Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Mayıs'ta erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

İçerik Alınlık Resmi

Mayıs'ta erkek şiddetiyle mücadelede elde edilen kazanımlar, saldırganların aldığı cezalar ve örnek yargı kararları...

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.

AYM’den dini nikah kararı

Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılmasına karar verdi.

Kadın avukatlar ve hak savunucuları, kararın erken yaşta ve zorla evliliklerin önünü açacağı ve kadını güvencesiz bırakacağını söyleyerek tepki gösterdi.

Seks İşçileri Siyasetçilerden Taleplerini Açıkladı

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği, 7 Haziran Genel Seçimi öncesinde seks işçilerinin siyasetçilerden taleplerini açıkladı.

Seçimlerde kadınlar

Kadın Koalisyonu, 7 Haziran öncesi siyasi partilerde ve bağımsız adaylarda kadın-erkek oranlarını detaylı inceledi,

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nden (Research Institute on Turkey, RIT), Bert M. Azizoğlu ve Onur Altındağ, yüzde 10’luk seçim barajının yeni meclisteki erkek egemen yapıyı ne oranda etkileyebileceğini araştırdı.

Seçimlerde LGBTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Diyarbakır'da sözde bir müftü, Eskişehir'de eşcinsel aday biz göstermiyoruz. Böyle bir derdimiz de yok” diye konuştu.

Seçim için Diyarbakır’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşcinsellerin “Lut kavminin helakına sebep olduğunu” söyledi.

* Yargı kararları

Cinayet

* Antalya´da 19 Şubat'ta Ş.K. (30) sevgilisi Hüsne Aslan´ın (23) üzerinden otomobille geçip öldürdü. Tutuklanan erkek hakkında Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 25 yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanık avukatı Mehmet Ali Yıldırım ise olayın tamamen bir trafik kazası olduğunu iddia etti. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı diğer tanıkların dinlenmesi için erteledi.

* Erzurum'da M.A. karısı Rabiye Akpınar'ı öldürdü. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde M.A dava açıldı. Cumhuriyet Savası Adem Kartal tarafından 'eşe karşı kasten öldürme' suçundan hazırlanan iddianame Mahkeme tarafından kabul edildi. Savcı, Rabiye Akpınar'ın sarf ettiği öne sürülen 'Sen gavatsın' sözleri nedeniyle cinayetin 'haksız tahrik' altında işlendiği gerekçesiyle M.A.'nın ağırlaştırılmış müebbet yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

* Kütahya'da geçen Şubat ayında İ.K. (24) sevgilisi Azime Erdogmuş'u (22) darp ettikten sonra pompalı tüfekle öldürdü.  Görülen ilk duruşmada, "Azime, eski kız arkadaşımın gönderdiği mesajı görünce sinirlendi. Bana 'Senin erkekliğinle oynayacağım. Bütün erkek arkadaşlarınla birlikte olup seni rezil edeceğim' dedi. Silahın dolu olduğunu bilmeden tetiğe bastım. Pişmanını" diye savunma yaptı. Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

* Kocaeli'nde B.K. (26) kıskançlık sebebiyle nişanlısı Hatice Vanlı'yı (17) ve annesi Serap Atak'ı defalarca bıçaklayarak öldürdü. Kocaeli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, zanlı B.K.’nin, Serap Atak’ı öldürmek suçundan 25 yıl ve Hatice Vanlı’yı öldürmek suçundan 36 yıl müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

* Sivas E Tipi Cezaevi'nde, kendisini ziyarete gelen karısı Leyla Avcı'yı (29) 'pembe odada 3 bıçak darbesiyle öldüren M.A. (29) hakkında, eşini kasten öldürme' suçundan iddianame hazırlandı. Erkek ifadesinde indirim alabilmek için, eşinin kendisinin aldattığını itiraf etmesi üzerine sinirlenerek genç kadını öldürdüğünü söyledi. İddianamede, suçun haksız tahrik altında işlenmesi nedenimle indirim uygulanması talep edildi. Hazırlanan iddianame Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

* İstanbul'da D.V. annesi Olga Vornicov'a önce tecavüz etti ardından bıçaklayarak öldürdü. D.V. hakkında açılan davada D.V.'ye ‘cinsel saldırı’dan 12 yıl, ‘yakın akrabayı öldürmek’ suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezada iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı müebbet hapis cezasına indirirken, 12 yıl cezayı da 10 yıla düşürdü.

* İzmir'de karısı Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak öldüren sanık V.A.'nın 'kasten adam öldürme' suçundan ömür boyu, 'hakaret ve tehdit' suçlarından da 4 yıl hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. İzmir 6.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen davada Mahkeme, sanığın öldürdüğü Erfındık'ın cep telefonunu çaldığı iddiasıyla başka mahkemede açılan davayı da bu dosya ile birleştirdi. Savcı, mütalaasını hazırlamak için dosyayı isterken, Mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin nihai kararla birlikte değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 8 Temmuz'a erteledi.

* Adana'da M.Ç. (27), karısı Burcu Çiftçi'yi (20) tabancayla öldürdü.  Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada M.Ç. "Ne yaptıysam beni aldatmasının önüne geçemedim. Çocuğum için her şeye katlandım. Olayda tasarlama yok. Kesinlikle karıma şiddet uygulamadım. 'Seni defalarca aldattım. Kardeşinle bile aldattım' deyince kan beynime sıçradı, ondan sonra olan oldu. Eğer kastım olsaydı onu öldürür, bir yere gömerdim. Kimsenin haberi olmazdı" dedi. Bucu Çiftçinin ailesi erkeğin iddiasının yalan olduğunu, kızlarının evliliği boyunca eşinden şiddet gördüğünü söyledi. Mahkeme heyeti sanık ereğe karısını öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanığın, suçu ağır tahrik altında işlediğine hükmeden mahkeme heyeti, bu cezayı 19 yıl 2 aya indirdi. M.Ç.'ye yardım ettikleri öne sürülen Mustafa M., Tahir S. ve Ferhat F. hakkında ise beraat kararı verildi.

* Kayseri'de 12 Eylül 2005 tarihinde M.K. arkadaşı erkek H.D. ile fuhşa zorladığı karısı Huriye K.'yi (32) öldürdü. Cinayetin failleri dokuz yıl sonra belirlendi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Savcı mütalaasını verdi. Erkeklerin canavarca hislerle kasten adam öldürme suçundan cezalandırılmalarını istedi. Diğer sanıklar M.E. ve Ö.G. hakkında açılan 'fuhşa zorlama' suçlarından aradan geçen 8 yıllık süreç nedeniyle davanın düşmesi talep edildi. Sanık avukatlarının mütalaaya cevap vermek için mahkeme heyetinden ek süre istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

* İstanbul'da C.E. karısı Remziye Eripek'i döverek öldürdü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın dördüncü duruşmasına Savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Mütalaada Remziye Eripek´in doğrudan aldığı darplar sonucu ölmediği, darbelerin kronik kalp damar hastası olan maktulün efor ve stresini tetikleyerek ani kardiyak ölüme neden olduğu sonucuna vardı. Savcı, mütalaasında, erkeğin  'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Duruşma, tarafların esas hakkındaki görüşlerinin alınması için ertelendi.

