Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

bianet Çağırıyor: #EngelOlma

bianet, herkesi #EngelOlma hashtagi ile engelleri dile getirmeye çağırıyor.

İçerik Alınlık Resmi

bianet, herkesi #EngelOlma hashtagi ile engelleri dile getirmeye çağırıyor.

Bugün 3 Aralık Dünya Engellier Günü. 

bianet, #EngelOlma çağrısıyla engelleri görünür kılmaya ve kaldırmaya çağırıyor.

Twitter ve facebook hesabınızdan #EngelOlma hashtagi ile engelleri yazın, yayımlayalım.

İster fotoğrafla ister mesajla siz de engelleri görünür kılmaya katkı sunun.

Rakamlara bakarsak;

Türkiye’deki en son araştırmaya (Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı 2002 verilerine) göre nüfusun yüzde 12.29’u engelli. 

Şu anki nüfusa oranladığımızda yaklaşık 9 milyon kişi engelli. 

Erişilebilirlik, eğitim, istihdam ve sağlık konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. 

Engelliler arasında okuma yazma bilmeme oranı yüzde 41.

Öğrencilerin sadece yüzde 1,5 engelli. Üniversitede ise sadece 6500 engelli öğrenci (10.000 kişiden sadece 35'i) okuyor. 

Son sekiz yılda iş arayan 401 binden engelliden sadece 249 bini iş buldu. Üstelik iş bulan her 7 erkekten sadece biri kadın. Kamuda hala 25 bin engelli kadrosu açık.

61 ilde; 12, 417 toplu taşıma aracının sadece yüzde 33’ünde rampa, yüzde 7’sinde görme engelliler için anons sistemi, yüzde 6’sında işitme engelliler için bilgilendirme ekranı var.

51 ilde; 110 bin 538 cadde ve sokağın sadece yüzde 16’sında rampa, yüzde 3’ünde  hissedileblir yüzey, yüzde 2’sinde sesli sinyalizasyon var. (NV)

Kanun uzadıkça uzadı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 2005'te ilk kez 5758 sayılı Engelliler Kanunu çıkararak belediyelere her yerin erişilebilir hale getirilmesi için yedi yıl süre verildi.

Kanunun çıktığı günden itibaren belediyelerin yapacakları yeni kaldırım, yaya yolları, geçitler ve resmi binaların tüm engellilerin rahatça hareket edip başkalarından yardım almadan kullanabileceği gibi tasarlanması bildirildi.

Temmuz 2012'de süresinin dolmasına bir gün kala kanunun süresi üç yıl daha uzatıldı. Çünkü gerekli düzenlemeler neredeyse hiçbir yerde yapılmamıştı.

* Yukarıdaki veriler Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nin (TOHAD) Bilgi Üniversitesi ile Sabancı Vakfı Toplumsal Hibe Geliştirme Programı'nın desteğiyle gerçekleştirdiği Mevzuattan Uygulamaya Engelli Hakları İzleme Raporu 2013'ten. 

Share
İlgili Eğitim