Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Gençler Karar Alma Süreçlerine Dahil Edilmeli

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Dünya Nüfus Günün'nün bu yılki ana temasını "Gençlere yatırım" olarak belirledi, gençlerin karar alma süreçlerinin dışında bırakıldığına dikkat çekti.

İçerik Alınlık Resmi

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Dünya Nüfus Günün'nün bu yılki ana temasını "Gençlere yatırım" olarak belirledi, gençlerin karar alma süreçlerinin dışında bırakıldığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA Dünya Nüfus Günü’nün bu yılki ana temasını “Gençlere Yatırım” olarak belirledi.

UNFPA kendi yaşamlarını doğrudan etkileyen karar alma süreçlerinin hala dışında bırakıldığını belirttiği gençlerin bu süreçlere dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’de gençler yeterince temsil edilmiyor

 

UNFPA verilerine göre Türkiye'de gençlik

* Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü'nün evrensel tanımı çerçevesinde, 10-24 yaş arası gençlik (genç insanlar) , toplam nüfusun yaklaşık üçte birini (25 milyon) oluşturuyor

* 2050 yılına kadar gençlerin nüfus içerisinde oranı azalsa da, genç insanların nüfusu artmaya devam edecek.

* Parlamentoda gençler yeteri kadar temsil edilmiyor, en genç milletvekili 30 yaşındadır.

* 2013 Genç İşsizlik oranı % 18,7.

* Türkiye'de gençlik strateji ve politikaları gençlerin aktif katılımı ile hazırlanmıyor.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque Türkiye’de nüfusun üçte birini oluşturan 25 milyon gencin geleceklerine yapılacak yatırımın hem gençlerin hem de onların aile, toplum ve ülkelerinin gelişimi için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

“Katılım temel bir haktır. Aktif katılım sayesinde gençler toplumlarında olduğu kadar kişisel gelişimlerinde de önemli bir katkıda bulunur, güçlendirilir. Etkili bir katılım için, katılımcılara gerekli araçlar sağlanmalı. Bunların arasında yurttaşlık hakları eğitimi ve bu haklara ulaşım bilgisi yer alır.”

gençlik

UNFPA'dan gençliğe dair mesaj

UNFPA'nın verilerine göre 10-24 yaş arası 1,8 milyar kişi dünya nüfusunun dörtte birini oluşturuyor. Genç kategorisi ergenler (10-19 yaş) ve gençler (15-24 yaş) olarak ayrılıyor. 

Gençlerin yoksulluk, eğitim sağlık, işsizlik, çocuk yaşta evlilik gibi sorunlarlar karşı karşıya olduğunu söyleyen UNFPA Dünya Nüfus Günü için hazırladığı raporda gençlerle ilgili şu mesajları verdi.

 

* Ergenlikten yetişkinliğe güvenli, başarılı ve sağlıklı bir geçiş yapmak her çocuğun hakkı. Bu hakkın kullanılması ancak ve ancak aileler ve toplumlar ergenlerin ve gençlerin sağlıklı, üretken ve tatmin edici bir yaşam için gerekli olan bilgi, beceri ve dayanıklılığı aşama aşama geliştirebilmeleri için fırsatlar sağlar ve odaklı yatırımlar yaparsa mümkün olabilir.

* Ergenler ve gençler, geleceğin kalkınma gündeminin merkezinde yer alıyor. Onların haklarını korumak ve kaliteli eğitim, düzgün istihdam, etkili geçim sağlama becerileri ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ve toplumsal cinsiyet ve güç kavramlarını vurgulayan kapsamlı cinsellik eğitimine erişim sağlayarak onların geleceklerine yatırım yapmak, hem bu ergen ve gençlerin hem de onların aile, toplum ve ülkelerinin gelişimi için büyük öneme sahip.

* Artık daha çok sayıda kız çocuğu ilkokulu bitiriyor olsa da, kız çocukları değişen ekonomilerde kritik bir beceri kaynağı olan ortaöğretime erişme ve ortaöğretimi tamamlama konusunda hala zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

* Tarihimizin en kalabalık ergen nesli cinsel yaşama ve üreme hayatına adım atıyor. Ancak, ergen gebeliklerinin, güvenli olmayan kürtajların, anne ölümlerinin, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve HIV-AIDS'in önlenmesi konusunda çok az ilerleme kaydedildi; ayrıca, gençler için kapsamlı cinsellik eğitimine ve hizmetlerine erişimde ve bu eğitim ve hizmetlerin kalitesi ve bulunabilirliği konusunda önemli eksiklikler mevcut.

* Kız çocukları ergenliğe ve genç erişkinliğe yaklaştıkça, cinsel sağlık ve üreme sağlığı (CSÜS) hizmetlerine duydukları ihtiyaç ciddi bir şekilde artıyor. CSÜS hizmetlerine erişiminin olmaması, bir kızın sağlığı ve hayatta eline geçecek fırsatlar üzerinde kalıcı etkiler yaratabiliyor.

* Gençler kendi yaşamlarını doğrudan etkileyen karar alma süreçlerinin hala çok sık dışında bırakılıyor. Ülkelerin yaklaşık yüzde 76'sı, ergen ve gençlerin kendilerini etkileyen kararların alınmasına katılmaları için somut prosedürler ve mekanizmalar tesis ettiklerini bildiriyor.

 

Yapılması gerekenler

UNFPA gençlik için yapılması gerekenleri dört anahtar olarak aşağıdaki maddeleri sıralarken bunların yanında "kuşaklar arası ittifaklar"ı da anahtarlık olarak tanımlıyor. (BK)

 

1. Nüfus yapısı ve yoksulluk dinamikleri analizlerinin uygulandığı destekleyici politika oluşturma

2. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı, Yaşam Becerilerini Temel Alan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eğitimi

3. Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hizmetleri:

4. Gençlerin Liderliği ve Katılımı

İlgili Dosyalar:

  1. gençlik [JPG] [77.29K]
Share
İlgili Eğitim