Mamak General Zeki Doğan Mahallesi’ndeki kadınlar Kızkardeşim Dayanışma Derneği’nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Dernek binasını törenle açan kadınlar, “Biz de varız demek için derneğimize sahip çıkalım, çoğalalım, sesimizi duyuralım” dedi.
Kadınlar derneğin ilk çalışmasının ise Mamak Belediyesi’nin kapattığı sığınma evinin tekrar açılması için başlattıkları imza kampanyası olduğunu duyurdu. General Zeki Doğan Mahallesi’nde yaşayan kadınlar 2009’dan bu yana birlikteliklerini sürdürüyordu. Bu birlikteliği daha da güçlendirmek adına bir dernek kurma kararı alan kadınlar, önceki gün dernek binasının açılışını gerçekleştirdi. Mahalleli kadınların büyük coşkusuyla kurulan dernek açılışında konuşan Kız Kardeşim Dayanışma Derneği Başkanı Birgül Demirel, Mamaklı kadınlar olarak kadına yönelik şiddete karşı paneller yaptıklarını, Soma katliamında yaşamını yitiren madenci çocuklarına oyuncaklar gönderdiklerini, laik, bilimsel, anadilinde eğitim için bildiriler dağıttıklarını belirtti. Demirel, “Ancak az kadınla yaptığımız bu etkinlikleri çoğaltmak, daha çok kız kardeşimizle dayanışmak için dernek açmaya karar verdik” diye konuştu.
KADIN SIĞINMA EVİ İÇİN İMZA KAMPANYASI
Kadın cinayetlerinin dur durak bilmeden devam ettiğini kaydeden Demirel, sözlerinin devamında “Kadın şiddetine, tacize, tecavüze dur demek için; çocuk gelinlere hayır demek için; güvencesiz, esnek çalışmaya karşı çıkmak için; ücretsiz kreş için; Kadın Bakanlığı için, Özgecan’larımız öldürülmesin, özgür yaşasın diye kadınları birlikte olmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.
‘FITRATIMIZ ÖLÜM DEĞİL’
Kız Kardeşim Dayanışma Derneğini dernek açılışı öncesinde Hoşdere Meydanı’nda saat kulesi önünde bir araya gelerek geçtiğimiz hafta Akdere’de kocası tarafından bıçaklanarak katledilen Meral D.’yi andı. Eylemde konuşan Nurhayat Farımaz, katliamın karakolun hemen arkasında gerçekleştiğini buna rağmen devletin kadınları koruyamadığını ifade etti. İktidarın kadına dair söylemlerinin zulüm ve ölüm olarak döndüğünü belirten Farımaz, devletin yasaları uygulamadığını dile getirdi. Farımaz, “Bir kadın şiddet gördüğünde başvuracağı yerin devletin kurumlarının olması ve o kurumların kadını koruması, güvenceye alması gerekir. Semtimizde kısa sürede bu üçüncü kadın cinayeti. Sığınma evleri ve kadın danışma yerleri açmak için daha kaç kadının ölmesi gerekiyor?” diye sordu. Kadınların aylarca çalışmasının sonucunda bir sığınma evinin açıldığını anlatan Farımaz, ancak çeşitli bahanelerle buranın kapatıldığını dile getirdi. “Daha korunaklı bir sığınma evi olsaydı Meral ölmeyebilirdi” diyen Farımaz, kadınların fıtratında ölüm değil insanca yaşamanın olduğunu bildirdi. Açıklamadan sonra Meral D’nin öldürüldüğü yere yürüyen Kız kardeşim Dayanışma Derneği üyesi kadınlar derneğin simgesi olan narçiçeği rengindeki fuları Meral için ağaca bağladı.
(Ankara/EVRENSEL)