Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Ankara 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü'ne Hazır

Kırmızı Şemsiye, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü vesilesiyle düzenlediği 2 günlük programda "Seks İşçileri Konuşuyor: Özgürlük İstiyoruz!" diyecek.

İçerik Alınlık Resmi

Kırmızı Şemsiye, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü vesilesiyle düzenlediği 2 günlük programda "Seks İşçileri Konuşuyor: Özgürlük İstiyoruz!" diyecek.

haber fotoğraf
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü "Seks İşçileri Konuşuyor: Özgürlük İstiyoruz!" başlıklı bir etkinlik organize ediyor.

28 Şubat gecesi düzenlenecek partiyle başlayacak program, 1Mart Cumartesi günü “Bedenime, Mesleğime, Çalışma Alanıma Özgürlük İstiyorum!” şiarıyla hak savunucularını Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü’nde biraraya getirecek.

Program 1 Mart ve 2 Mart’ta panel ve film gösterimleriyle devam edecek.

Program detayları şöyle:

1 Mart 2014, Cumartesi

Saat: 14:00

Basın Açıklaması: “Bedenime, Mesleğime, Çalışma Alanıma Özgürlük İstiyorum!”
Yer: Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı Önü

Genelevler usulsüz yöntemlerle kapatılıyor, sokakta polisin keyfi para cezası uygulamaları ve işkencesi devam ediyor, evlerimiz mühürleniyor, müşterilerimiz tarafından şiddet görüyor, öldürülüyoruz, toplum bizi duymuyor, taleplerimizi küçümsüyor, her an devam eden toplumsal baskı ve saldırılar bizi yıldırmaya çalışıyor…

Biz ise susmayacağız, tepkimizi ortaya koyacağız. Bugüne kadar var olduk, bundan sonra da var olacağımızı göstereceğiz. Her baskıdan yeni bir mücadele doğar fikriyle protestomuzu gerçekleştireceğiz.

Seks işçilerinin bu haklı mücadelesine destek olmak, bizi görmezden gelenlere inat sesimize ses, mücadelemize güç katmak istiyorsan basın açıklamamıza seni de bekliyor olacağız.

Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır. Özgürlüğümüz, bütün toplumun özgürlüğüdür.

Saat: 15:00 – 16:30

Bizi Bu Kanunlar Öldürüyor: Ev Baskınları, Para Cezaları ve Şiddet

Seks işçilerini çevreleyen mevzuat, seks işçilerini daha çok hak ihlaline maruz bırakıyor. Türkiye’de “fuhuş” suç kapsamında sayılmasa da, seks işçiliği yapmak için atılan her adım suç sayılıyor.

Bu panel, ev baskınları, para cezaları veya şiddet eylemleri ile mağdur edilmiş seks işçilerinin hikayelerini aktarırken, seks işçilerinin suçlu muamelesi görmesinin yol açtığı olumsuzlukları gözler önüne seriyor.

Nadide Eylem, “Çarkta” Şiddet ve Güvencesizlik
İdil Ateş, Bir Şiddet Hikayesi
Eda Avcı, Ev Baskınları: “Fuhuşla Mücadele” mi, Barınma Hakkı İhlali mi?
Çisem Uslu, “Soygun” Politikası: Kabahatler Kanunu ve Yoksullaştırma
Rozerin Seda Kip, Meis Davası, Mücadele, Hak İhlalleri ve Bir Düzine Mağduriyet

Saat: 16:45 – 18:15

“Biz de Varız!”: Erkek Seks İşçileri ve Hak İhlalleri

Seks işçisi dendiğinde akla sadece kadın veya trans seks işçileri geliyor. Oysa görmediğimiz, çeşitli sebeplerle görünmez kılınan büyük bir grup daha var: erkek seks işçileri. Erkek seks işçilerini görmediğimiz gibi, sorunları da görünmez kılınıyor. Bilmiyoruz, sormuyoruz, çoğu zaman da duymuyoruz.

