Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kolin Santrali Soma'da Başka Bir Yere Yapacak

Kolin Şirketler Grubu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca'da başka bir alana termik santral yapacağını duyurdu. Ağaçları kesilen Yırcalılarla ilgili ise Danıştay İdari Kurulu'ndan onama geldi.

İçerik Alınlık Resmi

Kolin Şirketler Grubu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca'da başka bir alana termik santral yapacağını duyurdu. Ağaçları kesilen Yırcalılarla ilgili ise Danıştay İdari Kurulu'ndan onama geldi.

Kolin Şirketler Grubu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca'da başka bir alanda termik santral yapacağını duyurdu.

Öte yandan Kolin İnşaat'ın yapmak istediği kömürlü termik santralle ilgili köylülerin topraklarına getirilen acele kamulaştırma kararını iptal eden Danıştay'ın kararı Danıştay İdari  Davalar Genel Kurulu'nda kısman onaylandı.

Köylülerin direnişine rağmen 6 bin 600 zeytin ağacının kesildiği Yırca'da 15 Aralık'ta Manisa İdare Mahkemesi, santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu.  26 Aralık'ta ise Danıştay 6. Dairesi santral için köylülerin topraklarına getirilen acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti.

Tüm bu süreç devam ederken 19 Mart 2015'te bir grup Yırcalı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a termik santral yapılması için topladıkları 4 bin imzayı iletmişti.

Kolin: Yeni yerde 3 kilometre mesafede ağaç yok

Soma Kolin Termik Santrali yaptığı açıklamada yeni proje alanı olarak Türkpiyale ve Kayrakaltı Köyleri civarında yer alan bir alan belirlendiğini belirtti.

"Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi makamlara yapılması gerekli başvuru süreci başlatılmıştır. Yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmamakta ve 3 km. mesafede herhangi bir zeytinli saha da yer almamaktadır."

Açıklamada acele kamulaştırmaya dair davanın deavm ettiği belirtilerek "taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca’da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır" dendi.

Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütlerinin ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklediği ifade edildi: "Kolin Grubu, yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma’ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır."

Bianet

Share
İlgili Eğitim