Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Binlerce Kadın "Feminist Mücadelemizle Güçleniyoruz" Dedi

13. Feminist Gece Yürüyüşü'nde binlerce kadın yürüdü. Hükümetin feminizmi tehdit olarak gördüğünü söyleyen kadınlar "AKP’nin korkulu rüyası gerçek oluyor" dedi; kadınların direnişini anlattı.

İçerik Alınlık Resmi

13. Feminist Gece Yürüyüşü'nde binlerce kadın yürüdü. Hükümetin feminizmi tehdit olarak gördüğünü söyleyen kadınlar "AKP’nin korkulu rüyası gerçek oluyor" dedi; kadınların direnişini anlattı.

13. Feminist Gece Yürüyüşü bugün İstanbul İstiklal Caddesi’nde gerçekleşti. Yürüyüşe binlerce kadın katıldı, son senelerin en kalabalık gece yürüyüşlerinden biriydi.

Öğlen Kadıköy’deki 8 Mart kutlamalarında olduğu gibi sık sık “Erkekler dışarı” anonsları yapılmak zorunda kalındı. Binlerce kadın “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Tayyip kaç, kaç, kaç, kadınlar geliyor”, “Kadın kadındır, çiçek babandır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” , “Kobane’de direnen kadınlara selam” sloganlarıyla Tünel Meydanı’na yürüdü.

Tünel Meydanı’na varıldığında kadınlar Kürtçe ve Türkçe şarkılarla dans edip halay çekti.

“Kadınlar her yerde direniyor”

Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasında, hayatın her alanında kadınlara yönelik baskılar ve kadınların direnişi anlatıldı.

Hükümetin istihdam ve nüfus politikalarıyla kadınları evliliğe, aileye mahkum edip boşanmayı güçleştirmeye çalıştığı söylenirken, “Bunca engele rağmen AKP’nin korkulu rüyası gerçek oluyor” dendi; kadınların boşanmaktan vazgeçmediği; maruz kaldığı şiddet hakkında resmi şikayette bulunan kadınların sayısının 2013’te 82 binden 2014’te 118 bine arttığını vurgulandı.

İstihdam politikalarının “anneliğin en önemli kariyer olarak” telkin ettiğini ifade eden kadınlar, “hayatımızla ilgili karar hakkı bizim” dedi. Kamu hastanelerinde yaşanan fiili kürtaj yasağından bahsedildirken, Mor Çatı’nın bu durumu ifşa etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerin işlediği bu suçu engellemek, feministlere yalancı dediği hatırladıldı.

Açıklamada canlarına kast eden erkekleri kendilerini savunmak için öldüren kadınlara, erkek şiddetine karşı meşru müdafaa hakkına, Kobane direnişinde savaşan kadınlara da değinildi.

“Feminist düşmanlığını bizzat cumhurbaşkanı yayıyor”

Kadınlar son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın feministlerle ilgili sözlerinden bahsetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Türkiye’de kadın düşmanlığının yanısıra, bizzat cumhurbaşkanı tarafından feminizm düşmanlığı da yayılmaya çalışılıyor. Çünkü AKP iktidarı biliyor ki dinsel muhafazakarlıktan güç alan, aile dışında hayat kuran kadınları yok sayan politikaları gerçekleştirebilmenin doğrudan karşısında duran örgütlenme, feministlerdir. Kadınların güçlenmesinden AKP’nin ödü kopuyor. Feminist sözü tehdit görüyorlar. Onlar erkek egemenliğine karşı sürdürülen direnişi kırmak için feminizme saldırıp dursunlar, biz feminist mücadelemizle güçleniyoruz.

“Feminizm, öncelikle kadınların kendi hayatlarına sahip çıkmasını öngörüyor. Kendisine feminist desin demesin, feminizm bütün kadınların hayatına değiyor.

“Her gün daha çok kadın örgütlenerek, kendi yaşamını dönüştürerek, feminist hareketi güçlendiriyor, kadın dayanışmasını örüyor. Feministler için, kadınlar için geri dönüş yok.”

Bianet

Share
İlgili Eğitim