Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

STK'lar İçin Gönüllü Motivasyonu Rehberi

Proje Panosu’nun alanda deneyimli sivil toplum aktörlerine danışarak hazırlamış olduğu rehber, STÖ'lere gönüllülerini motive etme konusunda bazı anahtar stratejilere dair ipuçları sunuyor.

İçerik Alınlık Resmi

Proje Panosu’nun alanda deneyimli sivil toplum aktörlerine danışarak hazırlamış olduğu rehber, STÖ'lere gönüllülerini motive etme konusunda bazı anahtar stratejilere dair ipuçları sunuyor.

STK’lar için Ücretsiz Gönüllü Motivasyonu Rehberi

Gönüllüler birçok sivil toplum kuruluşu için yaşam kaynağıdır ve hatta sivil toplum alanında çalışan birçok insanın bu işe girişmeden önce gönüllülük geçmişleri vardır. Birleşmiş Milletter gibi dünyanın en büyük kalkınma kuruluşları dahi etkili çalışma yapmak için gönüllüleri dahil ederler. Fakat konu dönüp dolaşıp gönüllülerinizle en büyük sosyal faydayı nasıl yaratacağınıza ve STK’nız için etkili bir kaynak olan gönüllüleri nasıl sürekli motive edeceğinize geliyor.

Proje Panosu’nun alanda deneyimli sivil toplum aktörlerine danışarak hazırlamış olduğu bu rehber, sizlere gönüllülerinizi motive etme konusunda bazı anahtar stratejilere dair ipuçları sunacaktır. Sivil topluma yeni dahil olmuş bir dernek olmanız ya da ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma yapan bir kuruluş olmanız fark etmeksizin motivasyonu ve farkındalığı yüksek bir gönüllü kapasitesi kurumunuzda gözle görülür bir fark yaratacaktır!

Gönüllülerinize Aidiyet Duygusunu Aşılayın

STK’nıza gelen gönüllüler olan biten faaliyetlerin bir parçası olmak ve bunlara katkı sunmak istiyorlar. Zamanlarını boşa geçirecekleri o kadar çok seçenek varken gelip sizle çalışmayı tercih ediyorlar. Onların aidiyet duygularını geliştirmek için rahat çalışacakları bir alan sunun, yönetiminizdeki ekibinizle ve daha önce çalışmalar yapan diğer gönüllülerle tanıştırın ve size ayırdıkları süreçteki yeme-içme ve ulaşım gibi masraflarını olabildiğince karşılamaya çalışın. Gönüllülerinizi “dahil edin” ve gerektiği yerde fikirlerini alarak kurum içinde olan bitenden haberdar edin. Gönüllüler sizin yakalayamadığınız bir fırsatı fark edebilirler, onlara fark yaratmak için şans verin.

Gönüllünüze Anlayış Gösterin 

Her gönüllünün sizle çalışma yapmak istemesinin birçok sebebi vardır. Onların bu motivasyonlarını anlamak ve bunun yanında deneyimlerinizle en iyi şekilde desteklemek sizin göreviniz. Bazı gönüllüler sizinle AB Gençlik Projelerine katılmak ya da toplumsal bir soruna çözüm bulmak gibi herhangi bir alanda deneyim kazanmak için çalışma yapıyor olabilir fakat öte yandan bir kısım gönüllüler de yalnızca çalıştığınız alana katkı sunmak için orada olabilir. Biz şimdiye kadar tek bir amaçla STK’larda çalışan gönüllülere pek rastlamadık, kendinizi onların yerine koyun ve şöyle düşünün: “Gönüllülerimiz boş zamanlarından ayırdılar ve emek vererek bir işi sürüklediler, ama neden?”. Onlara bunun sebebini sorun, sorun ki hep birlikte sosyal sorunlara sürdürülebilir çözümler üreten bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda daha uygun ortamı kolektif olarak oluşturmaya çalışın. Eğer gönüllülerinizin halinden anlarsanız ve onları nasıl motive edeceğinizi bilirseniz, bu onların sizle gönüllü çalışmalar yapmaya devam etme olasılığını da artıracaktır.