* İstanbul'da 2000 yılında Çimen Yüksel (18) ailesinin kararıyla öldürüldü. Cinayet dokuz yıl sonra abisinin itirafıyla ortaya çıktı. Kadının babası Y.Y., annesi Ş.Y., ağabeyleri S., S. ve İ.Y. tutuklandı, sanıklar kadını öldürdüklerini ve cesedini gömdüklerini söylediler. Ancak Çimen'in cesedi gösterilen yerde yapılan aramalara rağmen bulunamayınca, sanıklar mahkemede, ilk ifadelerini baskı altında dayak yiyerek verdiklerini ileri sürdü. Dört yıl süren dava sonunda mahkeme cesedin bulunamamasını gerekçe göstererek, sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Kararın Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temyiz edilmesinin ardından Yargıtay 1.Ceza Dairesi, anne Ş.Y.'ye verilen beraat kararının onanmasına, baba Y. ile ağabeyler S., S. ve İ.Y.'nin  beraat kararlarının ise polisteki itirafları dikkate alınarak bozulmasına hükmetti. Yargıtay, cesedin bulunmasının mutlak bir zorunluluk olmadığına vurgu yaparak, itiraflarına rağmen dört erkek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine beraat kararı verilmesinin isabetsiz olduğunu bildirdi.

* Hatay'da A.K. karısı Fatma Karaca'yı 10 Ekim 2014'te boğazını keserek öldürdü. Tutuklanan erkek hakkında, Cumhuriyet Savcısı tarafından eşe karşı kasten adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle iddianame hazırladı. Savcı, iddianamesinde zanlının cinayeti tahrik altında işlediğini öne sürerek cezada indirim yapılmasını talep etti. İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti A.K.'nin tutukluluk halinin devamına karar verirken, müdahil olmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu'nun talebini reddedip davayı erteledi.

* Antalya'da L.B.Ç. (40) sevgilisi Deniz Aktaş'ı (21) tabancayla öldürdü.  L.B.Ç. hakkında ´kasten öldürme´ suçundan ´ağırlaştırılmış ömür boyu hapis´ talebiyle Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava açıldı. Antalya 2. Aile Mahkemesi erkek hakkında Deniz Aktaş'a şiddet uyguladığı gerekçesiyle tedbir kararı vermişti.

* Manisa'da 11 Mayıs 2014'de  S.Ç. karısı Burcu Çapar'ı darp ederek öldürdü. S.Ç. hakkında Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 5. duruşması görüldü. Duruşmada dinlenen tanıklardan Celal Bayar Üniversitesi Acil Polikliniği  Beyin Cerrahi  Uzmanı Ülkü Ünlü Ünsal,  Burcu Çapar'ın hastaneye geldiği anda bilincinin kapalı olduğunu ve kafasında ağır darp izlerinin bulunduğunu söyledi. Ünsal, Çapar'ın vücudunun diğer bölgelerinde iddia edildiği gibi araçtan düşmeye benzer izlerin bulunmadığını belirterek,  sanık S.Ç.'nin de iletişim kuramayacak kadar alkollü olduğunu anlattı. Mahkeme heyeti, erkeğin tutukluluk halinin devamına karar vererek, sanık avukatı Emin Uz'un talep ettiği  İstanbul Adli Tıp İhtisas Kurumu´ndan olayın nasıl gerçekleştiğine dair raporun beklenmesi için davayı erteledi.

* Adana'da kocasından şiddet gördüğü iddiasıyla önce şikayetçi olan, ardından da intihar eden T.B.'nin kocası M.Ş.  'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahla tehdit, başkasını intihara yönlendirme halinde intiharın gerçekleşmesi, hakaret' suçlarından 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.  Mahkeme hakimi, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Tecavüz

* Antalya'da iki ay önce Ürdünlü N.R.A. (25) nişanlısıyla birlikte arkadaşlarına misafirliğe giden A.T. 'ye (24) zorla götürdüğü balkonda tecavüz etti.   Tecavüz olayından hemen sonra tutuklanan N.R.A hakkında Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Görülen ilk duruşmada Mahkeme Heyeti sanığı tecavüz suçundan önce 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı, daha sonra cezada indirim uygulayarak 10 yıla indirdi. Mahkeme ayrıca N.R.A.'yı 'kasten yaralama'dan 10 ay, 'görevli memura mukavemet' suçundan ise 5 ay hapis cezasına çarptırdı.

* Karaman'da sekiz erkek Z.Ç.'ye (15) tecavüz etti.  Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde erkekler hakkında açılan davada erkekler Z.Ç.'nin rızası olduğu gerekçesiyle beraat etmişti. Mahkeme kararla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, rıza iddiasını gerekçeli karara yansıtmazken "Z.Ç.'nin sanıklar ile ilgili eylemlerinde oluş sırası hakkında da çelişkili beyanlarda bulunduğu görülmüştür" dendi. 

* Kocaeli'nde iki yıl önce F.K. kızının arkadaşı B.K.'ye (13) tecavüz etti. Erkek hakkında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşması görüldü.  Mahkemede sanık avukatı  son savunmasında müvekkili F.K.'nın akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti. Tutuklu sanık F.K. çocuğa tecavüz etmek suçundan 15 yıl, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 6 yıl olmak üzere toplam 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

* Antalya'da M.E. (28) geçen yıl bir ortaokul çıkışında farklı zamanlarda 12 yaşlarında 13 kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.  Şikayet üzerine gözaltına alınan erkek. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Antalya 5.i Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan M.E.'ye Mahkeme heyeti her bir çocuğa cinsel istismar suçundan 3'er yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Toplam 45 yıl 6 ay hapse mahkum erkeğin cezasında indirim de yapılmadı. M.E. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

* Diyarbakır'da T.G. (23) geçen yıl zihinsel engelli B.I.'yı (22) kaçırdı ve tecavüz etti. T.G. hakkında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme sanığın suçu işlediğine dair delil olmadığını söyleyerek beraat kararı verdi. B.İ'ye yönelik cinsel saldırı suçunu işleyenlerin faili meçhul olduğunu ileri süren Mahkeme, konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılmasına karar verdi.

* İzmir’de sekiz ay önce S.G. (28) yürüme engelli F.A.'yı (28) kaçırdı ve defalarca tecavüz etti ve alıkoydu.  İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada sanık S.G. hazır bulunurken, psikolojik tedavi gördüğü öğrenilen engelli F.A. ise duruşmaya katılmadı. F.A.’yı daha önce birkaç kez takip ettiğini, bir fırsatını bulup kaçırdığını belirten S.G., yaptığından pişmanlık duyduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, S.G.’ya tecavüzden 12 yıl, alıkoymadan 6 yıl olmak üzere toplam 18 yıl hapis cezası verdi.

