Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hep 18'inde Kalan Nermin Abadan Unat'a Uçan Süpürge Ödülü

Teması “18’in Halleri” olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Uçan Süpürge Tema Ödülü, "Hayatını Seçen Kadın" Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın oldu.

İçerik Alınlık Resmi

Teması “18’in Halleri” olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Uçan Süpürge Tema Ödülü, "Hayatını Seçen Kadın" Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın oldu.

Teması “18’in Halleri” olan 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Uçan Süpürge Tema Ödülü, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a verilecek.

Festival ekibi “sosyal bilimler alanında hem bilgi üretimi hem de bilginin yeni kuşaklara aktarımı açısından yaşayan bir hazine” olan Abadan Unat’ın “hep 18” kalabilmeye örnek en önemli isimlerden olduğunu vurguluyor.

Nermin Abadan Unat kimdir?

“14 yaşında kendi isteğiyle Avrupa’dan Türkiye’ye hiç Türkçe bilmeden gelen, burada başladığı akademik yolculuğuna ise birçoğumuzun zorunluluk olarak gördüğü “belli bir yaştan sonra inzivaya çekilme”yi reddederek halen devam eden 94 yaşında bir bilge kadın…”

1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olarak göreve başlayan Abadan Unat, 1966 yılında profesör oldu. “Beni ayakta tutan, hocalıktır. Başka bir şey öğrenmedim hayatımda. Bir de yeniyi öğrenmek…” sözleriyle yaşamı boyunca daima yeniye doğru attığı adımların kaynağını özetleyen Abadan Unat, kurmuş olduğu “Siyasal Davranış” kürsüsündeki ilk kadın asistan, ilk kadın doçent ve profesör olarak akademi tarihine geçti.

Önce gazeteci olarak çalışıp basın alanında kadınlara rol modeli olan Abadan Unat, sayısız bilimsel eser verdiği akademik yaşamı kapsamında da kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yaptı ve alanında öncü bir isim oldu.

Aydınlanmanın Kadınları”, “Fulbright Yaşam Boyu Akademik Hizmet”, “Marmara Üniversitesi Yaşam Boyu Başarı” ödülleri gibi birçok ödül alan, Avrupa Konseyinin Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonunda 1978-1993 yılları arasında ikinci başkan ve üye olarak bulunan Abadan Unat, Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermeye devam ediyor.

Kendisiyle yapılan söyleşiden oluşan kitap “Hayatını Seçen Kadın” adını taşıyor.

Festivale başvuru tarihleri

8-18 Mayıs arasında gerçekleşecek festivalin teması olan “18’in Halleri”ne kamerasını çevirecek yönetmenlerin 5 dakikayı aşmayacak kısa filmlerini bekleyen “5 Dakikada 18”in son başvuru tarihi 31 Mart 2015.

Başvuruları başladığı andan itibaren sadece ulusal değil, uluslararası boyutta da oldukça ilgi çeken ve başvuru sayısı şimdiden beklenenin üzerine çıkan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Sergisi’ne eserleriyle katılmak isteyenler için ise son tarih 1 Nisan 2015. Bu sergi kapsamında ayrıca sürpriz bir seçki de Festival takipçilerini bekliyor olacak.

Festivalin bir diğer önemli ayağı da her sene olduğu gibi atölyeler. Sinema alanındaki üretimi doğru bir çizgide geliştirmeyi hedefleyen ve bunun için sinemanın farklı alanlarına odaklanan çeşitli atölyeler arasında ilk duyurulan SineTabip oldu. Film yapım ve proje geliştirme süreçlerinde, sinemacıların dertlerine deva olmayı hedefleyen bu atölyenin kontenjanı 12 kişiyle sınırlı ve son başvuru tarihi 10 Nisan 2015.

YAPIMLAB sinemacıları kadın hikayeleri üretmeye çağırıyor

Zeynep Özbatur Atakan tarafından kurulan YAPIMLAB, 8-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında festival kapsamında, uzun metrajlı filmlerin senaryo ve projelerinin geliştirileceği bir atölye düzenliyor.

Senaryo ve Proje Geliştirme Atölyesi, kadın hikayeleri üretmeyi, tasarlamayı ve hayata geçirmeyi hedefliyor. 2015 yılı için teması 'BAŞROLDE 2 KADIN - 2 SAHNE' olarak belirlenen atölyeye katılacak projelerde, 2 başrol kadın ve aralarında erkekler dışında konuştukları en az 2 diyaloglu sahnenin olması ön koşulu aranıyor. Son başvuru tarihi ise 20 Nisan.

Atölyeye seçilen 8 projeye de YAPIMLAB tarafından 6 ay boyunca mentorluk verilerek, projelerini geliştirmeleri için destek olunacak. Jürinin oylaması sonucunda seçilecek 1 projeye 5000 TL’lik YAPIMLAB Proje Geliştirme Ödülü’nün verileceği Pitching Platformu, Atölye ile aynı gün, 9 Mayıs 2015 tarihinde ODTÜ GİSAM’da gerçekleşecek.

Zeynep Özbatur Atakan, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nin 2014 yılı sahiplerinden olmuştu. 

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Bianet

Share
İlgili Eğitim