Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Barınak değil toplama kampı: Kısırkaya

İstanbul'daki tüm sokak köpeklerinin, Kısırkaya'da inşa edilen 20 bin köpek kapasiteli bir tesiste toplanması planlanıyor. Tesise karşı 31 Ocak Cumartesi günü Kısırkaya'da kampın önünde eylem yapılması planlanıyor.

İçerik Alınlık Resmi

İstanbul'daki tüm sokak köpeklerinin, Kısırkaya'da inşa edilen 20 bin köpek kapasiteli bir tesiste toplanması planlanıyor. Tesise karşı 31 Ocak Cumartesi günü Kısırkaya'da kampın önünde eylem yapılması planlanıyor.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, Emine Erdoğan’ın ricasıyla imara açıldığını söylediği Kısırkaya’da, 720 hektarlık alana 20 bin köpek kapasiteli devasa bir hayvan “bakımevi” yapılıyor. Kimi hayvan severler, inşası tamamlanmak üzere olan Kısırkaya’yı mimari olarak Auschwitz’e benzetirken, kimileri de 1910’da İstanbul valisinin sokaklardan 80 bin köpeği toplayıp, bir adada ölmeye terk ettiği “Hayırsızada” vakasını hatırlatıyor. Kampın amacı, İstanbul sokaklarındaki tüm köpekleri toplamak ve karanlık, rutubetli, içinde hareket bile edemeyecekleri kafeslere doldurmak. Bunun arkasından da benzer bir merkezin kediler için yapılacağı söyleniyor.

Tesisin inşa edildiği yere bakıldığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne aykırı olduğu görülüyor. Yönetmeliğin 22. maddesi, yol imkânının bulunduğu ve ulaşımın kolay olduğu, denize uzak, su yoğunluğu düşük, dik yamaçta olmayan; rüzgardan, selden ve kötü hava koşullarından etkilenmeyen bir yer tarif ediyor. Kısırkaya Barınağı ise anlatılanın tam tersine, ulaşımı mümkün olmayan bir yerde, deniz kıyısında, yüksek su yoğunluğu bulanan ve dik yamacın olduğu, ayrıca rüzgardan ve selden etkilenebilecek bir yere kuruluyor. Ayrıca ulaşımdaki zorluklardan dolayı barınağın denetimi de mümkün olmayacak. Barınakların denetim edilebilirken bile yaşanılamaz durumda olduğunu düşünürsek, bu denetimsizlik hayvan haklarının kaçınılmaz ihlali demek. Özellikle sel, aşırı kar yağışı gibi durumlar için de barınağın yeri tehlike doğuruyor.

Peki bir barınak için bu kadar uygunsuzsa neden Kısırkaya seçiliyor? Sarıyer’in geneline baktığımızda ormanlık bir arazi olmasına rağmen art arda çıkarılan yasalarla bölgenin imara açıldığını görüyoruz. Daha henüz üçüncü köprü inşaatı için Sarıyer düşünülürken pek çok STK ve siyasi parti tarafından söylendiği gibi, Kuzey Ormanları’nın ranta açılması hükümet ve sermaye çevrelerince istenen bir şeydi. Bunun yoluysa başka amaçlarla bölgede inşaatların başlatılması, yasaların ormanlık araziye imar konusunda gevşetilmesinden geçiyordu. Köpek toplama kampının 720 hektarlık bir alana yapıldığını düşündüğümüzde, buranın bir kısmının veya tümünün başka bir amaç için kullanılmak üzere satımı ve imara açılması mümkün hale gelmiş oluyor.

Toplama kampına tepki olarak sivil toplum kuruluşları ve hayvan severler 31 Ocak Cumartesi günü 14.00'da Kısırkaya'da kampın önünde eylem yapacak, eyleme Hacıosman metrosundan Kısırkaya köyüne kalkan 152 kodlu otobüslerle ulaşım sağlanacak. Eylemi destekleyenler arasında Adalar Savunması, Heybeliada Forumu, Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği de bulunuyor.

soL Haber Portalı

Share
İlgili Eğitim