Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Termik Santrale Karşı "Şarkıların Tadı Kalmadı"

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Karaman bölgesinde kurulması planlanan kömürlü termik santrallerine karşı klip hazırlandı.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Karaman bölgesinde kurulması planlanan kömürlü termik santrallerine karşı klip hazırlandı.

{{{youtube>1gWvK67vjbs}}}

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Karaman bölgesinde kurulması planlanan kömürlü termik santrallerine karşı klip hazırlandı.

"Şarkıların tadı kalmadı" isimli klipte burçak, arpa, buğday, kiraz gibi bölgede yetişen ürünlerin geçtiği şarkılar seslendiriliyor. Açılacak maden ocakları ve termik santrallerle bu ürünlerin yok olacağına dikkat çekiliyor.

6 santral kurulmak isteniyor

Konya Karaman bölgesinde Türkiye’nin Afşin Elbistan’dan sonraki 2. büyük termik santrali kurulmak isteniyor. Santral için gerekli linyitler yine aynı bölgeden çıkacak madenlerden sağlanacak. 

Karapınar’ın altında Ayrancı ve Akçaşehir bölgesinde 1,832 görünür linyit rezervi olduğu açıklandı. Bölgede bu kömürü işleyerek 5 bin 400 MW’lık elektrik üretecek 6 termik santralin kurulması planlanıyor.

Uzmanlar söz konusu projelerle bölgenin zaten kurumaya yüz tutmuş yeraltı sularının yok olacağını maden çıkarılırken büyük iş cinayetleri olacağını ve bölgenin ekolojisinin yok olacağı uyarısında bulunuyor.

Konya Karaman bölgesinde işsizlik sorunu yok, hatta tarım için dışarıdan göç alıyor. Yani madene muhtaç değil. Türkiye’nin tarım ambarı olmasının yanında küresel iklim değişikliğine karşı gıda güvenliği sağlayacak bitkilerin de gen havuzu.

Bölge halkı uzun süredir termik santrale karşı mücadele ediyor. Bu amaçla Karaman Ekoloji Derneği de kuruldu. Hatta Karaman-Akçaşehir’de kurulacak kömür santralinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının Konya 1. İdare Mahkemesi'nde yürütmesini durdurttu.

Neden termik santral istemiyorlar?

Şimdi de klip hazırlayarak kamuoyunun ilgisini çekmeye çalışıyor. Açıklamalarında şöyle diyorlar:

"Biz, Konya ve Karaman Havzası’nda linyit madenciliğine ve termik santral yapılmasına karşıyız. Çünkü; Türkiye’nin en önemli tarım ambarı olan Konya Havzası’nın yok olmasını, verimli toprakların yok olması nedeniyle tarıma dayalı ekonominin olumsuz etkilenmesini, Türkiye’nin gıda üretimine darbe vurulmasını, Konya ve Karaman’ı tarımsal üretimin başkenti haline getiren Konya Ovası Projesi’nin (KOP) durdurulmasını, milli tarımın olumsuz etkilenmesini, hayvancılığın yok olmasını, yaşamın kaynağı olan yeraltı su kaynaklarının kurumasını, bin bir emekle yetiştirilen tarım ürünlerimizin asit yağmurları ile yıkanmasını, havaya karışan toksik maddeler yüzünden sağlığımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz."

Bianet

Share
İlgili Eğitim