Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

''Direniş Yeşil midir?''

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Kent Konseyi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde "Direniş Yeşil midir?" adı altında forum düzenledi. Foruma mermer ve taş ocakları nedeniyle içme suları kirlenen Başköylü kadınlar da katıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Kent Konseyi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde "Direniş Yeşil midir?" adı altında forum düzenledi. Foruma mermer ve taş ocakları nedeniyle içme suları kirlenen Başköylü kadınlar da katıldı.

direnis yesil mi
Kent Konseyi'nde, Taraf Gazetesi Yazarı Pelin Cengiz moderatörlüğünde yapılan forumda, Taksim Gezi Parkı Derneği'nden Bülent Müftüoğlu, "Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu" Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Ercan, Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uluşahin ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy konuşmacı olarak yer aldı. Foruma Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Meclis Üyeleri Beril Ünler ve Naci Kale ve vatandaşlar katıldı.

Forumda, "Direniş Yeşil midir?" sorusu çerçevesinde Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı başlayan sivil toplum hareketiyle,Anadolu 'nun pek çok yerinde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden HES'lere ve çeşitli endüstri tesislerine karşı ortaya çıkan mücadele ruhu ele alındı. Taksim Gezi Parkı Derneği'nden Bülent Müftüoğlu, gezi parkı eylemlerini ilk geceden günümüze yorumladığı değerlendirmesinde "Bu kadarını biz de beklemiyorduk. Anadolu'nun imece geleneği, doğa ile insan arasındaki birlikteliği ve komün ruhu arasındaki bağı gösteren Gezi eylemleri belki de bundan 15 yıl sonra Türkiye'nin genelini saran bir direniş hareketi olarak çok daha iyi anlaşılacak" dedi.

"Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu" Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Ercan ise "Gezi direnişi ve çevreci mücadeleler bize farklı renklerin bir araya gelerek emeği sömüren diktacı sermayeye karşı 'hayır' diyebilmenin heyecanını yaşattı" dedi. Ercan ayrıca Bursa'da maden ve taş ocağı işletmeleri için yapılan başvuruların yüzde 76'sına izin verildiğini kaydederek önümüzdeki yıllarda Bursa'nın bu işletmeler nedeni ile doğa katliamlarına maruz kalacağını ifade etti. Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uluşahin ise Mustafakemalpaşa'da Marzinc şirketi tarafından yapılması planlanan "Baca tozu geri kazanım tesisi"ne karşı başlayan çevreci mücadeleden itibaren Bursa'daki çevre eylemelerini değerlendirdi. Uluşahin "Bu eylemelerin ortak noktası olarak gördük ki köy kadını direniyor. Yaşam alanlarını kimseye teslim etmeyeceğini ortaya koyuyor. Mermer ve taş ocakları nedeni ile içme suları kirlenen Başköylü kadınların mücadelesi hala devam ediyor. Bursa'nın tüm dinamikleri ile Başköylülere olan desteğini arttırarak sürdürmesi gerekiyor" dedi. 

Nilüfer Kent Konseyi, çevre günü etkinlikleri kapsamında bir de fotoğraf sergisi açtı. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Suzan Orhan'ın karelerinden oluşan "Ölü Doğa" isimli sergi, her gün işlenen doğa cinayetlerini tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.

Radikal

 

İlgili Dosyalar:

  1. direnis yesil mi [JPEG] [138.46K]
Share
İlgili Eğitim