* Bingöl'de 2011 yılında sekiz çavuş erkek E.A. (16)`ya tecavüz etti.  Cinsel istismar ve hürriyetinden yoksun kılma' iddiasıyla 2013 yılında yargılanmaya başlanan ve uzman çavuş iken görevlerinden uzaklaştırılan sekiz erkek sanık için 27 Mart 2015 tarihine hakim karşısına çıkarıldı. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, sanık uzman çavuşlar `Mağdurun çocuk olması, Suçu cinsel amaç ile işlemek, Değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla kez işlendiği, Reşit olmayan ile rıza ile cinsel ilişki suçlarından İ.Y.'ye 6 yıl 8 ay, Y.A.'ya 7 yıl 3 ay 15 gün, M.K. ve H.Y.'ye 1 yıl 3 ay, S.K.'ye 1 yıl 10 ay 15 gün, M.T.'ye 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. K.U. ve O.G. ise beraat etti. Mahkemenin gerekçeli kararı açıklandı. Karar'da "... Mağdurenin anlatımları ve genel hayat tecrübesi birlikte ele alındığında sanıklar M.T., S.K., H.Y. ve M.K.'nın mağdure ile rızayla ilişkiye girdikleri sabit görülmüştür. M.T., S.K, H.Y. ve M.K.'nin mağdure ile zorla cinsel ilişkiye girdikleri iddia edilmiş ise de mağdurenin sanıkların evlerine rızasıyla gittiğini kabul ettiği, eylemler tarihinde mağdurenin 15 yaşından büyük olduğu, sanıklar Y.A. ve İ.Y. ile yaşamış olduğu olaylardan edindiği tecrübe itibari ile başına gelebilecekleri öngörebilecek durumda olduğu, mağdurenin sanıklarla birden fazla bir araya gelmiş olması ile genel hayat tecrübesi birlikte değerlendirildiğinde, sanıklar ile mağdure arasında yaşanan cinsel ilişkinin mağdurenin rızası olmadan zorla gerçekleştiğinin hiçbir kuşkuya mahal bırakmayacak kesinlikte söylemenin mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır. M.T. hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği iddia edilmiş, eylemleri sırasında mağdurenin 15 yaşından büyük olduğu ve evine rızasıyla gittiği anlaşılmakla bu suçtan beraatına karar verilmiştir. Sanıklar İ.Y., M.T. ve O.G. hakkında müstehcenlik suçundan kamu davası açılmış, porno filmlere ilişkin herhangi bir tespitin yapılamadığı, mağdurenin beyanı dışında delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmiştir. K.U. ve O.G.'nin, mağdurenin soyut beyanları dışında delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatına karar verilmiştir." dendi

* Trabzon'da bir ay önce H.T. (23) sosyal medya üzerinden tanıştığı sevgilisi F.Ö.'ye (17) tehdit ederek tecavüz etti. Erkek F.Ö.'nün şikayetçi olmaması için evlenmek istediğini söyledi, kadın teklifi kabul etti. Erkeğin nikah kıymak istememesi üzerine kadının ailesi polise başvurdu. Başka bir kadınla resmi nikahı olan erkek hakkında nitelikli cinsel istismar, hakaret ve tehdit suçlamasıyla 8 yıldan 19 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

* Diyarbakır'da 2013 yılının Mayıs ayında İ.T. Kız Yetiştirme Yurdu'ndan kaçan B.Ç.'ye (15) tecavüz etti, kadını şikayetçi olmaması için öldürmekle tehdit etti. Olay bir aracın içinde İT. ve B.Ç. cinsel ilişkiye girerken yakalanmasıyla ortaya çıktı. B.Ç.'nin şikayetçi olmaması üzerine, İ T. hakkında 'reşit olmayanla cinsel ilişki' suçundan takipsizlik kararı verilirken B.Ç. olanları Çocuk Şube Müdürlüğü'nde anlattı. B.Ç.'nin şikayetçi olması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. B.Ç 'nin evinde kaldığı Ş.'nin dosyası 18 yaşındaki küçük olduğu için ayrılırken, gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Ş.D.'nin B.Ç. ile 6-7 kez rızası dışında, ölüm tehdidiyle ilişkiye girdiği' iddiasıyla 'Zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.  İddianamenin kabulünün ardından ŞD.'nin yargılanmasına Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmadaki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen sanık Ş.D., "Bana küfür ettiği için lokal allım. Ancak cinsel ilişkide bulunmadım. Kendisini 2-3 kez görmüşlüğüm var" diye konuştu. Mahkeme, sanık Ş.D.'nin kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmadığından tahliyesine karar verdi. Davanın son celsesinde ifadesi alınan mağdur B.Ç. ise, Ş.D.'nin kendisiyle zorla cinsel ilişkiye girdiğini tekrarladı, ancak "Ben şikayetçi değilim Bu olayın uzamasını islemiyorum. Şikayetimden vazgeçiyorum." dedi. Duruşmada söz verilen B.Ç.'nin annesi H.Ç. de şikayetçi olmadığını söyledi, Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın savcıya yerilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

* Tekirdağ'da doktor T.A. hastası A.U.'nun (39) serumuna ilaç katarak tecavüz etti.  Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’nde erkek hakkında açıla davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme Heyeti sanık T.A.'ya ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 10 yıl, cinsel amaçlı alıkoyma suçundan ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmederek kaçma ihtimaline yönelik tutuklama kararı verdi.

* Antalya'da O.D. otostop yaparken aracına aldığı erkek G.Ö.'ye planladıkları partide arkadaşı M.Ç. ile cinsel tacizde bulundu. G.Ö. kız arkadaşı D.S.'yi (16) kandırarak eve çağırdı. O.D. evde D.S.'ye tecavüz etti. D.S.'nin şikayeti üzerine O.D., 16 yaşındaki oğlu B.D., M.Ç., İ. Ö., H.Y. ve G.Ö. hakkında soruşturma başlatıldı. O.D. ile M. Ç. tutuklandı. Sanıklardan İ.Ö. hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Erkekler hakkında gece vakti yağma, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakaret, nitelikli cinsel saldırı, ruhsatsız ateşli silah ve mermileri satın alma ve bulundurma gibi suçlardan Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Avukatı duruşmaya katılmadığı için O.D.'nin oğlu B.D.'nin ifadesi alınamadı. Sanıklardan İ.Ö.'nün yakalama kararının sürdürülmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

