Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sivil Sesler Yanyana

STGM’nin düzenlediği Sivil Sesler Buluşması’nda en az 85 sivil toplum örgütü stantlar açtı. Stantlarda broşürler, el işleri, oyuncuklar, reçeller var.

İçerik Alınlık Resmi

STGM’nin düzenlediği Sivil Sesler Buluşması’nda en az 85 sivil toplum örgütü stantlar açtı. Stantlarda broşürler, el işleri, oyuncuklar, reçeller var.

Beyza Kural / bianet

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin (STGM)  Ankara’da düzenlediği “Sivil Sesler Buluşması” Ankara ODTÜ Vişnelik’te gerçekleşiyor.

 Panel ve atölyeler sürerken bina önünde en az 85 sivil toplum kuruluşu stantlar açtı. Stantlarda kuruluşlara dair materyaller bulunurken, gelen insanlara çalışmalar hakkına bilgi veriliyor.

Iğdır, İzmir, İstanbul, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu pek çok kentten sivil toplum kuruluşunun bulunduğu stantlardakilerle konuşuyoruz.

Hemen herkes etkinliğin farklı kuruluşlarla tanışma ve birlikte çalışma için imkan sunduğunu söylüyor.

Kırmızı Şemsiye

Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası standında kurucularından Kemal Ördek ile konuşuyoruz. Bu sırada İzmir’den gelen katılımcılar kendi hazırladıkları nazar boncuklarından veriyor.

Stantta seks işçiliğine dair yazılı dökümanlar yer alıyor. Kemal Ördek, birçok sivil toplum kuruluşunun bir arada olmasının fikir alışverişi ve farkındalığın artmasında etkili olduğunu söylüyor.

“ Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelme fırsatı yakaladık. Yarın seks işçiliğine dair bir atölye de düzenleyeceğiz.”

Iğdır Kadın Derneği

Iğdır Ev Eksenli Çalışan Kadın Derneği’nde İlknur Karadeniz ve Zeynep Balamir Ateş var. Stantta kadınların hazırladığı konserveler, reçeller ve el işleri bulunuyor.

Dernek, geçen yıl kuruldu. 37 üyesi var. Kadınlar ürettiklerini satarak kazanç sağlıyorlar.

Karadeniz bu etkinlikle “Kendi ürünlerimizin değerini farkettik” diyor.

Puruli Kültür Sanat

Puruli Kültür Sanat Derneği üç yıllık bir dernek. Kültür sanat etkinliklerinin organizasyonlarını düzenliyor. Ankara engelsiz Film Festivali’ni bu yıl ikinci kez gerçekleştiriyorlar.

Etkinliğin farklı kuruluşların birbirlerini tanıması, işbirliği açısından etkili olduğunu söylerken etkinliğe katılanlar dışından gelenlerin olmamasına dikkat çekiyorlar.

Buca Engelli Derneği

Buca Engelli Derneği standında Dernek Başkanı Kamuran Parıltı ile konuşuyoruz. 2007’de kurulan dernekte engelli haklarıyla ilgili mücadele verdiklerini, sorunlara çözüm üretilmesi ve engellilerin hayata bağlanması için çalıştıklarını anlattı.

“Halk eğitim ile işbirliğinde kurslar düzenliyoruz. Bu gelen talebe göre her konuda olabiliyor. Son olarak KPSS sınavları için kurslar düzenledik. İşaret dili, zihinsel engelli çocuklar için folklor, bateri kursları bunlara örnek.

“Engelli arkadaşlar tedirgin geliyor, oldukça aktifiz, eve gitmelerine fırsat kalmıyor.205 kişilik bir derneğiz.

“Etkinlik tanışmak, kimin ne yaptığını görmek için harika. STGM’ye bunun için teşekkür ederken devamını bekliyoruz.”

Ankara Oyuncak Kütüphanesi

Oyuncaklarla dolu stant Kalp Ankara Eğitim ve Gençlik Merkezi Ankara Oyuncak Kütüphanesi’nin.

