Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kadınlardan Aile ve Nüfus Paketine Tepki

Kadınlar Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Yasası’na karşı İstanbul’da yürüdü. Çalışma sürelerinden sağlık güvencelerine, çocuk bakım izinlerinden yıpranma paylarına kadar taleplerini dile getirdi.

İçerik Alınlık Resmi

Kadınlar Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Yasası’na karşı İstanbul’da yürüdü. Çalışma sürelerinden sağlık güvencelerine, çocuk bakım izinlerinden yıpranma paylarına kadar taleplerini dile getirdi.

Kadınlar Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Yasası’na karşı tepkilerini gösterdi.

Kadın Emeği Platformu’nun çağrısıyla dün İstanbul’da, Tünel’den Galatasaray’a yürüyen kadınlar bu yasanın getireceklerine dikkat çekti ve taleplerini dile getirdi.

Türkçe ve Kürtçe yapılan basın açıklamasında, yasa tasarısının hedeflerinin “kadınları sadece annelikle tanımlayıp, kamusal alanda ve ücretli emek gücünde öncelikle annelik ‘görevinin’ belirlediği çizgilerle var etmeye çalışmak” ve “sermayenin ana yönelimi olan esnek ve güvencesiz çalışmayı doğum/annelik bahanesiyle kadın emekçilerden başlayarak sınıfın genelinde yaygınlaştırmak” olduğu anlatıldı.

Hükümetin amacı

Açıklamada AKP hükümetinin “sermayeyi ve erkek egemenliğini güçlendirirken kendi iktidarını daimi kılmak için otoriter ve anti demokratik yasalara rıza gösterecek muhafazakâr aileleri yaygınlaştırmayı hedeflediği” belirtildi.

“Boşanmalarını engellemek ve evlerdeki erkek baskısı karşısındaki kadın direnişini kırmak için Aile Danışmanlığı Hizmeti adı altında kadınları sürekli olarak denetlemeyi yasalaştırıyor.

“Sosyal hizmet uzmanları ve diyanet temsilcileri aracılığıyla kadınlar üzerindeki erkek- aile baskısının yanı sıra toplumu dindarlaştırma dayatmalarını da yasal güvence altına almaya çalışıyorlar.”

Talepler

Kadınlar taleplerini de şöyle dile getirdi.

* Çocuk bakım izinleri, hiçbir hak kaybı ya da yarım zamanlı çalışma dayatması olmaksızın, erkeklerle eşit hak ve sorumluluklarla düzenlensin.

Çalışma süreleri

* Doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde kullanılmak şartıyla erkeklere en fazla ikiye bölünecek şekilde ücretli zorunlu ebeveyn izni verilsin.

* Çalışma süreleri tüm çalışanlar için günde en fazla 7, haftada en fazla 35 saate indirilsin.

İşsizlik maaşı

* “Aile sorumlulukları”, “çocuk bakım yükümlülükleri” gibi bahanelerle kadınlara esnek çalışma dayatmak yerine, tam zamanlı ve tam güvenceli istihdam olanaklarını sağlayacak ve cinsiyete dayalı iş ayrımını sınırlandıracak yasal düzenlemeler yapılsın.

* Devlet tüm kadınlara çalışma süresine ve prime bağlı olmayan işsizlik maaşı ve prim ödemesiz sağlık güvencesi sağlansın.

Yıpranma payı

*Kadınların çifte mesaisi göz önüne alınarak erken emeklilik ve yıpranma payı uygulamaları sosyal güvenlik sistemine dâhil edilsin.

Kreş

* Kapatılan tüm kamu kreşleri 24 saat açık ve anadilde hizmet verecek şekilde yeniden açılsın.

* Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm işyerlerinde ücretsiz, nitelikli bakım evleri ve kreşler açılsın.

* Kadın bakanlığı yeniden kurulsun, kadın erkek eşitliğini sağlamak üzere Anayasa dahil tüm yasal düzenlemelerde kadınları koruyacak politikalar ve pozitif ayrımcılık ilkesi hayat geçirilsin.”

Bianet

Share
İlgili Eğitim