 * Diyarbakır'da M.T. ve A.T. kardeşleri Ş.T.'ye 2006 yılından 2012 yılına kadar tecavüz etti. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde erkekler hakkında açılan davada Savcı İddianamede evden kaçarak şikayette bulunan mağdurla ilgili Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi heyetince düzenlenen raporda, mağdurun maruz kaldığı cinsel istismar eyleminden dolayı beden ve ruh sağlığının bozulduğunun saptandığı vurgulandı. Şüphelilerin ’Zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçunu işlediğini belirten savcı, mağdurun "bizzat şeref ve iffetini ortaya koyarak" verdiği ifadelerin iddia edilen olayın oluşuna uygun görüldüğünü belirtti. İfade ve raporların yeterli şüphe nedeni oluşturur kanıt olarak kabul edildiğini belirten savcı, şüphelilerin 15 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcılık aşamasında şikayetçi olan Ş.T. mahkemede ise ifade değiştirdi. Mahkemede ağlayarak ifade veren Ş.T. okulda devamsızlık yaptığı için ağabeyinin kendisine kızdığını öne sürerek iftira attığını söyledi. Karar duruşmasında erkekler M.T. ve A.T.’yi ’Çocuğa yönelik cinsel istismar’ suçundan 15’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* Antalya'da Rus A.O. Rus M.K.'ye bir otelde tecavüz etti. Gözaltına alınan A.O. Kemer Sulh Ceza Mahkemesi'nde tercüman eşliğinde verdiği ifadesinde, suçlamayı reddetti. 6 Haziran 2014'te tutuklanan sanık hakkında, Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı, altı ay sonra tahliye edilen erkek Rusya'ya döndü. Mahkeme heyeti, yapılan karar duruşmasına katılmayan sanığı 'nitelikli cinsel saldırı' ve 'kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun bırakma' suçlarından 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

* Bursa'da yetiştirme yurdunda görev yapan T.S. (33), yurtta S.K.'ye (17) tecavüz etti. Savcılık,   erkek hakkında 'Reşit olmayanla cinsel ilişki' suçundan 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açtı. S.K.'nın yaşı 15'ten büyük olduğu için davanın şikayete bağlı olarak süreceği öğrenildi.  

* Sakarya'da polis müdürü N.Ş. ve 14-18 yaşlarında 28 erkek çocuğu 2012 yılında 14 yaşındaki Ö.C.'ye cinsel istismarda bulundu. Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan N.Ş. cinse istismar suçundan 28 yıl 4 ay hapis cezasında çarptırıldı. Karar temyiz edildi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi N.Ş. hakkındaki kararı onadı, haklarında beraat verilen 18 yaşından küçük dört erkek tekrar yargılanacak.

* Isparta'da H.H.S. gelini zihinsel engelli K.S.'ye 10 yıl boyunca tecavüz etti, zorla fuhuş yaptırdı. Savcılık talimatıyla K.S.´nin 8 ve 6 yaşlarındaki çocukları ile eşi, kayınpederi H.H.S. ve olayda adı geçen 61 yaşındaki İ.T., 62 yaşındaki M.A. ve 5 şüpheliden daha DNA örneği alınarak İzmir Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. DNA sonuçlarında 2 çocuğun da kadının resmi nikahlı eşinden olmadığı belirlendi. Çocuklardan biri ile şüphelilerden M.A.´nın DNA´sının uyuştuğu saptandı. Bunun üzerine H.H.S. ile İ.T., M.A. ve diğer 5 şüpheli 8 Mayıs günü gözaltına alındı. Savcılıktaki sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen H.H.S. ile İ.T. ve M.A. tutuklanırken, 5 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* Antalya'da bir imam hatip lisesinde M.F. (19) öğrenci A.K.T.'ye (17) tecavüz etti, tehditle ilişkiye girmeye devam etti. M.F. hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılına', 'çocuğun cinsel istismarı' ve 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı'; annesi F.F. hakkında ise 'tehdit' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında tutuksuz yargılanan M.F. ile annesi F.F., tecavüze uğradığı iddia edilen A.K.T. 'nın annesi G.B. ile her iki tarafın avukatları hazır bulundu. Sanıkların tutuklanma talebini reddeden mahkeme, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

* Bingöl’de yedi erkek Ç.Y.'ye 12 yaşından itibaren üç yıl boyunca tecavüz etti.   Bingöl Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada tecavüz sonucu dünyaya gelen çocuğun babası olan K.T,  sanık N.G. 17 yıl hapis cezası almış ardından duruşmadaki “tutum ve davranışları” dikkate alınarak ceza 14 yıla indirilmişti. Sanıklardan E.B.  hakkında 10 yıl hapis cezası ise iyi hal indirimi ile 8 yıla düşürülmüştü. Diğer sanıklar H.B.T., T.M., K.G., T.M., hakkında cinsel istismar suçundan dava açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, dosya kapsamında yeterli delil elde edilmediğini belirterek beraatlarını kararlaştırmıştı. Gerekçeli kararını açıklayan Mahkeme Heyeti kararda “Mağdurun suç tarihindeki yaşına göre sanıkların eylemlerinin zincirleme olarak reşit olmayanla cinsel ilişkide bulunma suçunu oluşturacağı, ancak mağdurenin alınan beyanlarında bu sanıkların kendisine karşı olan eylemlerini sürtünme yoluyla gerçekleştir diklerini ve organ sokmak suretiyle gerçekleştirmediklerini beyan ettiği anlaşıldığından bu suçun da unsuru olan organ sokmanın olayda mevcut olmadığı anlaşıldığından” mahkumiyetlerine yeterli delil olmadığı ifade edilerek beraatlarına karar verildiği açıkladı.

* Bursa'da B.D. kendisini bekar olarak tanıttığı sevgilisi M.E.'ye  2007 yılında, ailesi ile tanıştıracağını söyleyerek, iş arkadaşı M.A.'nın evine götürdü. B.D., arkadaşı M.A.'y.ı kardeşi olarak tanıttı. B.D. kadına burada tecavüz etti ve öldürmekle tehdit etti. Tecavüz nedeniyle psikolojik tedavi gören M.E.'nin savcılığa suç duyurusu üzerine dava açılan B.D., mahkemede cinsel birlikteliği önce reddetti ancak daha sonra M.E.'nin rızası ile birlikte olduklarını söyledi. 
Mahkeme, "cinsel birlikteliğin zorla olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil yok" diye beraat kararı verdi. Karar M.E. tarafından temyiz edildi. Mahkemenin kararını bozan Yargıtay, "Sanık ilk beyanlarında cinsel birlikteliğin yaşanmadığını söylüyordu. Sonra bunu kabul ediyor. Mağdurun beyanlarına itibar edilmeli. Cinsel saldırı suçu sabit olduğundan sanık hakkında beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır. Sanığın cezalandırılması gerekir" dedi. Yeniden yargılanacak sanık B.D. 15 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezasıyla cezalandırılacak. 

