KA.DER'in karnesine göre 535 milletvekilinin 77’si, 26 bakanın 1’i, 81 valinin 2’si, 25 müsteşarın 1’i, 30 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 3’ü, Yüksek Yargı Organı Başkanlarının 1’i, 174 rektörün 14’ü kadın.
KA.DER'in sekiz yıldır yayınladığı “Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği” karnesine göre durum değişmedi, karar alma mekanizmalarında kadın oranı “yerinde saydı”.
Karneye göre, 535 milletvekilinin 77’si, 26 bakanın 1’i, 81 valinin 2’si, 25 müsteşarın 1’i, 30 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 3’ü, Yüksek Yargı Organı Başkanlarının 1’i, 174 rektörün 14’ü kadın.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 8 Mart Kadınlar Günü öncesinde sekizinci kez yayınladığı karnede "Türkiye’de kadın, karar alınan hiçbir yerde var olamıyor, temsilde dahi 'şiddeti' yaşıyor" dedi.
Genel seçimlerde yüzde 50 kadın vekil şart
KA.DER açıklamasında Haziran 2015’te Genel Seçimlerde seçilecek 550 milletvekilinin yüzde 50'sinin kadın olması gerektiğini belirtti.
KA.DER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu, "Kadınlar siyasette aday olurken de seçildikten sonra da bir dizi engelle karşılaşıyor. Siyaseti erkek işi gören zihniyet, kadınları siyasal yaşamda yok saymaya devam ediyor, kadını siyasal yarışın dışında bırakıyor. Türkiye'nin 43 ilinde kadın milletvekili yok. 2015 Genel Seçimleri'nde bu büyük demokrasi ayıbının giderilmesini bekliyoruz" dedi.
Engellere rağmen kadınlar neler yaptı?
Açıklamada, şu anda mecliste yüzde 14,39 olan kadın milletvekili oranının, kadınların seslerini duyurmalarını ve eşitlikçi yasalar çıkmasını engellediği belirtildi. Ancak buna rağmen siyasette var olmaya çalışan kadınların mücadelesinin “gerçek demokrasi”ye geçiş için umut vaat ettiği ifade edildi.
TBMM’de ve yerel yönetimlerdeki kadınlar:
* Kadın sorunlarının mecliste daha çok tartışılmasını sağladılar.
* Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) kurulması için mücadele ettiler, kadın-erkek eşitliğine ilişkin sorunların yasal çerçeve ve uygulamada iyileştirilmesi için çalıştılar.
* Meclisin cinsiyetçi uygulamalarına müdahale ettiler, cinsiyet eşitliği meselesini gündeme taşıdılar.
* Siyasi partiler ve seçim yasasında düzenleme yapılması gerektiğini gündeme taşıdılar, cinsiyet kotası talebinde bulundular. Cinsiyet kotasının anayasal olarak da güvence altına alınmasını istediler.
* Kadınların, erkeklerle birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit biçimde yer alması için çalışmalar yaptılar, bu konuların denetleyicisi oldular.
* Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve çocuk eğitimi, kadın ve siyaset, kadın sağlığı konularında projeler ürettiler. (NV)
KA.DER'in istatistiklerine ulaşmak için tıklayınız.