Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri ilk sahiplerini buldu

5 Mayıs 2011'de hayatını kaybeden devrimci hukukçu Halit Çelenk adına düzenlenen hukuk ödülleri ilk sahiplerini buldu. 

İçerik Alınlık Resmi

5 Mayıs 2011'de hayatını kaybeden devrimci hukukçu Halit Çelenk adına düzenlenen hukuk ödülleri ilk sahiplerini buldu. 

Başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olmak üzere hayatı boyunca pek çok devrimcinin avukatlığını yapan, burjuva hukukuna devrimci cepheden etkili müdahaleleriyle adını tarihe yazdıran devrimci avukat Halit Çelenk adına düzenlenen hukuk ödülleri ilk sahiplerini buldu. Ödüller saat 19.00'da TBB Litai Hotel'de Avukat Hüseyin Özok Konferans Salonunda gerçekleşen bir törenle dağıtıldı.

Törenin açış konuşmasını TBB Başkan Yrd. Başar Yaltı gerçekleştirdi. Kısa bir konuşmayla ödül törenini ve katılımcıları TBB Başkanı Metin Feyizoğlu adına selamlayan Yaltı; Denizlerin, bu toplumun gönlünde beraat ettiğini, özellikle bugünlerde Halit Çelenk'in devrimci bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak sözlerini noktaladı.

ÇELENK, SAVUNDUĞU KİŞİLERİN SUÇSUZLUĞUNA İNANIRDI

Seçici kurul adına konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Erşen Sansal ise Halit Çelenk'in Türkçe'yi çok düzgün kullanan bir avukat ve dikkatli ve özenli bir insan olduğunu, Türkiye siyasi mücadele tarihinde dönüm noktası diyebileceğimiz davalarda görev aldığını ifade etti. Sansal ayrıca Çelenk'in savunduğu kişilerin suçsuzluğuna sonuna kadar inandığını da belirtti.

Sansal'ın konuşmasının ardından 22 dakikalık, Halit Çelenk'in çeşitli röportajlarının, görüşmelerinin, anılarının ve kendi sesinden söylediği şarkıların yer aldığı, Halit Çelenk'le Bir Gün isimli kısa film gösterimi yapıldı.

Gösterimin ardından kürsüye Halit Çelenk Hukuk Ödülleri'nin gerekçesini açıklamak üzere Avukat Özlem Şen Abay çıktı. Ödüllerin ortaya çıkışının tarihsel koşullarından söz eden Abay, Gezi Direnişinin önemli bir nokta oluşturduğunu ve Halit Çelenk'in kişiliğinde ve duruşunda anlam bulduğunu ifade etti. Daha sonra ödül sahiplerini de gerekçeleriyle açıklayan Abay'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"2013 Haziran'ında halkın boyun eğmeyen direnişine Halit Çelenk'in boyun eğmeyen direnişi adına ödüller verilebileceğini gösterdi.Bugün hukuk iktidarın faşizan düzeninin aracı haline gelerek, evrensel hukuk normları yerle bir edilmiş,toplumsal mücadelelerin karşısında silah haline getirilmiştir. Avukatlık iradesi muhalif olmaktan geçer. Bugün bu irade, düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplumsal hak arayışlarıyla son dönemi somutlayan eserleri geleceğe aktaran iradenin ve gerekçenin kendisidir. Toplumsal ilişkilerle hukuk arasında bağlantı kuran ve tüm disiplinler dahilinde 19 eser başvuruda bulunmuştur. Birincilik ödülünü iki çalışma paylaştı ve  iki çalışmaya da teşvik ödülü layık görüldü. Gelecek yıllarda da Halit Çelenk ile sizleri buluşturmaya devam edeceğiz."

Abay'ın ardından Halit Çelenk'in sevdiği parçaları Nazım Hikmet Kültür Merkezi Müzik Topluluğu seslendirdi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Ankara’da toplanan Ödül Seçici Kurulu ilki bu yıl verilecek olan Halit Çelenk Hukuk Ödülüne iki eseri birden layık gördü. Prof. İbrahim Kaboğlu başkanlığındaki Gezi Hukuki İzleme Grubu tarafından hazırlanan “Demokrasi ve Totalitarizm Sarkacındaki Türkiye- Gezi Raporu” ile Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından hazırlanan “İnternet ve İfade Özgürlüğü konulu çalışmalar- Twitter ve YouTube erişim engelleme kararlarının kaldırılması başvuruları” konulu eserler birincilik ödülünü paylaştı. 

A.Ü. SBF doktora öğrencisi Göksu Uğurlu'nun Uluslararası Hukuk'ta Üçüncü Dünya yaklaşımlarına dair yüksek lisans tezine ve SBF idare hukuku araştırma görevlisi Nazile İrem Yeşilyurt'un İdari Yargıda yürütmenin durdurulması ve ivedi yargılamaya dair makalesine de teşvik ödülü verildi.

Birincilik ödülüne layık görülen Gezi Hukuki İzleme Grubu'na ödülünü vermek üzere kürsüye Korkut Boratav geldi. Grup adına Prof. Dr. İbrahim Kabuoğlu Gezi eylemleri süresince gerçekleşen hukuksuzlukları ve bunların tezlerini dikkate alarak çalışma yaptıklarını ifade edip Halit Çelenk'in yaşıyor olması halinde de bu tür hukuksuzluklar üzerinde ciddi çalışmalara dahil olacağını vurguladı. Hem Gezi'de hem de en yakın örnek olarak 1 Mayıs'ta yaşanan gözaltılar ve ardından gelen tutuklama kararlarının altının boş olduğunu söyleyen Kabuoğlu ödülün niteliksel yanının büyük olduğunu ifade ederek kürsüdeki sözlerine son verdi.

Ödüllerin dağıtılmasının ardından kapanış ve teşekkür konuşmasını yapmak üzere Serpil Çelenk Güvenç kürsüye çıktı. Sıkı yönetim dönemi anekdotları ile konuşmasını açan Güvenç, siyasal iktidarların sınıfsal çıkarları gerektiğinde hiçbir behis görmediklerine vurgu yaparken, "12 Mart'tan 12 Eylül'e ne kadar yazgısı kötü bir toplumuz. Dünyada ve Türkiye'de demokrasiyi, insan haklarını ve sınıfsız özgür toplumu savunanların böyle bir yazgısı var.  Öte yandan biz ne zaman karanlıkta kaldık dediysek toplum ayağa kalkıyor. Tekel'den Odtü'ye, Odtü'den Gezi'ye... Sokaklarda, mahallelerde, iş yerlerinde onlar 'Van Minüt'diyorlar. Ödüllerin hepsi bu açıdan önemlidir. " ifadeleriyle kapanış konuşmasını tamamladı.
Törenin ardından katılımcılar ve ödül seçici kurulu toplu fotoğraf çekildi.

 soL Haber Portalı

Share
İlgili Eğitim