* Elazığ'da bir köyde 20 erkek yedi yıl boyunca 8 yaşından itibaren S.A.'ya tecavüz etti. Tecavüz suçuyla ilgili olarak aralarında 70 yaşındaki bir kişinin bulunduğu 9 erkek hakkında "Nitelikli Cinsel istismar" suçundan dava açıldı. 11 erkek ise yaşlarının küçük olması nedeniyle dava dosyaları ayrıldı. Elazığ Cumhuriyet Savcısı Nevzat Kandırmaz tarafından hazırlanan iddianame Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

* İstanbul'da Y.Ü. ve arkadaşı A.E.G. evlerine çağırdıkları arkadaşları D.D.Ç.'ye arkadaşları kadın E.E.'nin azmettirmesiyle tecavüz ve işkence etti. Haklarında "nitelikli cinsel saldırı, kasten yaralama, nitelikli yağma, tehdit ile kişi hürriyetini kısıtlama ve bu suçlara yardım ile fuhuş için yer gösterme" suçlarından 4 yıldan 47 yıla kadar değişen hapis cezaları cezalandırılmaları istenen Y.Ü., E.E. ve A.E.G.’nin yargılandığı 2012 yılından beri görülen davada karar açıklandı. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına sanıklar Y.Ü., A.E. G. ve E.E. ile müşteki D.D.Ç. katılmadı. Duruşmada söz alan sanık E.E.’nin avukatı, D.D.Ç.’nin olay yerinde bağırması ve kimsenin duymamasının gerçek olamayacağını öne sürdü. Sanık avukatı, “Bizim kanaatimize göre katılanla müvekkilim arasında yalnızca bir kız kavgası yaşanmıştır. Müvekkilin eskortluk yaptığı iddia edilmektedir ve ailesine mesaj çekilmiştir” dedi. Diğer sanıkların avukatları da müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini istedi. Duruşmaya katılan D.D.Ç.’nin avukatları şikayetlerinin devam ettiğini, sanıkların cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme, sanık A.E.G. hakkında “bir kimseyi fuhuşa teşvik etmek veya yaptırmak, aracılık ve yer temin etmek” suçunun somut delilleri oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. Mahkeme, sanıklar Y.Ü. ve E.E.’yi, D.D.Ç’ye karşı “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan (suçun cinsel amaçlı işlenişi nedeniyle artırım yaparak) 5’er yıl, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 8’er yıl 9’ar ay, “kasten yaralama” suçundan 1’er yıl 1’er ay 10’ar gün olmak üzere toplamda 13’er yıl 10 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme başkanı, D.D.Ç’nin pencereden kendisinin atlayarak yaralanması sebebiyle iki sanığın da “kasten yaralama” suçundan beraat etmesi yönünde karşı oy kullandı.

  * Adana'da 16 Mart'ta G.G. nişanlısı S.Y.'nin evini bastı, kadını ve annesini tehdit etti, S.Y.'ye tecavüz etmeye çalıştı. Kadınların direnmesi üzerine kaçan S.Y. hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı üç gün içinde "cinsel saldırı ve hürriyeti tahdit" suçlarından dava açtı. Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Mahkeme sanığa "cinsel saldırıya teşebbüs" suçundan 18 yıl; "Cinsel saldırı amaçlı hürriyeti tahdit" suçundan 12 yıl; mağdurun annesine yönelik "hürriyeti tahdit" suçundan 8 yıl olmak üzere toplam 38 yıl hapis cezası verdi ve indirim yapmadı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul'da olay tarihinde 16 yaşında olan ve birden fazla kez evden kaçan kız çocuğu, kendisine tokat atan babası hakkında şikayetçi oldu. Erkek hakkında Küçükçekmece 3. Sulh Ceza Mahkemesinde, "Kasten yaralama suçunun altsoya karşı işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır" hükmüne göre 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme, erkeğin kızına attığı tokadı "tedip hakkı" kullandığı görüşünü savunarak beraat kararı verdi.  Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı Yargıtay'da temyiz etti. Başsavcılık, erkeğe ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle mahkeme kararının bozulmasını istedi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararında temyiz talebini reddetti. Yargıtay kararında şöyle denildi: "Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre o yer cumhuriyet savcısının temyiz itirazının reddiyle hükmün isteme aykırı onanmasına oybirliğiyle karar verildi."

 * Antalya'da karısı M.Ö.'ye (30) şiddet uyguladığı için hakkında uzaklaştırma karası bulunan K.Ö. (32) ayrı yaşadığı karısı ve karısının sevgilisi İ.A.'yı defalarca bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs etti.  K.Ö. hakkında kasten insan öldürmeye teşebbüs ve yakın akrabayı öldürmeye teşebbüs suçundan, İ.A. hakkında ise konut dokunulmazlığını ihlal ve yaralama suçundan  Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Karar duruşmasında Mahkeme, meşru müdafaa sınırları içinde K.Ö.'yü yaraladığı için İ.A.'nın bu suçtan beraatine karar verdi. Konut dokunulmazlığını ihlalden İ. A.yı 1 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu cezayı 10 aya düşürdü ve erteledi. Mahkeme, K.Ö.'yü, eşini öldürmeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkum etti. Suç teşebbüs aşamasında kaldığı için cezayı 13 yıla düşüren mahkeme, sanığın eşini ve sevgilisini uygunsuz vaziyette bulduğu için bu suçu gerçekleştirdiği gerekçesiyle, haksız tahrik indirimi yapıp cezayı 3 yıl 3 aya indirdi. Sanığın iyi halinden dolayı da indirim yapan Mahkeme Heyeti, cezayı 2 yıl 8 ay 15 güne düşürdü. K. Ö.'nün tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak, oy birliğiyle tahliyesine hükmetti.

 * İstanbul'da Ö.T. (24) 24 Ocak 2014 günü boşanma davası açan karısı S.T.'yi (27) barışma teklifini kabul etmediği için önce yanında götürdüğü kezzabı yere yatırdığı kadının ağzına dökmeye çalıştı. Kadın direnince erkek, kezzabı Ö.T.'nin yüzüne, boynuna, karnına ve bacaklarına döktü.  Anadolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından, `kezzabın vücuda alınması halinde öldürücü nitelikte olduğu, S.T.'nin direnmesi ile bağırması üzerine eşinin öldürme eylemini tamamlayamadığı´ anlatılarak erkek hakkında 'eşini canavarca hisle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet verilmesi istendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı davaya müdahil oldu. Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanan Ö.T., olayı bir anlık öfke ile yaptığını, öldürme kastının olmadığını savunarak 'Telefondaki kişiye `Aşkım´ deyince kendimi kaybettim' dedi. Bakanlık avukatının 'canavarca hisle öldürmeye teşebbüs' suçundan cezalandırılmasını istediği sanık ile ilgili olarak mütalaasını veren savcı, 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Erkeğin karısını konuşmak için ikna ettiğini, bu nedenle olayda tasarlama olamayacağını söyleyen savcı, suçun ‘ani kasıt’la işlendiğini ileri sürdü. Olayda kezzap kullanılmasının suçun canavarca hisle işlenmesi için başlı başına yeterli olmadığını savundu.

* Yozgat´ta A.B. karısı A.B.'yi av tüfeğiyle yaralayarak  iki bacağının kesilmesine sebep oldu. Yozgat Ağır Ceza Mahkemesinde erkek hakkında açılan dava görülmeye başlandı. Cumhuriyet savcısı, iddianameye göre sanık için 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla 13 ila 20 yıl hapis cezası talep etti. Bir sonraki duruşma  2 Haziran´a ertelendi.

* İstanbul'da N.E. karısı gazeteci K.E.'yi darp ederek felç bıraktı. Kadının ailesi ailesi, K.E.'nin kocası tarafından darp edildiğini iddia etmiş ve iddiaya ilişkin dava açılmıştı. Görülen son duruşmada Tarafları dinleyen hakim, davayı 30 Eylül´e erteledi. Beyin kanamasına ilişkin adli tıp raporu talep etti. 

