Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Engellilerden Ankara’da büyük buluşma: “Dilenmiyoruz, direniyoruz!”

Engelli Hakları Büyük Buluşması, ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce engellinin mücadelelerini ve taleplerini Ankara sokaklarına taşıdı. Engelliler hakları için yan yana gelmeyi sürdüreceklerini haykırdı, taleplerini güçlü bir biçimde bir kez daha sıraladı.

İçerik Alınlık Resmi

Engelli Hakları Büyük Buluşması, ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce engellinin mücadelelerini ve taleplerini Ankara sokaklarına taşıdı. Engelliler hakları için yan yana gelmeyi sürdüreceklerini haykırdı, taleplerini güçlü bir biçimde bir kez daha sıraladı.

engelli_mitingi_30

Engelliler Konfederasyonu’na bağlı konfederasyon ve derneklerin, Engelli Hakları Forumu’nun, Türkiye Sakatlar Derneği’nin ve Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin çağrıcılığını yaptığı “Engelli Hakları Büyük Buluşması” Ankara’da gerçekleşti. Cizre’den Tekirdağ’a, Antep’ten Muğla’ya Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce engelli çeşitlilikleriyle renklerini, sloganlarıyla taleplerini başkent sokaklarına yansıttı. 174 örgütün aylardan bu yana 2022 sayılı Evde Bakım Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin mücadelesi, Engelli Hakları Büyük Ankara Buluşması ile daha da güçlendi.

Kolej Meydanı’ndan Sakarya Meydanı’na yapılan yürüyüş ile engellilerin eşit, özgür, onurlu ve insanca bir yaşam için gereken en temel haklarını dile getirdi. Yürüyüşte atılan “Dilenmiyoruz, direniyoruz”, “Ne sadaka ne ayrıcalık, parasız eğitim parasız sağlık”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş, eğitim, sosyal güvence”, Susma haykır, engelliler vardır” sloganlarına Ankaralılardan da alkışlarla ve araçlardaki kornalarla destekler geldi.

engelli_mitingi_14
Engelliler, miting programları günler öncesinden belli olmasına karşın kaldırım çalışmasının yapıldığı miting alanına engelleri aşarak girdi.

Engelliler, miting programları günler öncesinden belli olmasına karşın kaldırım çalışmasının yapıldığı miting alanına engelleri aşarak girdi.

Polisten hakaret, belediyeden çalışma

Sakarya Caddesi’ne geçildiği sırada kurum temsilcileri ve yürüyüş görevlilerine hangi güzergahtan gitmeleri gerektiğini söyleyen bir polis amirinin “Hay ben sizin yapacağınız eylemin…” diye yüksek sesle hakaret ettiği duyuldu.

Yine Sakarya Caddesi’ne girildiği sırada yapılacağı günler öncesinden duyurulan miting alanında Çankaya Belediyesi’nin kaldırım çalışması yürüttüğü görüldü. Engelliler, miting alanına yeni engeller aşarak girebildi.

‘Duymayanlar duysun, görmeyenler görsün diye’

Miting alanına kurulan kürsüde konuşmaların yapılmasından önce katılımcı kurumların adları okundu ve 7 Haziran seçimlerinde milletvekilliği listesinde engellilere yeterli yeri vermeyen siyasi partilere “Ey siyasiler, bizler görmek duymak istemediğiniz engelliler, yanı başınıza sesimizi duyurmaya geldik” diye seslendi.

Kurumlar adına ortak açıklamayı Vahide Çakır ve Aydın Atasoy okudu. Açıklamada Anayasa’daki “sosyal devlet” ibaresinin yükümlülüklerinin yerine getirilmediği, engellilerin istihdam edilmediği, bütçeden yeterli payı alamadığı, 

engelli_mitingi_21
kentlerin engelliler göz önünde bulundurularak yapılandırılmadığı, katılım ve temsilden eğitime, sağlıktan güvenceli işe kadar tüm temel haklarından mahrum bırakılmak istendiği ifade edildi. Engelli kadınlara ve çocukların şiddet ve istismar başlıklarında iki defa saldırı altında olduğu da açıklamada özel olarak vurgulandı ve ardından talepler listesi okundu.

Birleşik ve demokratik mücadele vurgusu

Buluşmada ortak açıklamanın dışında ayrı konuşmalar da gerçekleştirildi. Engelliler Konfederasyonu adına Genel Başkan Turhan İçli, 2022 sayılı Kanun ile engelli aylıklarının kaldırıldığını, mücadeleleri sonucunda kazanımlar elde ettiklerini ancak aynı düzenlemelerin belirli aralıklarla gündeme getirildiğini söyledi. Engelli hakları konusunda tüm partilerin sınıfta kaldığını belirten İçli, tek çözümün engellilerin birleşik ve demokratik mücadelesinden geçtiğini vurguladı.

Türkiye Sakatlar Derneği adına Genel Başkan Şükrü Boyraz özgür ve eşit bir gelecek için yürüttükleri mücadelede bugünkü buluşmanın önemine değinirken; Şule Seplin engelli kadınların hem kadın, hem de engelli oldukları için çok daha fazla ayrımcılık ve şiddet gördüğünü ifade etti. İşitme engelliler adına Sevgi Yüksel, zihinsel engelliler adına da Bilal Kızartıcı farklı engel başlıklarındaki taleplerini yineledi.

engelli_mitingi_33

‘Mağdur mücadeleyle özneye dönüşecek’

Engelli Hakları Atölyesi adına ise Mahmut Keçeci ve Çağrı Gökçe söz aldı. Hakları ellerinden alındığı için evlerinden çıkamayan milyonlarca engelliyi ve Ankara’da çöp kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren Nevzat Yavuzer’i anarak 

engelli_mitingi_28
konuşmasına başlayan atölye temsilcileri, Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi’nin sürgünü, İETT’nin sınırlandırmaları, 2022 sayılı kanundaki değişiklikler gibi AKP’nin engelli haklarına yönelik saldırılarını hatırlattı.

“Eğitim” kavramını hakların eğilip insanların itildiği bir biçime sokanlara inat engelli ve engelsizlerin hep birlikte mağduru özneye dönüştürecek bir mücadelenin başlangıcında olduklarını söyleyen Keçeci, konuşmasını “Kurtuluş yok tek başına, yap hepimiz engelli, ya hiçbirimiz” sloganıyla bitirdi.

Buluşmada engelli sanatçılar Cafer Doğan ve Ahmet Dumlupınar da sahne aldı ve türküleriyle alandaki coşkuya coşku kattı.

sendika.org

Share
İlgili Eğitim