Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma 16-17 Mayıs’ta

Kaos GL’nin bu yıl onuncusunu düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma 16-17 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak. Türkiye’den ve dünyadan homofobi ve transfobi karşıtlarının bir araya geleceği etkinlik 17 Mayıs’ta “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile sona erecek.

İçerik Alınlık Resmi

Kaos GL’nin bu yıl onuncusunu düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma 16-17 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak. Türkiye’den ve dünyadan homofobi ve transfobi karşıtlarının bir araya geleceği etkinlik 17 Mayıs’ta “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile sona erecek.

 
Kaos GL’nin 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle düzenlediği Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın (HKB) bu yıl onuncusu gerçekleşecek.
 
Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki veya sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günü olan 17 Mayıs’ta Ankara’da “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” yapılacak. Geçtiğimiz yıl Soma’da yaşamını yitiren madencilere adanan yürüyüşe bu yıl da yoğun katılım bekleniyor.
 
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma nedir?
 
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Kaos GL tarafından koordine edilen ve 2006’dan beri her yıl, Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün olan 17 Mayıs haftasında homofobi ve transfobiye karşı örgütlenen uluslararası bir etkinlik.
 
Ayrımcılığa karşı LGBT’lerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenleyen Kaos GL Derneği, bu etkinlik ile Türkiye’de LGBT’lere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyor.
 
Önümüzdeki hafta detaylı programı açıklanacak Buluşma’ya ilişkin etkinlikler hakkında bilgi veren Kaos GL Derneği’nin yayınladığı ön çağrı metni şöyle:
 
 
Queer akademi ve aktivizm tartışılacak
 
“2015 yılında 10.’su düzenlenecek olan buluşmaya katılacak olan uluslararası konuşmacılar genelde queer akademi ve aktivizminin dünya genelindeki yansımaları üzerine konuşurken, özelde queer pedagojiye referansla yalnızca eğitim alanında değil, bir bütün olarak sistemin queer pedagoji üzerinden eleştirel düşünmeye zorlanmasının yollarını arayacak. Diğer bir ifadeyle, queer pedagoji heteronormativitenin dışarıladığı, bilmeye değer görmediği öğrenme, okuma ve arzulama biçimlerini ele almayı, bunun üzerinden de “normal”in yasakladığı var olma biçimlerini tartışmayı amaçlıyor. Bu bağlamda konuklarımız bilgiyi queerleştirirken heteronormativiteyi yaratan bilgiyi, bireyi ve sonuç olarak sistemi dönüştürmek üzerinden bir pedagoji okuması yapacak. 
 
Sporda homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılık
 
“Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl spor dünyasında karşılaşılan homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılık biçimlerini masaya yatıracak. Sporun hemen hemen her branşında ve kademesinde karşılaşılan ayrımcılık, Türkiye’de de elbette LGBT sporculara karşı homofobik tutumlar aracılığıyla sporcuların kabul görmemesine ve işten çıkarılmalarına neden oluyor. Buna maruz kalmak istemeyen ve spor yaşamına devam etmek isteyen herkesi ise heteroseksüel olduklarını söylemeye ve kendilerini “açık etmemeye" zorluyor. Sporda homofobik, etnik ve cinsiyetçi ayrımcılık üzerine konuşacağımız bu oturumda alternatif ligler, taraftar grupları ve bu alanla çalışmalar yürütün araştırmacılar konuğumuz olacak.
 
 
 
10. Kadın Kadına Öykü Yarışması Ödül Töreni
 
“Son olarak 10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 10. Kadın Kadına Öykü Yarışması Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapacak. Türkiye’deki tek lezbiyen öykü yarışması olan “Kadın Kadına Öykü Yarışması”nın 10. yılı kapsamında edebiyat alanındaki patriarka ve heteroseksizm karşıtı kadın öykü yazarları bir araya gelecek. Bir taraftan kadın öykü yazarlarının çalışmalarını yayınlaştırma ve edebiyat dergilerindeki yazım süreçlerine dair deneyimleri paylaşılırken, bir taraftan da edebiyat yayıncılığı ve okurların, okuma grupları deneyimleri ele alınacak. Bu sayede deneyimleri çoğaltmanın, çoğalırken mevcut sistemi dönüştürmenin yolları tartışılıyor olacak.”
 
 
 
9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma nasıl geçti?
 
9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma 2014 yılında Ankara’da yapıldı. “Politik bariyerler”in tartışıldığı buluşmanın ana programı 17-18 Mayıs’ta olsa da öncesinde çok sayıda etkinlikle homofobi ve transfobi karşıtı mücadele masaya yatırıldı. Buluşma, homofobi, transfobi, nefret ve iş cinayetlerine karşı 18 Mayıs’ta yapılan yürüyüşle sonlandı. Soma’da yaşanan maden katliamının ardından Soma’ya adanan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.
 
2014 yılı Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapılan etkinlik ve eylemlerin tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.
 
Share
İlgili Eğitim