* Çorumda 16 Aralık 2013'te, İ.Y. karısı Melek Yalçın'ı defalarca bıçaklayarak öldürdü. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında Mahkeme Heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumundan sanığın cezai ehliyetinin tam olduğuna dair raporun geldiğini hatırlattı. Sanığın kasten yakın akrabayı öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine hükmeden Mahkeme Heyeti, bu cezaya iyi hal indirimi uygulayarak müebbete çevirdi. 

* Adana'da İ.Y. (55) kızı P.Y.'yi (17) sekiz yerinden bıçakladı. Erkek hakkında yakın akrabayı öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 8inci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. P.Y., iddiaya göre babası İ.Y. ile hayatına karışması sebebiyle sürekli tartışıyordu. P.Y. babasının kendisini dövdüğü gerekçesiyle polise başvurunca yurda yerleştirildi. P.Y. ilk duruşmada İ.Y.'den şikayetçi olmadığını söyledi. Mahkeme heyeti, İ.Y.'ye önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi, eylemin teşebbüste kalması nedeniyle cezayı 13 yıla indirdi. Heyet tahrik ve iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 2 yıl 8 ay 15 güne indirip sanığı tahliye etti.        

* Kayseri'de bir M. eski karısı E.'yi, "Boşandıktan sonra istediğim gibi at da koştururum, eşek de koştururum" dediği için yaraladı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde M. hakkında dava açıldı. Yargılama sonunda koca Menderes'e, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ceza verildi. Erkeğim tahrikten dolayı ceza indirim talebi mahkeme tarafından kabul edilmedi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, haksız tahrik indirim isteği yönünden incelediği dosyada, sanığın gösterdiği delilin indirim sayılamayacağına karar verirken, sanık ile eski karısı olan E.'nin boşanma konusunu tartıştıklarının altını çizdi. Daire, tartışma sırasında sanığın önce, "Boşandıktan sonra at mı koşturacaksın" sözlerini söylediği, bunun üzerine E.'nin, "Boşandıktan sonra istediğim gibi at da koştururum, eşek de koştururum" şeklinde cevap verdiğini belirterek, "Fevren söylenecek sözlerin haksız tahrikin unsurunu oluşturacak nitelikte haksız fiil olarak nitelendirilmeyeceği gözetilmelidir" dedi.

* İstanbul'da H.T. sevgilisi Z.Y.'yi karnından bıçakladı. H.T hakkında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Görülmeye başlanan davada tanıklar dinlendi, sanık avukatı öldürme suçunun unsurlarının oluşmadığını, müvekkilinin öldürme kastıyla hareket etmediğini, mağdurun kendisini yaraladığını beyan ederek müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini talep etti. Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, mağdur Z.Y.'nin talimatla ifadesinin alınmasını isteyerek, tahliye talebini reddetti. Duruşma ertelendi.

* Urfa'da iki yıl önce A.G.B. kendisine şiddet uyguladığı, hakaret ettiği, hastalığında 'Numara yapıyor. Gebersin' dediği gerekçesiyle kocası S.B.´ye boşanma davası açtı. Urfa 2. Aile Mahkemesi, davayı reddetti. Mahkeme, B.B.´nin, `babasının içtiği´ iddiasıyla ilgili de, 'Şanlıurfa İl Müftülüğü´ne göre, davalının 2001´de hacca gittiği anlaşılmıştır. Günlük hayat tecrübelerine göre hac vazifesini yerine getiren bir kimsenin içki içmesi çok da mantığa uymamaktadır' dedi. Davaya bakan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 8 Nisan´da verdiği kararında erkeğin, eşine ve çocuklarına şiddet uygulayıp hakaret ettiği belirtilerek mahkeme kararını bozdu ve çiftin boşanmasını istedi.

Taciz

* Diyarbakır'da U.Ç. geçen yıl  kendini Facebook’ta subay olarak tanıttı, İngilizce ders verme vaadiyle eve götürdüğü G.D. (14), R.A. (15) ve N.K.'ye (14) alkol ve uyuşturucu madde içirdikten sonra,  porno film izletip cinsel istismarda bulundu. U.Ç.’nin evinde askeri elbise, gaz tabancası ve mermi bulunurken, bilgisayarında çok sayıda porno film ve öğrencilerle yazışma tespit edildi. Tutuklanan U.Ç. hakkında ‘çocuğun cinsel istismarı’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘uyuşturucu madde sağlama’, ‘ateşli silah ve mermi bulundurma’, ‘çocuğu müstehcen yayınları seyretmeye teşvik’ten 150 yıla kadar hapis istendi. Ağustos ayında Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanan U.Ç., davanın ikinci celsesinde uzun tutukluluk süresinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğu belirtilerek tahliye edildi.  Son celsede savcı Şaban Özdemir, sanığın mağdurlara uyuşturucu içirdiği iddiasıyla açılan davadan beraatını istedi, mağdurların kendi rızaları olduğunu ve suçun yasal unsurlarının oluşmadığını söyleyerek U.Ç.’nin ‘cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’  suçundan da beraatını istedi. R.A.’ya ‘cinsel saldırı’nın mağdurun kendi rızasıyla olduğunu belirten savcı, U.Ç.’nin bu suçtan da beraatını istedi. G.D. ve N.K.’ya yönelik suçlarını da ‘basit cinsel istismar’ olarak değerlendiren savcı, sanık U.Ç.’ye 3.5 yıldan 10 yıla kadar hapis verilmesini talep etti.

* İstanbul'da altı yıl önce bir Sendikanın Genel Sekreteri A.K.  Sendikada sekreter olarak çalışan kadını taciz etmiş, mobbinge maruz bırakmıştı. Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi görülen davanın karar duruşmasında A.K.'ye  1 yıl 8 ay ceza verdi.

Şanlıurfa'da bir okulda müdür yardımcısı H.T. ve edebiyat öğretmeni H.K.öğrenci G.A.'ya (16) cinsel tacizde bulundu. Erkekler iki kez çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Erkekler görevden uzaklaştırıldı.  H.T.'nin geçen yıl aynı okulda öğrenci M.B.'ye (16) de cinsel tacizde bulunduğu ifade edildi.

* Samsun'da 2008 yılında A.K. okula giden ve olay tarihinde 11 yaşında olan kız çocuğuna babasının arkadaşı olduğunu söyleyip takip etmiş ve elle sarkıntılık etmişti. A.K. Samsun 2 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak yeni yasaya uyarlama yapılması için yeniden yargılanan A.K., cezasında indirim yapılarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan erkek duruşmaya katılmazken, avukatı duruşmada hazır bulundu ve suçlamaları kabul etmedi.

 * Muğla dört yıl önce bir Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı M.K.'nm (57) F.K. (17), A.K. (17), A.S. (18), D.M. (18) ve Ö.U. (19)   odasında sözlü ve fiziksel tacizde bulundu.Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, M.K. hakkında idari soruşturma başlattı. M.K, emekliliğini isteyerek izne ayrıldı. Kadınların geçen Mart ayında yaptığı şikayet doğrultusunda erkek tutuklandı.

