Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sarıkeçililer Yardımlaşma Derneği Göç Yolundaki Engellemelerden Şikayetçi

Çiftçi Mallarını Koruma Birliklerinin kendilerinden otlatma parası talep etmeleri geçtiğimiz yıl hayvanlarını ormanlık alanlarda otlatma hakkına kavuşan Sarıkeçililer’in mutluluğunun  kısa sürmesine neden oldu.

İçerik Alınlık Resmi

Çiftçi Mallarını Koruma Birliklerinin kendilerinden otlatma parası talep etmeleri geçtiğimiz yıl hayvanlarını ormanlık alanlarda otlatma hakkına kavuşan Sarıkeçililer’in mutluluğunun  kısa sürmesine neden oldu.

Sarıkeçililer, bu yanlışın düzeltilmesi ve ormanlarda otlatma planları yapılmasıyla birlikte belirli alanlarda hayvan otlatmaya başlamışlardı. Fakat son zamanlarda Çiftçi Mallarını Koruma Birliklerinin kendilerinden otlatma parası talep etmeleri bu mutluğun kısa sürmesine neden oldu. 

ESKİ YASA, YENİ UYGULAMA

Sarıkeçililer Yardımlaşma Derneği Başkanı Pervin Çoban’ın bildirdiğine göre, 30 Mart’ta yürürlüğe giren ve 16 binden fazla köyü şehirlere bağlayan Büyük Şehir Yasasının ardından, bazı değişikliklerle 2011’de yeniden gündeme gelen 4081 Sayılı Çiftçi Mallarını Koruma Kanunu kapsamında, Çiftçi Mallarını Koruma Birlikleri, hayvan sahiplerinden otlatma parası talep etmeye başladı. 

Yörüklerden talep edilen paranın yerleşik hayvan üreticilerinden istenilenin birkaç katı fazla olması da Sarıkeçililer’in anlamakta güçlük çektikleri bir nokta. Buna neden olarak da yörüklerin “yerli halk olmaması” gösteriliyor. Pervin Çoban, bu paraların ne amaçla kullanılacağını sorduklarında ise bir cevap alamadıklarını ve talep edilen paranın bu birlikler bünyesinde çalışan koruma bekçilerinin maaşlarının çok üstünde olduğunu belirtti.  Otlatma parası yılda bir kez, hem yaz hem de kış yurdunda tahsil edilip, bacak başı’na (hayvan sayısı) göre belirleniyor.

sarıkeçililer


'BU TOPRAKLARDA KADİM HAKKIMIZ VAR'

Sarıkeçililer’in bu karara karşı çıkmalarının nedenlerini Pervin Çoban şöyle açıkladı: “Bizim bu topraklar üzerinde kadim hakkımız var. Buralarda çiftçilik yapılmadan önce biz hayvanlarımızı doğaya zarar vermeden otlatabiliyorduk. Ayrıca, tarım üretimi yapılan alanlarda ve meralarda değil, orman teşkilatının bize tahsis etmiş olduğu otlatma alanlarındayız. Bu alanlar köyün içinde ya da yakınında değil. Bu paranın bizden istenmesinin tek nedeni bizim hayvanlarımızın olması.”

YENİ BİR YOK ETME POLİTİKASI

Bu yeni otlatma ücreti, yıllardır varlıklarını ve kültürlerini her şeye rağmen korumaya kararlı olan Sarıkeçililer’i yıldırmayacak. Örgütlenerek, konuşarak, tartışarak bu konuya da bir çözüm getirmeyi planlayan Sarıkeçililer, önümüzdeki günlerde mülki amirlerle bir araya gelip bu sorunu görüşmeyi planlıyor. 

Jandarma komutanı, emniyet müdürü, belediye başkanı, kaymakam, oda başkanları, gazeteciler cemiyeti, birlik başkanları ve orman işletmelerinin davetli olduğu bir toplantıda bu konuyu gündeme getirmeyi planlayan Pervin Çoban,  “Kimse bize ‘göçünüzü nasıl kolaylaştırabiliriz, nasıl yardım edebiliriz’ diye sormuyor. Tam tersine sürekli engel çıkarıyorlar. Bütün bunlar Sarıkeçililerin geleneksel yaşamlarına yavaş yavaş son verme çabalarının bir yenisi, bizi farklı yollarla bıktırma ve yok etme politikasının bir parçasıdır” diye sözlerine ekledi. 

SARIKEÇİLİLER KİMDİR?

Sarıkeçililer, Anadolu’nun önemli Yörük boylarından biri. Ancak yaşam alanları giderek daralıyor ve binlerce yıllık kültürlerini sürdürmekte zorlanıyorlar. Kış aylarını Akdeniz’de, Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman’ın yaylalarında geçiren bu göçebe topluluk göçerek yaşamayı sürdürmeye kararlılar.

Ayşe Taşkıran, Evrensel

İlgili Dosyalar:

  1. sarıkeçililer [JPG] [270.48K]
Share
İlgili Eğitim