Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı’nda yunus ve sirk hayvanları yine esir

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü. İlk beş maddesi kabul edilen tasarının kara ve su sirkleri ile yunus parklarını yasaklayacak maddesinde vazgeçildi. Hayvan hakları dernekleri karara tepkili.

İçerik Alınlık Resmi

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşüldü. İlk beş maddesi kabul edilen tasarının kara ve su sirkleri ile yunus parklarını yasaklayacak maddesinde vazgeçildi. Hayvan hakları dernekleri karara tepkili.

hayvan haklari
Tasarının kabul edilen ilk 5 maddesine göre, Hayvanları Koruma Kanunu’na, “güçten düşmüş hayvan”, “hayvan bakımevleri” ve “hayvan refahı” tanımları ekleniyor.

Ev hayvanını sahiplenen, satan veya ona bakan kişi, hayvanı hayvan refahına uygun olarak barındırmak, etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmekle yükümlü olacak.

Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasak olacak.
Mahalli idareler, sahipsiz veya güçten düşmüş ev hayvanlarını hayvan bakımevlerine götürecek. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların mikroçiple kayıt altına alındıktan sonra sahiplenmeleri esas olacak.

Hayvanlar üzerinde deneye şartlı izin

Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılarca yapılacak. Deney hayvanlarının ithalat ve ihracatı izne tabi olacak. Bu izin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilecek.

Hayvan ticareti yasak

Üretim çiftlikleri haricinde ev hayvanı ticareti yapmak yasak olacak. Ancak akvaryum balıkları ve kuş türleri ticareti yapılabilecek. Bu hayvanların ticaretinin yapıldığı yerlerde, hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olacak.

Sirk ve yunus parklarına yasak yok

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in verdiği önergeyle, “hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması, işletilmesi ve gösteri yapılmasının yasak olduğuna” ilişkin düzenlemeden vazgeçildi.
Önergenin gerekçesinde, ülkede halen 9 yunus parkının hizmet verdiği belirtilerek, “Bu parklar ülke ekonomisine katkı sağlamalarının ötesinde, çok önemli sosyal ve kültürel rol üstlenmektedir. Ücretsiz yürütülen sosyal sorumluluk projeleriyle, zihinsel ve bedensel engelli çocuklarımızın rehabilite edilmesine katkıda bulunulmakta; çocuk esirgeme kurumlarından, yatılı okullardan, ilk ve ortaokullardan gelen çocuklarımız bu parklar sayesinde hayvan sevgisini tanımakta, deniz hayvanlarını yakından görme fırsatı elde etmekte, bu sayede çevreci bir bakış açısı kazanmaktadır” denildi.

STK’ların çoğu temsil edilmedi

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un aktardığı kadarıyla, Çevre Komisyonu toplantısında STK’ların büyük bir çoğunluğu temsil edilmedi.
Komisyonda söz alan hayvan hakları derneklerinin temsilcileri, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Tasarı ile hayvanların deneylerde kobay olarak kullanılabileceğini belirten temsilciler, “Yaşam parklarını hiç bir şekilde kabul etmiyoruz. Akademik kariyer yapılması için hayvanlar üzerinde deney yapılmasını istemiyoruz” dediler.

Eleştirilere yanıt veren Bakan Eroğlu, “Bu tasarı, dünyadaki bütün hayvan hakları kanunlarındaki uygulamaların en mükemmelidir. Avrupa’da ‘uyutma’ adıyla hayvanlar telef ediliyor ama biz hayvanlar üzerinde bilimsel amaçlı deneyler yapılmasını kontrol altına alıyoruz” dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, “Hayvanların bütün bilgilerinin bilgisayara aktarılacağı sistem kurma aşamasında olduklarını” aktardı.

Yeşil Gazete

İlgili Dosyalar:

  1. hayvan haklari [JPG] [35.14K]
Share
İlgili Eğitim