* Ankara'da Hazine Müsteşarlığı'nda güvenlik amiri İ.G. güvenlik görevlisi E.U.'yu taciz etti. Savcılık olayla ilgili Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesine açtığı davada iddianamesini tamamlandı. Savcı Günay Serap Yüksel, güvenlik amiri İ.G. hakkında "Cinsel Saldın" sucundan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

* İstanbul'da bir erkek doktor kuyruk sokumunda oluşan apseyi tedavi ettirmek amacıyla gelen kadına muayene sırasında cinsel tacizde bulundu. Erkek hakkında Üsküdar 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde cinsel saldırı suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanık hakkında 2 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, doktorun kamu görevlisi olması nedeniyle cezayı 3 yıl hapse çıkardı. Ceza iyi halden 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 14. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin mahkumiyet kararını onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Dairenin onama kararına itiraz etti. İtirazda, sanığın hastasının “genital” bölgesini elle muayene etmesinin olağan olduğu, sanığın bunu yapmadığını ısrarla savunduğu, bu nedenle atılı suçu işlediğine karar verilemeyeceği savunuldu. Sanığın katılana yaptığı tıbbi müdahale sırasında yalnız olmaması, aldığı eğitim ve yaptığı görev gereği bu tür müdahaleleri sık sık yapması ve sanık hakkında benzer türde bir davranışta bulunduğunun iddia edilmemesi karşısında cezalandırılamayacağı kaydedildi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi ise itiraz nedenlerini yerinde görmeyerek, değerlendirilmesi için dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını yerinde buldu.

* Samsun'da 10 ay içinde çok sayıda kadına elle tacizde bulunana U.K.K. (24) yakalandı. Beş kadının daha önce şikayetçi oldu erkek çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* Samsun'da bir lisenin okul aile birliği başkanı olan F.G. (38), 19 kız öğrenciye sözlü tacizde bulunduğu iddiasıyla 30 Mayıs 2014 tarihinde tutuklandı. F.G. hakkında "sarkıntılık şeklinde çocukların cinsel istismarı ve cinsel taciz" ile okul müdürü Y.Z.B., müdür baş yardımcısı İ.U. ile rehberlik öğretmenleri Ü.M.D. ve E.B. hakkında ise "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan dava açıldı. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 8 mağdur adına talepte bulunan kadın avukat, başkan F.G.'nin odasında arama yapılmasını ve ele geçen hapların ne işe yaradığının araştırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti F.G.'nin odasında hap araması yapılması ve odanın kapısının durumu ile ilgili keşif yapılmasını talep eden her iki avukatın talebini reddetti. 2 mağdur yakını ise şikayetten vazgeçtiklerini söyledi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

* Kayseri'de M.Ç. (26) ve M.O. arkadaşları olan C.A.'ya (25) tehditle cinsel tacizde bulundu. M.O, C.A.'nın şikayetçi olması üzerine gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan M.O ve M.Ç. hakkında cinsel taciz ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından dava açıldı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlanan sanıklar çıktıkları ilk duruşmada suçlamaları kabul etmediler. M.O duruşmada "Ben kendisine kesinlikle tacizde bulunmadım. Otomobille gezdikten sonra telefonla mesajlaşıyordu. Sinirlendim atıştık orada. Kendisini kesinlikle dövmedim. Kendisine hiç bir şekilde tecavüze yeltenmedim. Bunu yapmam için kızıl baş olmam gerekiyor" diye konuştu. Mahkeme Heyeti, C.A.'nın Adli Tıptaki raporlarının beklenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

* İstanbul'da B.A. aynı iş yerinde çalıştığı F.Ç.'ye elle sarkıntılık ederek, sürekli telefon ederek taciz etti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "2010 yılının Ekim ayında B.A´nın işçisinin telefonuna mesajlar atarak tacizde bulunduğu, gördüğü yerde elle vücudunun değişik yerlerine cinsel saldırıda bulunduğu ve telefonla arayarak, 'Abimin evini hazırladım. Yengemi evden gönderdim. Gel buluşalım' dediği belirtildi. İddianamede, F.Ç´nin yaşadığı olay nedeniyle `travma sonucu stres bozukluğu´ yaşadığının raporuyla belgelendiğine de yer verilerek, Ç.´nin iddialarının toplumun içinde kendisini küçük düşürecek iddialar olması nedeniyle Ç.´nin asılsız iddialarda bulunmasının hayatın olağan akışına uygun olmayacağına" dikkat çekildi ve Yargıtay içtihatlarına göre bu tür suçlarda mağdur beyanlarına itibar etmek gerektiği hatırlatıldı. Dava sürecinde, taraflar şikâyetinden vazgeçti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, B.A hakkındaki `basit yaralama ve hakaret´ suçlamasını Ç.´nin şikâyetinden vazgeçmesi nedeniyle düşürdü. Mahkeme, 'Cinsel saldırı ve tehdit' suçunu işlediği sabit olmadığından patronun beraatine karar verdi. Mahkeme, F.Ç.´yi ise 'yaralama suçu sabit olduğu vicdani kanısına varıldığından' diyerek 180 gün adli para cezasına çarptırdı. Ardından da indirim uygulayarak cezayı 9 güne düşürüp, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. F.Ç.´nin avukatı olayda yaralama olmadığının altını çizerek karara itiraz etti.

* İstanbul'da M.Y. 11 ve 13 yaşlarındaki kızları B. ve Ö. ile ilk eşinden olan kızı N.'ye cinsel tacizde bulundu. M.Y. hakkında, “Kızları Ö. ve B.’ye odalarına girerek, taciz ettiği gerekçesiyle ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan en az 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bakırköy 16. Asliye Ceza Mahkemesi, istenen ceza bakımından bu suçun yargılanmasının ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verdi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi de davayı kabul etti. Mahkeme, iki çocuk için Adlı Tıp Kurumu’ndan rapor istedi. Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu, hazırladığı raporda, Ö.’nun ruh sağlığının olumsuz etkilendiği, B.’nin etkilenmediği kaydedildi. Rapor sonucunda erkek tutuklanarak, cezaevine gönderildi.  

* İstanbul'da N.B. D.T.'yi evinin bulunduğu apartmana takip edip kapıyı açtığı sırada eteğini kaldırarak cinsel tacizde bulundu. Niyazi B. hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.  Anadolu  30. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında tutuksuz sanık ise kiralık ev bakmak için apartmana girdiğini savunarak, "Kadın, merdivenlerden Çıkıyordu. Ben düztabanım. Düz yolda bile düşüyorum. Dengem bozuldu. Düştüm. Düşerken de elim ve başım kadının eteğine Çarptı. Eteği açıldı. Kasıtlı olarak bir cinsel tacizde bulunmadım" diye konuştu. Hakim savunmanın gerçeği yansıtan bir savunma olmadığına kanaat getirerek N.B.'yi 90 gün karşılığı 1500 TL adli para cezasına çarptırdı. Sanığın daha önceden de hakkında erteleme kararı verilmiş bir cezası olması nedeniyle bu ceza ertelenmedi.

