Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yeni HIV İlaçlarının Türkiye'de Kullanımı İçin Sağlık Bakanlığı'na Çağrı

Pozitif Yaşam Derneği, HIV tedavisi için geliştirilmiş yeni ilaçların Türkiye'de kullanılması önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat ve geri ödeme bekleyen ilaçları dolaşıma sokması için kampanya başlattı.

İçerik Alınlık Resmi

Pozitif Yaşam Derneği, HIV tedavisi için geliştirilmiş yeni ilaçların Türkiye'de kullanılması önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat ve geri ödeme bekleyen ilaçları dolaşıma sokması için kampanya başlattı.

Pozitif Yaşam Derneği, ruhsat ve geri ödeme bekleyen HIV ilaçlarının bir an önce dolaşıma sokulması için imza kampanyası başlattı.

Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapan Pozitif Yaşam Derneği, HIV tedavisi için geliştirilmiş, yan etkilerinin azlığı ve kullanım kolaylığı bakımından cazip tek tabletler ve direnç geliştirmiş hastalarda kullanılabilecek yeni ilaçların kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Tedavi neden  önemli?

WHO ve UNAIDS'e (Birleşmiş Milletler AIDS Ortak Programı) göre  HIV yayılımını durdurmanın en önemli yollarından birinin insanların HIV statülerini bilmeleri ve  tedaviye erişimleri olduğunu söyleyen dernek, düzenli tedavi alan HIV Pozitiflerin yaşam kalitelerinden ve sürelerinden hiçbir şey kaybetmeden hayatlarına devam ettiğini hatırlatıyor.

Pozitif Yaşam Denreği, düzenli tedavinin kişinin taşıdığı virüs miktarını minimum düzeye indirdiği belirtirken, “Bu yüzden ilaca erişim ve süreklilik HIV tedavisinin ve yayılımın önlenmesinin en önemli adımı” diyor.

Yeni ilaçlara neden ihtiyaç var?

Pek çok ülkede kullanılan ve kabul görmüş tedavi kılavuzlarına göre de önerilen yeni ve geliştirilmiş ilaçlar, Türkiye’de ruhsat ya da geri ödeme gibi uzun bürokratik süreçler yüzünden hala kullanılamıyor.

Pozitif Yaşam, bu durumun tedaviye uyum sorunu yaşayan ya da mevcut ilaç seçeneklerine direnç geliştirmiş hastalar ve HIV takibi yapan doktorlar için yaşamsal sıkıntılar oluşturduğunu ifade ediyor.

Dernek yeni ilaçlara olan ihtiyacı şöyle açıklıyor:

“HIV genetik bilgiyi değiştirebilen virüs ailesini ifade eden retro virüsler grubundandır.  Bu, eğer ilaç kullanmaya başlayan kişiler tedaviye uyum gösteremez, tedavi süresi içinde yeniden enfekte olur ya da başka bir sebeble tedavileri başarısız olursa virüsün yeniden etkinlik kazanacağı ve o an kullandıkları ilacın artık yarar sağlamayacağı anlamına geliyor. Bu yüzden HIV taşıyıcılığının kronik ve kişinin sağlığını tehdit etmeyen bir seviyede kalması için mevcut tüm ilaç seçeneklerinin ücretsiz ve kolayca  erişebilecek koşullar gözetilerek dolaşımda olması hem HIV pozitifler hem de halk sağlığı açısından elzem. Çünkü tedavi HIV yayılımını durdurmanın en önemli yolu.

“Bu yüzden Sağlık Bakanlığını, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, HIV tedavisi için geliştirilmiş, yan etkilerinin azlığı ve kullanım kolaylığı bakımından cazip tek tabletler ve direnç geliştirmiş hastalarda kullanılabilecek yeni ilaçların kullanımının önündeki engelleri kaldırarak ruhsat ve geri ödeme bekleyen ilaçları bir an önce dolaşıma sokmaya çağırıyoruz.”

İmza kampanyası için tıklayın

Kaynak

Share
İlgili Eğitim