Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

‘Sessiz katil': 80 yeni termik santrali 100 bin erken ölüm demek

Göğüs hastalıklarına karşı mücadele eden Türk Toraks Derneği, kurulması planlanan 80 yeni termik santrale dikkat çekerek, bunun 100 bin erken ölüm anlamına geleceğini belirtti.

İçerik Alınlık Resmi

Göğüs hastalıklarına karşı mücadele eden Türk Toraks Derneği, kurulması planlanan 80 yeni termik santrale dikkat çekerek, bunun 100 bin erken ölüm anlamına geleceğini belirtti.

Fotoğraf: Greenpeace

Fotoğraf: Greenpeace

 

Dernek Antalya’da gerçekleştirdiği 18’inci yıllık toplantısı kapsamında ‘Temiz Hava Hakkı Çalıştayı’ düzenledi.

Türkiye’de hava kirliliği kaynaklı ölümlerin trafik kazaları kaynakları ölümlerden daha fazla olduğuna dikkat çeken Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Çanakkale’de yapılacak bir termik santralin oluşturacağı hava kirliliği İstanbul’a ulaşır ve önemli hastalıklara yol açabilir” diye konuştu.

’80 santral 100 bin erken ölüm demek’

Artan kentleşme trafik sorununu ortaya çıkarmakta, ormanların azalmasına neden olmakta ve hava kirliliğini ortadan kaldıracak etkenler de azalmaktadır” diyen Çalışır, kurulması planlanan yeni termik santraller hakkında da “80 termik santral, tüm ülkenin duman altı olması anlamına geliyor. Yeni santrallerin kurulması 100 bin erken ölüm demektir. Bunların bilimsel çalışmaları yapıldı” dedi.

Çevre Bakanlığı’nın havakirliliği ölçüm istasyonlarının hem sayı hem de kapasite bakımından yetersiz kaldığını belirten Doç. Dr. Çalışır, “Hava kirliliği haritasına bakınca pek sorun yok gibi görünüyor. Ama bizde sınır değerler, AB ve Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinden çok farklı. Onların çok üstündeki rakamlar normal kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘Gerekirse karanlıkta kalalım’

Yenilenebilir enerjinin önemine de vurgu yapan Çalışır, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye enerjisiz mi kalsın, elektrik kesintilerini mi yaşasın, bunun çözümü nükleer enerji değildir. Yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Milletin gidip geri döndüğü yola biz yeni giriyoruz. Gerekirse karanlıkta kalalım ama soluyacak havaya ihtiyacımız var. Çünkü hayat nefes almakla yaşanıyor.”

‘Sessiz katil’

Dernek Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da hava kirliliğini‘sessiz katil’ olarak tanımladı.

Hava kirliliğinin solunan havayla akciğerlere ulaşıp vücudu ele geçirdiğini, yavaş yavaş hasta edip sakat bıraktığını ve hatta öldürdüğünü savunan dernek başkanı Yorgancıoğlu, “Türkiye’de yılda 29 bin kişinin hava kirliliğinden ötürü zamanından önce yaşamını yitirdiği hesaplanıyor” dedi.

Kaynak

Share
İlgili Eğitim