Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Antalya'nın Pembe Carettaları Anlatıyor

Antalya’da her geçen gün artan otel sayısıyla carettaların yaşam alanları ellerinden alınıyor, aynı şekilde toplumsal olarak LGBT bireylerin de yaşam alanlarının ellerinden alındığı gibi. Pembe Caretta LGBTQ anlatıyor...

İçerik Alınlık Resmi

Antalya’da her geçen gün artan otel sayısıyla carettaların yaşam alanları ellerinden alınıyor, aynı şekilde toplumsal olarak LGBT bireylerin de yaşam alanlarının ellerinden alındığı gibi. Pembe Caretta LGBTQ anlatıyor...

haber fotoğraf
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Antalya’nın ilk LGBTİ örgütü Pembe Caretta yaklaşık üç aydır “biz de varız” diyor.

İki aktivist öğrencinin tesadüfen tanışıp, bir sohbetleri sırasında “Antalya’da neden bir LGBTİ örgütü yok?” sorusunu sorduklarında başlıyor süreç. Her ne kadar başlarda ilgilenememiş olsalar da Facebook’ta açtıkları sayfaya birçok eşcinsel ve heteroseksüel birey tarafından gelen destek mesajlarından aldıkları cesaretle çok katılımlı bir örgütlenme yoluna giriyorlar.

İlk olarak Akdeniz Üniversitesi içindeki LGBTİ bireyler ile temasa geçip var olan sorunların aşılması, LGBTİ bireyler üzerindeki sadece okulla sınırlı kalmayan toplumsal baskıyı, ön yargıyı kırmak ve insanları bilinçlendirmek için tüm Antalya’yı kapsayacak şekilde örgütlenme sürecini devam ettiriyorlar.

Örgüt özellikle transfobi ve homofobiye karşı mücadele içinde olduklarının altını çiziyor.

“Antalya her ne kadar bir turizm şehri de olsa, kozmopolit bir yapıda da olsa tüm Türkiye’de olduğu gibi burada da LGBT bireylerin kendi kimlikleriyle rahatça yaşamaları konusunda birçok sıkıntıları var. Toplumun büyük bir bölümü tarafından yok sayılıyoruz. Yakın çevremizdeki ön yargılardan dolayı kendi kimliğimizi gizleme ihtiyacı duyuyoruz. Kültür ve dini faktörlerden dolayı dışlanıyoruz bu da bizde yalnızlık korkusunu körüklüyor. Pembe Caretta’nın oluşum amaçlarından biri de tüm heteroseksüeller gibi gizlenmeden, korkmadan, linç edilmeden kimliğimizi yaşayabilmek.”

Pembe Caretta olarak kampüste dağıttıkları bildirilerde ”eşcinsellik değil homofobi ve transfobi bir tercihtir” diyorlar.

“Kampüste bildiri dağıtmak bilinçlendirmek için yaptığımız ilk çalışmaydı. Gerontoloji Bölümü Uzun Yaşam Yürüyüşü, Kadın Hakları Yürüyüşleri, Hayvan Hakları Yürüyüşlerine katıldık. Aynı zamanda 1 Aralık Dünya AİDS Günü kapsamında farkındalık için sinema topluluğuyla beraber sinema gösterimi yaptık. En son Kaos ve Uzun Yaşam ve Yaşlılık Araştırmaları Topluluğu’nun desteğiyle “LGBT ve Sosyal Hizmet” adlı bir panel düzenledik.”

Pembe Caretta, bir LGBTİ örgütü olmakla beraber hayvan hakları savunucusu aynı zamanda. Carettaların Antalya’da her geçen gün artan otel sayısıyla yaşam alanları ellerinden alınıyor, aynı şekilde toplumsal olarak LGBT bireylerin de yaşam alanlarının ellerinden alındığı gibi. İsimlerindeki caretta buradan geliyor. Pembe ise Nazi döneminde eşcinsellerin pembe üçgenle işaretlenip öldürülmelerinden. (YA/ÇT)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [6.02K]
  2. haber fotoğraf [JPG] [6.02K]
Share
İlgili Eğitim