Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Arap Derneğine Adında “Birlik” Geçtiği İçin Kapatma Davası

Mardin Valiliği, Türkiye'nin ilk Arap Derneği olan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği hakkında adında “Birlik” kelimesi geçtiği için kapatma davası açtı.

İçerik Alınlık Resmi

Mardin Valiliği, Türkiye'nin ilk Arap Derneği olan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği hakkında adında “Birlik” kelimesi geçtiği için kapatma davası açtı.

mehmet ali aslan
Mardin'in Midyat ilçesindeki, Türkiye'nin ilk Arap Derneği, Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği'ne, ismindeki “birlik” kelimesi Araplar arasında örgütlenme hissiyatı yarattığı gerekçesiyle Mardin Valiliği tarafından kapatma davası açıldı.

Dernek Başkanı Mehmet Ali Aslan, "Gezi Olayları'ndan sonra derneklerde 'birlik' kelimesini kullanmak yasakmış. Bu keyfi bir uygulamadır, kanunlarda böyle bir şey yok. Halkın örgütlenmesinden korkuyorlar. Biz Arap'ların da Türkiye'de dağınık ve örgütsüz yaşadığını bildikleri için, birlik olmamızdan rahatsız oldular, derneğimizi kapatmak istiyorlar" dedi.

Kapatma davasından önce Valiliğin “Derneğinizin adını değiştirin” talimatını verdiğini belirten Aslan, "Derneğimizin adını değiştirmediğimiz için Mardin Valiliği ve Dernekler İl Müdürlüğü tarafından hakkımızda suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca Valilik derneğimizin tüzüğünde yer alan eşbaşkanlık sistemi, kadınlar, çocuklar, engelliler, yoksullar ve çevre hakkındaki maddeleri çıkarmamızı da istedi, bu talimatı da kabul etmedik" diye konuştu.

Benzer olayı 2006 yılında, kurucusu olduğu bir diğer Arap Derneği 'Mıhallemiler Medeniyeti''nde yaşadıklarını da belirten Aslan, "Mıhallemi Medeniyeti derneğimizin ismindeki ‘Mıhallemi’ ismine takıp ,Türkçe yazışma kurallarına aykırı bahanesi ile Mıhallemi ismini kanuna aykırı bulmuşlardı. Meclis ile bir görüşme gerçekleştirdik ve orada bütün yasal haklarımızdan bahsettik. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurabileceğimizi söyledik. Yoğun uğraşlarımız sonucu konu kapandı ve dernek ismimiz değişmedi" dedi.

Hükümetin, Mezopotamya'nın ikinci büyük nüfusunu oluşturan Arapların örgütlenmesine düzenli olarak engel olmaya çalıştığını söyleyen Aslan, "Mıhallemi Medeniyeti'miz için gösterdiğimiz çabayı, Anadolu Arap Hareketi Derneği için de göstereceğiz" dedi. Aslan, 'birlik' kelimesini ve tüzüklerinde yer alan eşbaşkanlık, kadınlar, çocuklar, engelliler, yoksullar ve çevre ile ilgili olan maddeleri çıkartmayacaklarını, hiçbir engellemenin Arap halkının haklı mücadelesinin önüne geçemeyeceğini belirtti.

Zeynep Yüncüler, bianet

İlgili Dosyalar:

  1. mehmet ali aslan [JPG] [29.36K]
Share
İlgili Eğitim