Bu panel, Kırmızı Şemsiye Derneği’nin eşcinsel ve biseksüel erkek seks işçileri ile gerçekleştirmiş olduğu anket çalışmasının bulgularını kamuoyu ile paylaşırken, erkek seks işçilerinin taleplerini gündeme taşımayı umuyor. Erkek seks işçileri kendi hikayelerini anlatıyor…

Ferhat Yıldız, “Görünmeyen Gerçeklik”: Eşcinsel/Biseksüel Erkek Seks İşçileri
Eren Bayraktar, “Laçovari”ler de Vardır, Alışın!

Saat: 19:00

Film Gösterimi: “Asiye Nasıl Kurtulur?” (1986)

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Vasif Öngören, Barış Pirhasan, Nuran Oktar
Oyuncular: Müjde Ar, Ali Poyrazoğlu, Hümeyra, Nuran Oktar, Güler Ökten, Füsun Demirel, Yaman Okay

Saat: 20:30

Söyleşi: Yeşilçam Sineması Seks İşçiliğine Nasıl Bakıyor?

Seks işçiliğine Yeşilçam sizce nasıl bakıyor? Filmlerde seks işçileri nasıl resmediliyor?

“Asiye Nasıl Kurtulur?” adlı filmi izledikten sonra hem bu film hem de Yeşilçam’da seks işçiliği konusuna yaklaşımın bugüne dek ne şekilde gerçekleştiğini konuşacağız. Yeşilçam filmlerindeki seks işçiliği ile gerçek hayattaki seks işçiliği birbiriyle çelişiyor mu yoksa gerçek hayat hikayeleri mi izlediklerimiz? Gelin hep birlikte konuşalım.

2 Mart 2014, Pazar

Saat: 15:00 – 16:30

Şiddetin Göbeğinde Seks İşçileri ve Sağlık(sızlık)

Seks işçileri çalışma koşulları dolayısıyla sürekli olarak şiddete maruz kalıyor. Bu şiddet fiziksel, cinsel ve psikolojik şekillerde ortaya çıkıyor. Şiddet sarmalı içerisinde seks işçileri sağlıklarını ne derece koruyabiliyor? Kanunlar buna müsaade ediyor mu? Psikolojik açıdan nelerle boğuşuyoruz?

Bu panel, cinsel, psikolojik ve fiziksel sağlık noktasında neleri tecrübe ettiğimizi, nelere bağımlı kılındığımızı ve mücadele stratejilerimizi dile dökecek.

Belgin Çelik, Cinsel Sağlık Hakkı ve Güvencesizlik
Serra Can, Bir Seks İşçisinin Psikolojik Savrulmaları
Eylül Yıldız, Hak İhlali Sonrası Adalete Erişim ve Psikolojik Şiddet

Saat: 16:45 – 18:15

“İşyerimize Dokunmayın!”: Genelevler “Tarih” mi Oluyor?

“Genelev” Türkiye’de üzerine en çok konuşulan ama en az bilinen konulardan biri. Ezbere bilgilerden beslenen, hakkında birçok yanlış bilgi üretilen genelevlerde çalışan kadınlar, bugüne dek çeşitli sebeplerle görünmez alana itildiler. Bu görünmezlik, bazen haklarında yapılan çalışmalarda kendilerine danışılmaması şeklinde ortaya çıkarken, bazen de genelev çalışanı kadınların irade sahibi “özne”ler olarak değil de “mağdur” kategorisinde değerlendirilmesi ile kendini gösteriyor.

Bu panel, 2000’li yıllarla birlikte yoğunlaşan genelevlerin kapatılması sürecini, bu sürecin kadın seks işçileri üzerinde yarattığı etkiyi, genelevlerin kapatılmasının ekonomik açıdan neye tekabül ettiğini bizzat genelev çalışanlarının diliyle anlatıyor.

Kemal Ördek, Bir Çalışma Hakkı İhlali Olarak Genelevlerin Kapatılması ve Çözüm Politikası
Azra San, Güvenli Çalışma Mekanları Olarak Genelevler
Sultan Yılmaz, “Sömürü” Aslında “Dışarıda”
Tuğba Altıntaş, “Orada Değilim Çünkü …”

* Etkinlik ile ilgili sorularınız veya görüşleriniz için: 0312 419 2991 / [email protected]

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [30.03K]
Share
İlgili Eğitim