2012’de yedi gönüllü gencin Avrupa Birliği hibesiyle gerçekleştirdiği projeyle oluşan derneğin standında o gençlerden Nihan Balşık ile konuşuyoruz.

“Ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara oyuncak sağlıyoruz. İkinci el oyuncakları topluyor, temizleyip onararak onlara ulaştırıyoruz.

“Bir oyuncak kütüphanemiz var. Çocuklar burada oyuncak alıyor hem kütüphane kavramını öğreniyor. Burada da oynuyorlar. Aileler için de etkinlikler düzenliyoruz.”

Çiğli-Evka-2 Kadın Kültür Evi Derneği

Çiğli-Evka-2 Kadın Kültür Evi Derneği standında da kadınların hazırladığı çantalar ve hediyelik eşyalar var.

Ayşegül Tığıl, toplumsal cinsiyet eğitimi, paneller, kadın istihdamı gibi konularda çalıştıklarını kültürel ve spor faaliyetleri düzenlediklerini anlatıyor. Üç katlı binalarının iki katı etkinliklere ayrılmış durumda.

Uluslararası Çocuk Merkezi

Aynı çadırda Uluslararası Çocuk Merkezi var. Selim Cesur 1949’da Paris’te kurulan merkezi İhsan Doğramacı’nın 1999’da Türkiye’ye getirdiğini ve 2004’te dernek statüsüne kavuştuğunu söylüyor.

“Çocuk sağlığı ve çocuk hakları konularında çalışıyoruz. Şu anda aile hekimlerine pediatri eğitimi sağlıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün işbirliği merkezi olarak Türkiye’de ilk kurumuz.

“Avrupa Konseyi’nin Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı. Korunması Sözleşmesi gündemimizde. Parlemanto onayladı, kanunlara adapte edilip güncellenmesini istiyoruz. Yerel yönetimlerin kampanyaya katılımını ve farkındalığı arttırmasına çalışıyoruz.  Öte yandan çocuklara bakan kişilerin eğitimine dair projemizi pilot şehir olarak Eskişehir’de gerçekleştirdik."

Tarlabaşı Toplum Merkezi

Tarlabaşı Toplum Merkezi sekizinci yılında. Tarlabaşın’daki halka hizmer sunuyor, sağlık, psikolojik, sosyal destek sağlıyor.

Stantta merkeze gelen çocukların çizdiği resimlerden oluşan çantalar var. Nurgül Öztürk “Büyük şehirlerdeki sivil toplum kuruluşları birbirini tanıyor ama burada ismini bile duymadığımız sivil toplum kuruluşları ile tanıştık” diyor.

Mahsus Mahal

Mahsus Mahal standı önünde kömürle SOMA yazısı var. Cezaevinden çıkan arkadaşların 2003’te başlattığı girişimle dernekleşti.

Kuruculardan Şeyhmus Ay, içeriyle dışarısı, dışarıyla içerisi arasında köprü oluşturmak için çalıştıklarını söylüyor.

“Cezaevindeki mahpusların yaşamlarını kolaylaştırmanın yanı sıra çıkanlara da yardımcı oluyoruz. Devletin ‘rehabilitasyon’ kavramından uzak bu yardımımız. Bu kavrama karşıyız.

“Cezaevine girebildiğimiz koşullarda sanat atölyeleri düzenliyoruz. Mahpusların ve dışarıdakilerin yazılarından oluşan bir dergi de çıkarıyoruz.”

Etkinliğin farklı kuruluşların faaliyetlerinin farkında olmaya katkı sağladığını belirten Ay, “Eksik yanı halkın daha çok gelebileceği bir yerde olmaması. Bu da güncel koşullardan kaynaklı olmalı” diyor.


bianet muhabiri Beyza Kural, Sivil Sesler Buluşması'nı iki gün boyunca izleyerek haberleştirdi. 

Share
İlgili Eğitim