Yerel seçimler yaklaşıyor ancak en temel vatandaşlık haklarından biri olan seçme ve seçilme hakkından mahrum bırakılan büyükçe bir kesim var.
‘İSTENİRSE ÇÖZÜLÜR’
Kanada’da sığınma evlerinde sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan ve şu an Türkiye’de Kadın Dayanışma Vakfında çalışan Pınar Çetinkaya Kalkan, sığınma evlerinde kalan kadınların birçok haktan mahrum bırakıldığını belirtiyor. Kalkan, kadınların oy kullanma haklarının ellerinden alınmasının en somut örneklerden biri olduğunun altını çiziyor. Kadınların ‘güvenlik’ gerekçesiyle oy haklarının engellendiğini dile getiren Kalkan, kolaylıkla çözülebilecek bu sorunun çözümsüz kalmasının demokrasiyle bağdaşmadığını vurguluyor.
Kalkan, “Sonuçta sığınma evleri belediyelere ya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şiddeti Önleme İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) bağlı. Belediyelerin danışma merkezleri veya ŞÖNİM’lerin adresi gösterilerek problem giderilebilir. Fakat burada dikkat etmemiz gereken en önemli şey sığınma evinin adresini ifşa etmemek. Kadına ‘Git eski adresinde oy kullan’ da diyemeyiz. Kanada’da sığınma evlerinde çalıştım ve böyle bir sorunla hiç karşılaşmadım. Sığınma evinin bağlı olduğu merkez vardı ve sığınma evinde kalan bütün kadınların adresi o merkez olarak gösterilir ve kadınlar bütün haklarından yararlanırlar. Çok şaşkınım” diyor.
HÜKÜMET DİLİNDE KONUK EVİ
Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Avukat Candan Dumrul, hükümetin sığınma evlerine ‘konuk evleri’ diyen anlayışının, bu merkezlerde kalan kadınların sosyal haklardan yararlanmasına da engel olduğunu düşünüyor. Dumrul, “Buradaki kadınlar eğer sosyal haklardan yararlanan bireyler değilse, o halde birtakım siyasal haklara erişmeleri konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç yoktur” diyor.
Ayrıca son zamanlarda sığınma evlerinde yaşayan kadınlardan çok şikayet aldıklarını ve kadınların ellerinden telefonların dahi alınarak dışarıyla iletişimlerinin kesildiğini belirten Dumrul, devletin bakışını “Onlara, canını kurtararak kamuya sığınmış kadınlardan ziyade, keyfi olarak açık cezaevine kapatılmayı kabul etmiş kadınlar muamelesi yapılıyor” diye özetliyor.
Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru yapmayı düşündüklerini söyleyen Dumrul, sığınma evlerindeki kadınların en temel yurttaşlık haklarından mahrum edilmemeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor.
Kaynak: Evrensel
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğraf [JPG] [6.37K]