Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Şiddet gören 10 kadından sadece biri yardım istiyor

‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması‘, eşinden şiddet gören her 10 kadından sadece birisinin yardım istediğini ortaya koydu.

İçerik Alınlık Resmi

‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması‘, eşinden şiddet gören her 10 kadından sadece birisinin yardım istediğini ortaya koydu.

kadina siddet

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, 15 ila 59 yaş arasındaki 7 bin 462 kadınla gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçlarını ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması‘nda yayınladı.

Buna göre, eşinden şiddet gören kadınların yüzde 37’si şiddeti kendi ailesine, yüzde 24’ü arkadaşları ve komşularına söylerken, şiddeti erkeğin ailesine anlatanların oranıysa yüzde 17.

Araştırma, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 89’u herhangi bir kurum ya da kuruluşa başvurmadı.

Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nda öne çıkan diğer sonuçlar şöyle:

* Evli kadınların yaklaşık yarısı ‘Kadın herhangi bir konuda eşiyle aynı fikirde değilse tartışmamalı ve susmalıdır‘ ve ‘Bir kadının tavır ve davranışlarından ailenin erkekleri sorumludur‘ ifadelerine katıldığını belirtti.

* ‘Yemek, bulaşık, çamaşır ve ütü gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır‘ ifadesine katıldığını belirten kadınların oranı yüzde 68.

* Araştırmaya katılan kadınların yüzde 13’ü erkeklerin kendilerine karşı çıkan eşlerine fiziksel şiddetin uygulanabileceğini söylerken, fiziksel şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olamayacağı ifade edenlerin oranı yüzde 58.

* Aile içi şiddet araştırmasına göre, kadınların yüzde 68’i ‘istememeleri halinde cinsel ilişkiyi reddedebileceğini‘ belirtiyor.

* Araştırma, kadına yönelik şiddet nedenleri arasında birinci sırada yüzde 33 ile ‘erkeğin ailesiyle yaşanan sorunlar‘ gelirken, bunu ‘erkekle ilgili nedenler‘ ve ‘ekonomik sıkıntılar‘ın izlediğini de gösteriyor.

Kaynak

Share
İlgili Eğitim