Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Biz Nerede Yaşayacağız?

Üçüncü havalimanı kapsamında toprakları acele kamulaştırılan köylüler, hem yaşam alanlarından çıkarılmalarına hem de düşük bedellere itiraz ederek "Biz nerede yaşayacağız" diye tepki gösterdi.

İçerik Alınlık Resmi

Üçüncü havalimanı kapsamında toprakları acele kamulaştırılan köylüler, hem yaşam alanlarından çıkarılmalarına hem de düşük bedellere itiraz ederek "Biz nerede yaşayacağız" diye tepki gösterdi.

Üçüncü havalimanı kapsamında yaşam alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılan köylüler eylemdeydi.

17 Ocak'ta resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun 2 Ocak tarihli kararına göre, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan bazı taşınmazlar, 3. Havaalanı Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılmıştı.

İşte bu köyde yaşayanlar bugün saat 12:00’de Kuzey Ormanları Savunması üyeleriyle birlikte Ağaçlı köyü kavşağında bir araya geldi.

Mandacılığın merkezlerinden

Köylüler yaptıkları açıklamada, 150 yıldır yaşadıkları alanlarda tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini özellikle mandacılığın merkezi konumundaki köylerinde 5 bin mandanın bulunduğunu belirttiler.

Açıklamada, 3. Havaalimanı, 3. Köprü , 2 milyon nüfuslu yeni şehir ve Kanal İstanbul projeleri nedeniyle köylerinin emlakçıların ve arazi satın almak isteyenlerin akınına uğramasından şikayet ettiler.

haber fotoğraf
Köylüler, bir yandan arsalarını satmaya direnirken bir yandan da ne olacaklarını bilmeden beklerken TOKİ’nin acele kamulaştırma kararıyla şok olduklarını söylediler.

Bu bedelle nasıl yeni hayat kurarız?

Daha önce emlakçıların 300-400 lira arasında fiyat biçtiği topraklarına kamulaştırma kararıyla rayiç bedelin 20’de biri yani 22 ila 175 lira arasında fiyat biçildiğini hatırlatan köylüler, bu cüzi paralarla 150 yıllık yaşam alanlarını bırakarak başka bir yerde yeni bir hayat kurmanın mümkün olmadığını belirttiler.

Köylüler, savaş ve afet durumlarında getirilen acele kamulaştırma kararıyla topraklarının ellerinden alındığını vurgulayarak Başbakan Erdoğan’a şöyle seslendi:

“Soruyoruz, 150 yıldır İstanbul’un dibinde olmasına rağmen tüm hizmetlerden en az seviye faydalanmış, unutulmuş ama buna rağmen köyünü, hayvanını terk etmemiş bu insanlar nerede yaşayacak?”

Basın açıklamasından sonra köylüler bir müddet araç trafiğini kapattı. (NV)

 Kaynak:Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [7.67K]
Share
İlgili Eğitim