Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mor Çatı: Sağlık Bakanlığı Kürtaj Yapan Hastanelerin Listesini Açıklasın

Mor Çatı, kamu hastanelerinde kürtaj yapılmadığına dair açıklamalarını yalanlayan Bakanlıktan, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların hangi hastanelere başvurması gerektiğinin tam listesini istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Mor Çatı, kamu hastanelerinde kürtaj yapılmadığına dair açıklamalarını yalanlayan Bakanlıktan, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların hangi hastanelere başvurması gerektiğinin tam listesini istedi.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, “Sağlık Bakanlığı, kürtaj yapılmadığı söylenen ve sadece zorunlu durumlarda kürtaj yapılabildiğini söyleyen hastane ve doktorlar ile ilgili herhangi bir idari işlem yapmış mıdır?” diye sordu.

Bakanlığın, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların hangi hastanelere başvurması gerektiğinin tam listesini de kamuoyuna açıklamasını istedi.

Mor Çatı açıklamış, Bakanlık yalanlamıştı

Mor Çatı, geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki 37 kamu hastanesine, telefon ile  “kürtaj yapıyor musunuz?” diye sormuş, sadece üç kamu hastanesi isteğe bağlı kürtaj yapıldığını açıklamıştı.

Bunun ardından Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yapmış, Bakanlığa bağlı hastanelerde kürtaj yapılmasına ilişkin bir kısıtlama bulunmadığını söylerken, “Hastaneleri telefonla arayarak ‘kürtaj yapıyor musunuz’ sorusuyla sağlıklı ve güvenilir bilgiler elde edilemeyeceği çok açık bir gerçekliktir. Kaldı ki söz konusu Vakfın iddia ettiği telefon görüşmelerinde bu soruları hangi görevlerde bulunan kişilere yönelttiği de belirtilmemiştir. Gebeliğin sonlandırılması hasta ile hekim arasında konuşulacak ve değerlendirilecek özel bir durumdur” demişti.

“Mor Çatı’nın bilgi kaynağı kadınların deneyimleridir”

Mor Çatı, bugün yaptığı açıklamayla öncelikle Bakanlığın söz konusu yanıtında  “bir vakıf” şeklinde yer verdiği Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın 25 yıldır çalışan, Türkiye’nin en önemli bağımsız kadın örgütlerinden biri olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mor Çatı’nın kadına yönelik erkek şiddeti ve cinsiyet temelli ayrımcılık alanlarında ilgili resmi mekanizmaların yetersizliği, boşlukları ve uygulama sorunlarının ortaya çıkarılmasındaki en önemli bilgi kaynağı, maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılık nedeni ile Mor Çatı’ya başvuran kadınların deneyimleridir. 

“Kamu hastanelerinde kürtaj yapılmadığı, kürtaj yaptırmak isteyen kadınlara yönelik kötü muamelede bulunuluyor olması, kadınların kürtaj yaptırmaması için çeşitli ikna yöntemlerinin kullanılıyor olması gibi pek çok bilgiyi, kadınlar Mor Çatı’ya aktarmıştı. Bu aktarım üzerine İstanbul’daki 37 kamu hastanesi, kürtaj yapılıp yapılmadığı öğrenilmek üzere arandı, 30 hastanenin kadın doğum servisi ile görüşüldü.”

“Kürtaj yapılıyor mu, sorusu mahrem bilgi değildir”

“Gebeliğin sonlandırılması, prostat ameliyatı, diş çekilmesi gibi özen gösterilmesi gereken tıbbi bir işlemdir ve en az bu işlemeler kadar yaygın olarak yapılabilir. Kamu hastanelerinde kürtaj yapılıp yapılmadığı bilgisi ise Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında belirttiği gibi, hekim ve hasta arasındaki ‘mahrem’ bir bilgi değil, tıpkı ‘Hastanenizde prostat ameliyatı yapılıyor mu?’ sorusuna verilecek yanıt gibi, hızla erişilmesi gereken tıbbi bir işlemin bilgisidir.

“Bu nedenle, kamu hastanelerinde telefona cevap veren kim ve hangi bölüm olursa olsun, kürtaj olmak isteyen kadınlara gerekli yönlendirme ve bilgilendirmenin hızlı bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.”

“Bakanlık, yasayı ihlal eden hastanelerle ilgili işlem yaptı mı?”

“Bakanlık, bu önemli ve kadınların yasalar çerçevesindeki kürtaj olma hakkını açıkça kabul eden açıklamasının ardından, gerek bahsi geçen Mor Çatı araştırmasının sonuçlarını gerekse Mor Çatı’ya başvuran kadınların deneyimlerini dikkate alarak, kürtaj yapılmadığı söylenen ve sadece zorunlu durumlarda kürtaj yapılabildiğini söyleyen hastane ve doktorlar ile ilgili herhangi bir idari işlem yapmış mıdır? Yaptıysa sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.

“Aynı şekilde, Sağlık Bakanlığı’nın  daha önce doğum kontrol ve isteğe bağlı kürtaj hizmeti verirken bugün bu hizmeti vermediğini belirten kamu hastaneleri yerine, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların hangi hastanelere başvurması gerektiğinin tam listesini de kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.” 

Bianet

Share
İlgili Eğitim