Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Antep ve Urfa’da Gökkuşağı Buluşmaları

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı programı kapsamındaki LGBT etkinlikleri, İnsan Hakları Derneği’nin Antep ve Urfa şubelerinde yapıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı programı kapsamındaki LGBT etkinlikleri, İnsan Hakları Derneği’nin Antep ve Urfa şubelerinde yapıldı.

 

 
Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından yürütülen “Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi”kapsamında Antep ve Urfa’da gökkuşağı buluşmaları gerçekleştirildi.
 
Zeugmadi Gaziantep LGBT topluluğunun ev sahipliğinde 18 Nisan’da Gaziantep’te gerçekleştirilen “LGBT Hakları Çalıştayı”na Avukat Hayriye Kara ile Ali Erol katıldılar.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Gaziantep Şubesinde gerçekleştirilen etkinliğe avukat ve hukuk öğrencileri katıldı.
 
Gaziantep Barosu avukatlarından ve İHD üyesi Hüseyin Gökot, yereldeki hak ihlallerine maruz kalan LGBT’lerin kurumlarına ulaşabilmeleri için Zeugmadi ile bağlantıda olduklarını belirtirken, Zeugmadi’den Eyüp Çakır, LGBT’lerin haklarını aramaktan geri durduklarını paylaştı.
 
Avukat Hayriye Kara, Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri olarak 2007 yılından beri düzenli olarak LGBT’lerin (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) insan hakları ihlallerini izlemeye ve raporlaştırmaya çalıştıklarını anlattı.
 
İşkence, kötü muamele, yaşam hakkı, mahremiyet hakkı gibi temel haklar alanında izleme yaparken bir yandan da bu hakların ihlallerinin yargı sürecini izlemenin de amaçları arasında olduğunu anlatan Av. Hayriye Kara, LGBT’lere yönelik insan hakları ihlallerinin genellikle cezasız kaldığını belirtti.
 
Hak ihlaline karşı yargı sürecini başlatan LGBT’lerin daha baştan ikinci kez mağdur olmayı göze aldıklarını belirten Av. Kara şunları ekledi:
 
“LGBT’ler hem deşifre olacakları, hem de adaletin tecelli etmeyeceği düşüncesiyle yargıya başvurmuyorlar. Yargıya başvuran LGBT’ler ise daha işin başında yargı sürecinde cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayacaklarını ve adaletin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği bilgisini zihinlerinin bir köşesinde tutmak zorunda kalıyor.”
 
Kaos GL Derneğinden Ali Erol ise “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Ait Tanımlar ve Kavramlar”a ilişkin bilgi verirken, hastalıktan hak talebine eşcinselliğin seyri ile LGBT’lerin mücadele süreçlerini anlattı.
 
Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Seyri” etkinliği ise 19 Nisan Pazar günü Urfa’da, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) merkezinde gerçekleştirildi.
 
Kaos GL Derneği’nden Ali Erol ile Avukat Hayriye Kara’nın katıldığı ve 30 kadının buluştuğu etkinlik sadece kadınlara açık yapıldı.
 
Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği’nden Şevreş Yıldırım Yazar’ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide Ali Erol, eşcinselliğin “hastalıktan hak talebine” geçirdiği süreci anlattı.
 
 
Toplumsal cinsiyet kalıplarının herkese uymayabileceğini belirten Erol, heteroseksüeller ne kadar seks düşünüyorlarsa eşcinsellerin daha fazlasını düşünmediğini anlattı. Eşcinselliği sadece cinsellikten ibaret sanan ailelerin önyargılı yaklaşımlarının kaygılarının önüne geçebildiğini, bu durumun, toplumsal cinsiyet kalıplarına uymak istemeyen çocuklar ile ebeveynler arasındaki mesafenin açılmasına yol açabildiğini belirtti.
 
Avukat Hayriye Kara ise şiddete ve ayrımcılığa karşı hukuki süreçler kadar güçlendirici danışmanlığın da önemini vurguladı.
 
Evde, okulda toplumsal cinsiyet kalıplarına uymayan çocuklarla kurulacak diyalog kadınların çeşitli açılardan cevap aradığı sorular arasındaydı.
 
Share
İlgili Eğitim