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve "olumlu" ve "olumsuz" yargı kararların çetelesini tutuyor.

AYM’den dini nikah kararı

Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılmasına karar verdi.

Kadın avukatlar ve hak savunucuları, kararın erken yaşta ve zorla evliliklerin önünü açacağı ve kadını güvencesiz bırakacağını söyleyerek tepki gösterdi.

Seks İşçileri Siyasetçilerden Taleplerini Açıkladı

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği, 7 Haziran Genel Seçimi öncesinde seks işçilerinin siyasetçilerden taleplerini açıkladı.

Seçimlerde kadınlar

Kadın Koalisyonu, 7 Haziran öncesi siyasi partilerde ve bağımsız adaylarda kadın-erkek oranlarını detaylı inceledi,

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nden (Research Institute on Turkey, RIT), Bert M. Azizoğlu ve Onur Altındağ, yüzde 10’luk seçim barajının yeni meclisteki erkek egemen yapıyı ne oranda etkileyebileceğini araştırdı.

Seçimlerde LGBTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Diyarbakır'da sözde bir müftü, Eskişehir'de eşcinsel aday biz göstermiyoruz. Böyle bir derdimiz de yok” diye konuştu.

Seçim için Diyarbakır’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşcinsellerin “Lut kavminin helakına sebep olduğunu” söyledi.

* Yargı kararları

Cinayet

* Antalya´da 19 Şubat'ta Ş.K. (30) sevgilisi Hüsne Aslan´ın (23) üzerinden otomobille geçip öldürdü. Tutuklanan erkek hakkında Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 25 yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanık avukatı Mehmet Ali Yıldırım ise olayın tamamen bir trafik kazası olduğunu iddia etti. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı diğer tanıkların dinlenmesi için erteledi.

* Erzurum'da M.A. karısı Rabiye Akpınar'ı öldürdü. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde M.A dava açıldı. Cumhuriyet Savası Adem Kartal tarafından 'eşe karşı kasten öldürme' suçundan hazırlanan iddianame Mahkeme tarafından kabul edildi. Savcı, Rabiye Akpınar'ın sarf ettiği öne sürülen 'Sen gavatsın' sözleri nedeniyle cinayetin 'haksız tahrik' altında işlendiği gerekçesiyle M.A.'nın ağırlaştırılmış müebbet yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

* Kütahya'da geçen Şubat ayında İ.K. (24) sevgilisi Azime Erdogmuş'u (22) darp ettikten sonra pompalı tüfekle öldürdü.  Görülen ilk duruşmada, "Azime, eski kız arkadaşımın gönderdiği mesajı görünce sinirlendi. Bana 'Senin erkekliğinle oynayacağım. Bütün erkek arkadaşlarınla birlikte olup seni rezil edeceğim' dedi. Silahın dolu olduğunu bilmeden tetiğe bastım. Pişmanını" diye savunma yaptı. Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

* Kocaeli'nde B.K. (26) kıskançlık sebebiyle nişanlısı Hatice Vanlı'yı (17) ve annesi Serap Atak'ı defalarca bıçaklayarak öldürdü. Kocaeli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, zanlı B.K.’nin, Serap Atak’ı öldürmek suçundan 25 yıl ve Hatice Vanlı’yı öldürmek suçundan 36 yıl müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

* Sivas E Tipi Cezaevi'nde, kendisini ziyarete gelen karısı Leyla Avcı'yı (29) 'pembe odada 3 bıçak darbesiyle öldüren M.A. (29) hakkında, eşini kasten öldürme' suçundan iddianame hazırlandı. Erkek ifadesinde indirim alabilmek için, eşinin kendisinin aldattığını itiraf etmesi üzerine sinirlenerek genç kadını öldürdüğünü söyledi. İddianamede, suçun haksız tahrik altında işlenmesi nedenimle indirim uygulanması talep edildi. Hazırlanan iddianame Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

* İstanbul'da D.V. annesi Olga Vornicov'a önce tecavüz etti ardından bıçaklayarak öldürdü. D.V. hakkında açılan davada D.V.'ye ‘cinsel saldırı’dan 12 yıl, ‘yakın akrabayı öldürmek’ suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezada iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı müebbet hapis cezasına indirirken, 12 yıl cezayı da 10 yıla düşürdü.

* İzmir'de karısı Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak öldüren sanık V.A.'nın 'kasten adam öldürme' suçundan ömür boyu, 'hakaret ve tehdit' suçlarından da 4 yıl hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. İzmir 6.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen davada Mahkeme, sanığın öldürdüğü Erfındık'ın cep telefonunu çaldığı iddiasıyla başka mahkemede açılan davayı da bu dosya ile birleştirdi. Savcı, mütalaasını hazırlamak için dosyayı isterken, Mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin nihai kararla birlikte değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 8 Temmuz'a erteledi.

* Adana'da M.Ç. (27), karısı Burcu Çiftçi'yi (20) tabancayla öldürdü.  Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada M.Ç. "Ne yaptıysam beni aldatmasının önüne geçemedim. Çocuğum için her şeye katlandım. Olayda tasarlama yok. Kesinlikle karıma şiddet uygulamadım. 'Seni defalarca aldattım. Kardeşinle bile aldattım' deyince kan beynime sıçradı, ondan sonra olan oldu. Eğer kastım olsaydı onu öldürür, bir yere gömerdim. Kimsenin haberi olmazdı" dedi. Bucu Çiftçinin ailesi erkeğin iddiasının yalan olduğunu, kızlarının evliliği boyunca eşinden şiddet gördüğünü söyledi. Mahkeme heyeti sanık ereğe karısını öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanığın, suçu ağır tahrik altında işlediğine hükmeden mahkeme heyeti, bu cezayı 19 yıl 2 aya indirdi. M.Ç.'ye yardım ettikleri öne sürülen Mustafa M., Tahir S. ve Ferhat F. hakkında ise beraat kararı verildi.

* Kayseri'de 12 Eylül 2005 tarihinde M.K. arkadaşı erkek H.D. ile fuhşa zorladığı karısı Huriye K.'yi (32) öldürdü. Cinayetin failleri dokuz yıl sonra belirlendi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Savcı mütalaasını verdi. Erkeklerin canavarca hislerle kasten adam öldürme suçundan cezalandırılmalarını istedi. Diğer sanıklar M.E. ve Ö.G. hakkında açılan 'fuhşa zorlama' suçlarından aradan geçen 8 yıllık süreç nedeniyle davanın düşmesi talep edildi. Sanık avukatlarının mütalaaya cevap vermek için mahkeme heyetinden ek süre istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

* İstanbul'da C.E. karısı Remziye Eripek'i döverek öldürdü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın dördüncü duruşmasına Savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Mütalaada Remziye Eripek´in doğrudan aldığı darplar sonucu ölmediği, darbelerin kronik kalp damar hastası olan maktulün efor ve stresini tetikleyerek ani<

Share
İlgili Eğitim