Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çocuklar Öldürülmesin, Yasları Tutulabilsin

Türkiye Psikiyatri Derneği toplumun polis şiddeti yüzünden Berkin Elvan’ın yasını tutamadığını vurgulayarak “silahlarınızı susturun, insanlar yaslarını tutabilsin” çağrısı yaptı.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye Psikiyatri Derneği toplumun polis şiddeti yüzünden Berkin Elvan’ın yasını tutamadığını vurgulayarak “silahlarınızı susturun, insanlar yaslarını tutabilsin” çağrısı yaptı.

haber fotoğraf
Türkiye Psikiyatri Derneği Berkin Elvan’ın ölümünün ardından yaşanan süreçte polis şiddetinin insanları “düşmana bile gösterilen matem hakkından” mahrum bıraktığını açıkladı.

“Tomalarla, akreplerle, biber gazlarıyla, plastik mermilerle saldırılıyor yas tutan insanlara.”

Yas tutana saygı duymanın insanoğlunun kadim yasalarından olduğunun belirtildiği açıklamada insanların tarih boyunca savaşırken bile durup düşmanının ölülerini gömmesine izin verdiği hatırlatıldı.

“Şimdi bu ülkede, bu ülkenin kardeş insanları, bu ülkenin kanı birbirine karışmış insanları 15 yaşında ölmüş bir çocuğu anmak için, yasını tutmak için düşmana bile gösterilen matem hakkından mahrum bırakılıyor.”

Artık durun, çocuklar öldürülmesin!

Açıklamada “çocuklar öldürülmesin, silahları susturun, adaleti sağlayın” çağrıları da yer aldı.

“İnsanların yaşamlarının ilk yıllarından itibaren vicdanları gelişir. Vicdanımız bize kimseye kötülük yapmamamızı, kimsenin hakkını ihlal etmememizi söyler durur.

“Vicdanın yaslandığı temel duvar ‘adalet’tir. Ne zaman ki suçlunun suçunun bedelini ödediğini bilirsek, ne zaman ki cezasız kalmayacağını bilirsek yapılan kötülüklerin, zalimliklerin o zaman güvende hissederiz kendimizi, biz de yasalara kurallara uyarız. İnsanların vicdanı, suça ortak olmamak için işlenen suçlara sessiz kalmayacaktır.

“Bir ülkede ancak devlet kurumları adaleti sağlarsa, insanların vicdanı rahat edebilir. Ancak adalete güven duyuyorsak rahat uyuruz yataklarımızda.

“Biz Türkiye Psikiyatri Derneği, bu ülkenin ruh sağlığı uzmanları olarak, 15 yaşında bir çocuğun ardından, Berkin Elvan’ın ardından duyduğumuz derin acı ile bu ülkenin insanlarına diyoruz ki; bu toprakların insanları yüzyıllarca mağrur bir sessizlikle, şiddetsizlikle ölüm acısını paylaşırlar, bir arada yaslarını tutarlar, bugün yas tutma günü...” (YY)

Açıklamanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [9.24K]
Share
İlgili Eğitim