Kıbrıs’ın Kuzeyinde bugün kabul edilen Ceza Değişiklik Yasası eşcinselliği suç olmaktan çıkarırken LGBT hakları ile birlikte kadın hakları, çocuk hakları ve engelli hakları açısından da yasal zafer olarak karşılandı.
“Yeni yasanın uygulanması için takipte olacağız”
Melike Bisikletçiler (Feminist Atölye Aktivisti): Ceza Değişiklik Yasası’nın Meclis’ten geçmesine mutlu olduk. Yasanın önceki hali çağdışı, insan hak ve özgürlüklerine aykırıydı. Bundan sonraki süreçte yeni yasanın uygulanması için takipte olacağız. Ayrıca Yasa’nın kadına yönelik şiddet, çocuk ve engelli bireyleri kapsayıcı halleri de önem arz etmektedir.
“Ahlaka aykırılık yerine cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlar tanımlaması önemli”
Fezile Osum (Feminist Atölye Aktivisti): Ceza Değişiklik Yasa Önerisinin bugün Meclis’te kabul edilmesi, senelerdir çeşitli hükümetler tarafından ötelenen ve tartışılmayan insan ihlallerinin önüne geçebilmek için önemli bir adımdır. Bu yasa ile kadınların, LGBTQ bireylerin ve çocukların ceza yasası kapsamlarında korunması ve İngiliz sömürge zamanlarından yasada bulunan, çağdaş suç tanımlamalarından uzak çeşitli maddelerin insan hak ve özgürlükleri açısından iyileştirilmesi sağlanacaktır. Yasa içerisinde özellikle senelerdir birçok LGBRQ bireyi mağdur eden, erkekler arası eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 171. maddenin kaldırılması, bunun yanında kadınlar ve erkeklere yönelik cinsel tecavüz, taciz ve şiddet gibi önemli suçların ceza tanımlarının genişletilmesi, “ahlaka aykırı” değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlar olarak tanımlanması önemli yeniliklerdir. Bunların yanında, özellikle son dönemde medyada da sıkça karşımıza çıkan bireylerin cinsiyet, cinsel yönelim veya cinsel kimliğinden dolayı aşağılanmasına yol açan söylemler de ceza kapsamına alınmıştır. Böylece nefret söyleminin yaygınlaşmasının önüne geçilmek hedeflenmiştir. Bu nedenle bizler Feminist Atölye olarak Ceza Yasası’nın değiştirilmesinde emek koyan siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve aktivistlere teşekkürlerimizi iletir, bundan sonra da sürdürülecek insan hak ve özgürlükler mücadelesinde onlara dayanışma içerisinde olacağımızı bildiririz.
“Ötekileştirici ve nefret söylemi içeren hitaplar Ceza Yasası kapsamına alındı”
Fezel Nizam (Feminist Atölye Aktivisti): Ceza Yasası Değişikliği ile Kıbrıs’ın kuzeyinde yıllardır süre gelen insan hak ve özgürlük ihlallerinin artık son bulmasını ümit ediyorum. Çağdaşlıktan uzak yasalar ile yıllardır ötekileştirilen ya da görmezden gelinen haklar için artık demokrasi zamanıdır. Özellikle son zamanlarda sıkça karşılaşmaya başladığımız ötekileştirici ve nefret söylemi içeren hitapların, Ceza Yasası kapsamına alınıyor olması da büyük önem taşımaktadır. Bugünden sonra başta kadınlar, LGBTQ bireyler, çocuklar ve engelli bireylerin istismarının engellenmesi adına yeni bir devir başlayacaktır. Yasa çalışmaları süresinde emek koyan herkese yürekten teşekkür ediyorum.
“Toplumsal cinsiyet alanında meclis dışında yıllardır yürütülen emeklerin meyvesi”
Hazal Yolga (YKP-fem aktivisti): Bugün coğrafyamızda geç de olsa insan hakları adına umut verici adımlar atılabileceğini görmüş olduk. Mücadelemizi artık daha sağlam temeller üzerine bina edebiliriz.
Tegiye Birey (YKP-fem aktivisti): Atılan bu bütünlüklü adım, toplumsal cinsiyet alanında meclis dışında yıllardır yürütülen emeklerin de meyvesidir. Mecliste bu mücadelenin yankı bulmasını sağlayan vekiller yanında, hem kadın hakları hem lgbt hakları hem çocuk hakları hem engelli hakları konusunda çalışma yürütenlerin, insan haklarının, özgürlüğün ve adaletin yasal zaferidir. Sokakta mücadeleye devam.
Kaynak: Kaos GL
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğraf [JPG] [8.59K]