İğneada yalnız Türkiye 'de değil Avrupa 'da da çok önemli bir yere sahip. Milli park statüsüne sahip longoz (subasar) ormanları koruma altında. Yılın 8-10 ayı sular altında kalan bu ormanların birkaç kilometre yanına termik santral yapılmak isteniyor. İğneadalılar'ı 2 yıldır huzursuz eden kömür santralına karşı yoğun bir mücadele veriliyor.
Sonuna kadar da mücadele devam edecek. Buranın adı ekoturizmle anılmalı, termikle değil. Longoz ormanlarını ancak bu şekilde koruyabiliriz.”
Bir turizm işletmecisi ve aynı zamanda İğneada Demirköy Çevre Platformu'ndan Emre Sağışman da İğneada gibi bir yerin Avrupa'da ola el üstünde tutulacağını belirtti: “Burası milli park ama. Doğru düzgün yapılan bir yatırım yok. Burası çok önemli bir kuş göç yolu var. Dünyanını her yerinde buraya gelip insanlar kuş gözlüyor, fotoğraf çekiyor. Burası termik santralle değil, doğal güzellikleri ile bilinmeli. İnsanlar buraya longozu görmeye geliyor. Platforma destek veren Çevre Hukuk Derneği'nden avukat Mukadder Usanmaz, bölgenin 'turizm bölgesi' olması için dosya hazırlandığı söyledi. Uslanmaz, şu anda idari anlamda termik santral konusunda işlem yapılamadığı için dava da açamadıklarını, sadece bilgi edinme başvuruları yaptıklarını ancak EPDK'daki proje dosyalarına göre termik santalın yerinin Beğendik Köyü olduğunu belirtti. Karşıda festival bizde endişe var İğneada'nın bulunduğu Istıranca Dağları'nın dünyada sayılı doğa alanlarından biri olduğunu belirten bölge sakini Göksal Çidem, subasar ormanlarının Amazon'dan sonraki çok önemli doğal varlık olduğunu anlattı. Çidem sık sık Beğendik'in komşusu Bulgaristan tarafındaki Rezova Köyü'ne de gidiyor. Rezova'daki Strandja Doğal Parkı'nı defalarca gezdiğini anlatan Çidem, “Girişteki talebalada kelebek tutmak, çiçek koparmak, ağaç kesmek, çadır kurmak, avlanmak, çöp atmak yasak' diye yazar. Kasabada 4 müze var. Biri de çocuklara yönelik doğa müzesi. Bir de güneş paneli tarlası var. Her yıl Bulgaristan tarafında ayrı bir köyde festival yapılıyor. Derenin bir tarafında festival var, diğer tarafında endişe. Kilometrelerce sahilimiz var ancak bir lavabomuz yok. İl sınırında 78 maden ocağı var. Şimdi çimento fabrikası açmak istiyorlar. Bir de altın madeni açmak istiyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi termik santral derdimiz var. Burayı güzellikleriyle yaşatmalıyız.”
Serkan Ocak, Radikal
İlgili Dosyalar:
- iğneada [JPG] [154.93K]