Değer Verin, Destekleyin

Gönüllüleriniz zamanlarından, yeteneklerinden, bilgi ve deneyimlerinden ayırarak sizin hedefleriniz doğrultusunda çalışma yapıyorlar ve bu durumda onlara destek çıkmak sizin en temel sorumluluğunuz. Birçok gönüllü, tamamı olmasa da, yapacakları faaliyet noktasında doğru yönlendirme olmadığı için kopmalar yaşıyor. Yapılacak bir çalışma size basit ve kavranabilir gelse de bunu açık bir şekilde gönüllünüzle paylaşın ve var ise kafasındaki soruları cevaplayın. Gönüllünüzü ekibin bir parçası haline getirin, asla ve asla dışlanmış hissettirmeyin! Sürekli eğitim ve lojistik destek vererek yaptıkları işi daha iyi sürüklemelerini sağlayın. Böylece organizasyonel olarak da kapasitenizi daha iyiye taşımış olacaksınız.

Paylaşın

Gönüllüler ne kadar çok konuya hakim olursa o kadar başarılı ve etkin çalışma yapabilirler. Sahada yer alan bir gönüllünüze ileriye dönük planlarınız hakkında bilgi verirseniz, sahada karşılaştıkları muhtemel çözüm ortaklarınıza bu planınızı veya projenizi iletmek yoluyla potansiyel bir ortaklığa destek olabilirler. Uzun vadede kurum veya kuruluş olarak hedeflerinizi, amaçlarınızı ve faaliyetlerinizi gönüllülerinize iletin ve çerçeveye uzaktan bakın. Bu şekilde sürekli gel-git yapan gönüllüler yerine uzun süreli çalışmalar yapan gönüllü desteğine sahip olarak vizyonunuz doğrultusunda odaklı ve entegre projeler gerçekleştirebilirsiniz.

Yapılan İşi Mutlaka Önemseyin!

Gönüllüler yaptıkları iş takdir edildiğinde daha yüksek motivasyona sahip olurlar ve sağladıkları sosyal faydadan ötürü olumlu bir katkı sağlarlar. Gönüllülerinize her zaman onlar olmadan başarılı işler yapamayacağınızı hatırlatın. Her dönem en az 2 kez gönüllülerinizle birlikte eğlence ya da bir tür dış ortam aktivitesi düzenleyin, pikniğe gidin, dağ yürüyüşü yapın, bowling ya da paintball oynayın, sinemaya gidin, tercih sizin.

Teşekkür Edin ve Ödül Verin

Türkiye’de her yıl sayısız dernek, gönüllü kapasitesi olmadığı için yok olmaya yüz tutuyor ya da varlıklarını devam ettiremiyor. Gönüllülerinize teşekkür edecek en uygun yolu keşfedin, bu illa maddi bir şey olmak zorunda değil, basit bir teşekkür belgesi bile çok anlamlı olacaktır. Maliyet etkin nasıl hazırlayacağız derseniz Canva (www.canva.com) web sitesini öneririz. Birkaç örnek için bize de ulaşabilirsiniz, memnuniyetle yardım etmek isteriz.

Esnek Olun: Gönüllüler zamanlarından ve emeklerinden bir kısmını tamamen size ayırıyorlar fakat bazen hayat şartları onların sürekli gönüllülük yapmasına engel olabilir. Bu zorlu zamanlarda her zaman gönüllünüze destek çıkın ve anlayış gösterin.

Gönüllülerin motivasyonu yüksek olunca mutlu da oluyorlar. Her gönüllüyü bireysel olarak muhatap alın ve motivasyonlarını her zaman tavan yaptırmak için çabalayın. Sizin de gönüllü motivasyonu konusunda deneyimleriniz varsa yorum olarak paylaşın, böylece sosyal faydayı hep birlikte katlayalım!

Kaynak

Share
İlgili Eğitim