Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Oyun Hepimizin İlacı!

Hafta sonu Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nın iki günlük 'Oyun Benim İlacım' eğitimi için Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'ndeydik. Oyunlarla dolu iki gün geçirdik. Berkin de oradaydı!

İçerik Alınlık Resmi

Hafta sonu Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nın iki günlük 'Oyun Benim İlacım' eğitimi için Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'ndeydik. Oyunlarla dolu iki gün geçirdik. Berkin de oradaydı!

haber fotoğraf
Karşımızdakini küçük görmek için kullandığımız bir deyim; ‘çocuk olmak!’

Hâlbuki hayatın en ‘insani’ yılları çocukluk. Sütten çıkmış kadar ak yıllar:

‘Şimdilerde, biz ne kadar süte bansak da bedenlerimizi
Ak olamıyoruz çocukluğumuz kadar.

‘Bu’ diyoruz bakkal amcaya, karşıdaki rafı göstererek.

‘Bu değil, su’ diyor bakkal amca, öğren artık, koca adam oldun!
Büyüdüğümüzü anlıyoruz.’

Altı yaşında, kardeşim doğduğunda bütün oyuncaklarımı attığımı hatırlıyorum. Abi olmuştum! Çocukluğu ve oyunları bu kadar erken yaşta bırakmamak lazım. Özellikle de hayatın bizi bu kadar çok sıkıştırdığı böyle bir iklimde.

KAÇUV gönüllüleri iki gün boyunca vakfın yeni projesi ‘Oyun Benim İlacım’ eğitiminde hastanelerde kanser tedavisi gören çocuklara, nefes aldırabilmek, onlarla iyi vakit geçirebilmek için etkinlikler üstünde çalıştı.

Projeyi hayata geçiren ekip eğitim için fazla mesaideydi; Aslıhan Özcan, Defne Kaya ve Esra Düzgün Baytekin bu işe gönüllerini koyanlar arasında.

Uzman psikologlar, eğitimciler, sağlıkçılar… Profesyonel işlerinin yanında bu işe koşturanları görmek insanı duygulandırıyor, hayata dair umudunu artırıyor. Top benden çıktı diyen Semih’e, Musa Sow ağladığında teselli eden Kayserililere, ‘Ben rüşvet almam’ diye ayak direyen Memur Teoman’a duygulandığımız gibi duygulanıyoruz.

İYİLİĞE ÖYLE ACIKMIŞIZ Kİ!

İyiliğe öyle açıkmışız ki! Ekmeğimiz Okmeydanı’ndaki bir evin kapısına siyah bir kurdeleyle asılmış. Boğazımıza düğümleniyor…

Kampüsün her yanında Berkin Elvan’ın izleri var. Öğrencilerin duygularını yazdığı, Berkin’in ailesine ulaştırılmak üzere bir defter, giriş katında duvarlara yapıştırılan notlar ve ofislerin camlarına iliştirilen ‘Berkin Elvan Ölümsüzdür’ notu...

Çocukluğumda dedemin komşusu ciddi bir hastalığa yakalanmıştı. Ama biz kafamızda hükmü vermiştik. Her yaz Ayvalık’a gittiğimde onunla ilgili kötü bir haber alacağımı düşünürdüm.

Komşumuzun hastalığa yakalandığı o günden bugüne dek dedem de dâhil olmak üzere o kadar çok insan hayatını kaybetti ki şaşırırsınız!

TAHTALARA VURMAKTAN DAHA FAZLASI YAPILABİLİR

Bu çocuklar da ciddi bir hastalığa yakalandılar ve tedavi görüyorlar. Sağlık ekibinin, ailelerinin, arkadaşlarının ve bu ya da başka salonları dolduran abi-ablalarının yardımıyla iyileşiyorlar, iyileşecekler. Buna inanıyoruz.

Emin olun bu minik devler tahmin ettiğinizden çok daha güçlüler ve giriştikleri bu zorlu mücadelede, tahtalara vurmaktan, ‘Allah bizim başıma vermesin’ demekten, görmezden gelinmekten çok daha fazlasını hak ediyorlar.

BERKİN ELVAN OYUN ODASI

Kim bilir belki bu yazı sponsorlu bir yerlerden duyulur, yüksek katlı binalardan biri el verir ya da biz el birliğiyle yepyeni gıcır gıcır bir ‘Berkin Elvan Oyun Odası’ yaparız Okmeydanı Devlet Hastanesi’ne.

Çocuklar Berkin Abilerinin gölgesinde misket oynayıp iyi olurlar…

Oyun onların ilacı, oyun hepimizin ilacı…

‘OYUN BENİM İLACIM’ HAKKINDA

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 140 gönüllü ile 4 merkezde, 500 çocuğa 3 farklı yaş grubu için hazırladığı fen, matematik, sanat ve oyun temelli etkinlik ve eğitim programıyla yatarak tedavi gören çocukların ve ailelerin tedavi sürecine uyum sağmalarını hedefliyor.

KAÇUV, Oyun Benim İlacım Projesi’ni İstanbul Kalkınma Ajansı Sosyalİçermeye Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştiriyor.

Projenin amacı İstanbul'da kanser tedavisi görmekte olan çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerine yardımcı olmak; kendilerini ve duygularını ifade etme becerilerini geliştirmek, sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamak ve tedavi sürecine uyum sağlamalarına destek olmak.

Vakıf, proje kapsamında kendi 'Aile Evi' bünyesindeki etkinlik-eğitim merkezi ve 140 gönüllü desteğiyle, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Onkoloji ve Hematoloji Birimleri’nde tedavileri devam eden 500 çocuğa ulaştırmayı hedefliyor.

Uzman danışmanlar ile birlikte yürütülen ‘Oyun Benim İlacım’ projesi 3-6; 7-11; 12-15 olmak üzere 3 farklı yaş grubu için hazırlanan fen, matematik, sanat ve oyun temelli yaratıcı etkinlikler içeren eğitim programı, çocukların sadece keyifli vakit geçirmelerini değil, bilişsel anlamda da desteklenmelerini hedefliyor.

Tablet uygulamaları içeren etkinlikle çocukların güncel teknoloji ile buluşması sağlanıyor.

KAÇUV HAKKINDA

KAÇUV Hakkında Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) "Nerede yaşam varsa, orada umut vardır" felsefesi ile ebeveynlerinin maddi sorunları nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan 0-17 yaş arasındaki çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Servisi'nde çocukları tedavi görmekte olan aileler ve hekimlerinin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Vakıf faaliyetleri kapsamında hastanelerle işbirlikleri geliştiriyor, kanser tedavisi gören çocuklar ve aileler için sosyal ve psikolojik destek programları hazırlıyor ve toplum genelinde çocukluk çağı kanseri farkındalığı yaratacak etkinlikler hazırlıyor.

Web Sayfası: www.kacuv.org

Kaynak: Radikal

 

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [10.35K]
Share
İlgili Eğitim