Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

İnsani yardım kuruluşlarından ‘ağır’ rapor: Suriyeli siviller yüzüstü bırakıldı

İnsani yardım kuruluşlarının oluşturduğu bir heyet 15 Mart’ta 4’üncü yılını dolduracak Suriye’deki iç savaşa ilişkin bir rapor yayınladı.

İçerik Alınlık Resmi

İnsani yardım kuruluşlarının oluşturduğu bir heyet 15 Mart’ta 4’üncü yılını dolduracak Suriye’deki iç savaşa ilişkin bir rapor yayınladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki krizi yönetmekte başarısız olduğunun belirtildiği raporda, 2014 yılının Suriyeli siviller için en kötü yıl olduğunu vurguladı.

Fotoğraflar: Reuters

Fotoğraflar: Reuters

 

Aralarında OXFAM ve Saving Children’ın da bulunduğu 21 insani yardım ve insan hakları örgütünün raporunda, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye halkını korumak ve sivillere yardım sağlamak için 2014’de aldığı kararları uygulayamadığı belirtildi.

Bu durumun Suriyeli sivillerin, iç savaşın başladığı 2011’den bu yana en kötü yılını yaşamasına neden olduğunu ortaya koyan ‘Failing Syria‘ (Suriye’yi Yüzüstü Bırakmak) isimli rapora göre:

* İnsanlar korunamadı: Krizin başladığı 2011 yılından bu yana 220 bin kişi hayatını kaybederken 2014’de 76 bin insan yaşamını yitirdi.

* Yardımların ulaştırılmasında gelişme sağlanamadı: BM’nin ‘ulaşılması zor’ olarak tanımladığı insanların sayısı 2013’de 2 milyon 300 binken, bu sayı 4 milyon 800 bine yükseldi.

* Yardım ihtiyacı arttı: İnsani yardıma ihtiyaç duyan çocukların sayısı 2013’e oranla yüzde 31 artarak 5 milyon 600 bine ulaştı.

* Yardım fonları ihtiyaçlarla kıyaslandığında azaldı: 2013 yılında ayrılan fonlar, Suriye’de ve sınır ülkelerde yaşayan Suriyeli siviller için ihtiyaç duyulan yardımın yüzde 71’i karşılarken 2014’de bu oran yüzde 57’ye geriledi.

suriye kriz rapor

Grafik The Independent’tan alınmıştır

BM Güvenlik Konseyi 2014 yılında Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Esad rejiminin rızası aranmaksızın BM gözetiminde insani yardım geçirilmesi; sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve Suriye’ye yapılan yardımların artırılması kararı aldı.

Ancak bu kararların hiçbiri Suriye’de devam eden insani krizi çözmeye yetmedi.

‘Suriyeli çocuklar eğitimlerinden geri kalıyor’

Fotoğraflar: Reuters

Raporu değerlendiren Britanya merkezli Saving Children Genel Direktörü Roger Hearn, “Suriye’de çocuklar eğitimlerinden geri kalıyor, çünkü ulaşamıyorlar, okulların büyük bölümü yok edildi ve aileler çocuklarını bir saldırı düzenlenir endişesiyle okula gönderemiyor” dedi.

İnsani yardım çalışanlarının da hayatlarının tehdit olduğunun altını çizen Hearn, bürokratik zorluklara da dikkat çekti.

Diken

Share
İlgili Eğitim