Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Hem Engelli Hem LGBTİ'yim"

Onur Haftası ''Engel''lenen Kimlikler panelinde Küçükaslan, Güçlü ve Güleç sakatların ve LGBTİ bireylerin yaşadıkları ayrımcılıkları, dışlanmışlıkları ve mücadelelerini anlattılar.

İçerik Alınlık Resmi

Onur Haftası ''Engel''lenen Kimlikler panelinde Küçükaslan, Güçlü ve Güleç sakatların ve LGBTİ bireylerin yaşadıkları ayrımcılıkları, dışlanmışlıkları ve mücadelelerini anlattılar.

''22. LGBTİ Onur Haftası kapsamında, “Engel”lenen Kimlikler panelinde Engelli Kadınlar Derneği üyesi ve Kaos GL muhabiri Esra Güleç, Yazar Nazmiye Güçlü ve Engelliler.Biz Platformu’ndan Bülent Küçükaslan konuştu. Panelde konuşmalar işaret diliyle de ifade edildi.

Küçükaslan: Ne LGBTİ olmak makbul ne de sakat

engelli lgbti
Küçükaslan engelliler ile LGBTİ’lerin yaşadığı ayrımcılığın birbiriyle örtüştüğünü ve  “LGBTİ bireyin sıkıntılarını anlattığı bir metinde LGBTİ yerine sakat konunca bir abeslik göremediklerini söyledi.

''Bu topraklarda dışlanmadan yaşayabilmek için sağlam, beyaz, Türk erkeği olmak lazım. İliklerine kadar muhafazakar yetiştirilen, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği sözlerini duyunca doğrudan tırnaklarını çıkartıp kabaran bu insanlar, konu sakatlar olduğunda, uyanıklık yapıp, kimse görmeden kardeşini yuvadan atmaya çalışan kuşa dönüşüveriyor.

''Evet, söylemek istediğim şey tam olarak bu: Hepimizi yuvadan atmak istiyorlar…”

Güçlü: Dışlanmada son nokta

Nazmiye Güçlü kendi hayat hikayesi üzerinden sakat olmayı, toplumdaki algıları ve yaşadığı dışlanmaları paylaştı.

''Yıllarca her gün topal olduğu için dayak yedim. Yıllarca neden dayak yediğimi anlamadım. Çocukluğumda beni hiç dışarı çıkarmıyorlardı.

''Üniversiteye başladım, solcu oldum. Çünkü ezilenden yanaydılar. Sonra solcu olduğum için dışlandım. Feminist olunca da solcu arkadaşlar tarafından dışlandım. ''

Güçlü, 22 yıl önce ilk LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne katıldığını, Lambdaistanbul ile birlikte etkinliklere katıldığını anlattı; ''Yine dışlandım.  Eşcinsel miydim? Belki, dedim''.

“Sonra bir gün delirdim. Dışlanmada son noktaydı delirmek. O zaman yalnız kalıyordun işte.

"İnsanlar en çok sakatlar hakkında karar verir. Onlar için düşündüklerini söylerler. Sakatlar bu hakkında karar verme ve yardımı reddedince de nankör oluyor. Sakat birisi için bir şey yapmak istediğinizde onun yerine karar vermek yerine muhakkak sorun.”

Güleç: Bir Trans kadın öldürülünce

Esra Güleç muhabir olarak Engellilere LGBTİ, LGBTİ'lere de engelli meselesini anlatmaktane kadar zorlandığını söyledi ve "Mücadeleye devam" dedi.

“İki yıl önce Kaos GL’de bir haber gördüm; bir trans kadın öldürülmüştü. Kocaeli’nde okuyordum. Haberi yapan kişiyi, Umut’u facebook'ta ekledim. Orada Feminist Forum duyurusunu gördüm. Bir heyecanla gittim oraya.

''LGBTİ meselesinde de çevremizde konuşacak birileri yoktu. Kaos GL’nin sitesine girerken bile acaba çevremdekiler benim Kaos GL’ye girdiğimi görüyor mudur, diye düşündüm. Devamında Kaos GL muhabiri olmak istedim. Başta çekiniyordum ancak beni kabul ettiklerinde ilk kez birileri bir şey yapabileceğime inanmış oldu. ”

Güleç; Türkiye’deki engelli okullarında öğrencilerin robotlaştırıldığını, birbirini seven insanların cezalandırıldığını, militarist yapının sürdürüldüğünü aktardı: “Körler okullarında adeta askeri rejim uygulanıyor. ''

Yıldız Tar, bianet

İlgili Dosyalar:

  1. engelli lgbti [JPG] [202.56K]
Share
İlgili Eğitim