Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Roboskî Müzesi için Girişim

Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir!

İçerik Alınlık Resmi

Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir!

28 Aralık 2011 tarihinde Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının hava saldırısı ile Şırnak’ın Uludere/Qilaban İlçesi Roboski Köyünde 19’u çocuk yaşta, 34 insan katledildi. Aradan geçen iki yıla rağmen sorumluların yargılanması adına somut hiçbir gelişme yaşanmadı. Bombalama emrini kimin verdiği hala açıklanmadı, kimse hakkında dava açılmadı.

Roboski için adalet mücadelesi sürüyor. Türkiye tarihindeki pek çok benzer olaydan da bildiğimiz üzere Roboski’ye adaletin gelmesi uzun sürecek. Katledilen insanlarımızın aileleri başta olmak üzere bu konuda vicdani sorumluluk hisseden herkesi uzun bir adalet mücadelesi bekliyor. Bu sadece sorumluların yargılanmasına indirgenebilecek bir mücadele de değil. Türkiye halklarının tüm unsurları ile adil, eşit bir yapıya kavuşturulması mücadelesi bu.

Biz, barış içerisinde, adil ve kardeşçe yaşamanın mümkün olduğu inancıyla bir araya gelen insanlarız. Çoğu çocuk 34 insanın yaşam haklarının, Roboski’de ellerinden alınması ile sonuçlanan bu katliamın acısını vicdanlarımızda ve hafızalarımızda taşıyoruz.  

Platon’dan beri bilgisel olarak ve insanlık tarihi boyunca olan bitenden biliyoruz ki, “adalet adaletsizliğin olduğu yerden yükselir”.

28 Aralık 2012’de, Roboski’ye gelen ve ailelerle görüşmeleri sırasında ailelerin katliamı bir yapı ile yaşatma isteklerini “biz bu sorumluluğu alırız” diyerek üstlenip sürec başlatan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’ndan arkadaşlarımızla bir araya gelerek, Roboski Müzesi Girişimi’ni kurduk. Adaletsizliğin yaşandığı yerde, Roboski’de adalet talebimizin simgesini, ocağını bir yapıyla yükseltmek için yola koyulduk.

Bu yapı Roboski’de yaşanan katliamın ardından adalet talebimizin, “bir daha asla” derken ortaya koyduğumuz direncimizin simgesi olacak. Bu yapı, katliamın üstünün örtülmesi ve unutturulması kampanyalarına karşın unutmayacak ve unutturmayacak olan inadımızı somutlaştırabileceğimiz bir odak olacak. Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında, bu katliamın acısını paylaşan insanlar arasında bir köprü olacak. Ortak adalet talebimizi yükselteceğimiz bir mekan, adalet isteyen herkesin altında toplanabileceği bir çatı olacak.

Yakınlarını bu katliamda kaybeden Roboskili aileler,  bu çatıya ev sahipliği yapacaklar. Katliamda yitirdikleri yakınlarının mezarlarının bulunduğu alanın hemen yanındaki araziyi bu proje için şimdiden hibe ettiler. Şimdi bize düşen bu çatıyı elbirliği ile yükseltmek.

Projesinin elde edilmesinden, her bir tuğlasına, inşaat işçiliğinden, sergilerine kadar her aşaması kolektif bir ruhla ve dayanışma ile elde edilecek bir yapı olacak bu; bir anma mekanı, bir “adalet evi”, bir kütüphane, bir ortak direniş ve yaşam alanı...

Elbirliği ile yükselecek bu çatı ile ilgili yürütülecek kampanya üç aşamadan oluşacak:

Yapının projesinin elde edilmesi; ortak katılım ve yarışma ile

Yapının inşaatı için gerekli kaynağın sağlanması; destek kampanyası

Yapının inşa edilmesi; kolektif inşaat süreci/atölyesi

Projenin birinci aşaması olan yapının projesinin elde edilmesi sürecinin kendine has bir “katılım/yarışma” ile elde edilmesini çok önemli. Tasarım sürecine mimarların yanı sıra sanatçıların, aydınların, tasarımcıların da katıldığı, yapının içinde yer alacakların belirlenmesi sürecinde Roboskili ailelerin de etkin katıldığı bir yarışma olacak. Bu yarışma konusunda TMMOB Mimarlar Odası kurumsal desteğini bizden esirgemedi.  Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bu üç aşamadan ikincisi için, katliamın ikinci yıldönümünde (28 Aralık 2013) bir kampanya başlatıyoruz ve ihtiyaç duyulacağı düşünülen kaynağı, binlerce kişi/destekçinin küçük katkıları ile toplamayı amaçlıyoruz. Birinci aşamanın ve ikinci aşamanın paralel olarak yürümesini ve bu iki aşamanın kamuoyu desteği sağlanmasında, birbirlerini desteklemesini öngörüyoruz.

İlk iki aşamanın sonuçlanması sürecinde üçüncü aşama için hazırlıklarımız başlayacak. Projesini ve maddi kaynağını kolektif bir şekilde sağlayacağımız müzenin inşaatını da birlikte ve alın terimizle yapmak istiyoruz. 90-120 gün sürmesini planladığımız inşaat sürecini gönüllülerin katılımları ve ailelerin desteği ile yapacağız.

Amacımız, bu ülkenin mimarlarının, sanatçılarının tasarımlarıyla, yurttaşlarının küçük katkılarıyla ve gençlerinin alın terleri ve emekleriyle Roboski’lilerin adalet talebine sahip çıkacağı bir kampanya örgütlemek. Bu kampanyanın somut ürünü de 2014’un sonbahar’ında tamamlayacağımız ve ismini Roboski’de hep birlikte koyacağımız, şimdilik “Roboski Müzesi” olarak adlandırdığımız yapı olacak.

Derin acı ve öfke yaratan katliama rağmen, bir arada ve kardeşçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu hatırlatmak için herkesin aklını ve yüreğini Roboski’ye çevirmesini istiyoruz.

Dileğimiz herkesin “insanlık adına” ve Roboski için harekete geçmesi...

ROBOSKİ MÜZESİ GİRİŞİMİ

roboskimuzesi.org

Roboski Müzesi Bağışlarınız için

Türkiye İş Bankası

Hesap Adı: Roboski Müzesi Derneği

TL Hesabı IBAN No: TR60 0006 4000 0014 2080 7950 58

USD Hesabı IBAN No: TR51 0006 4000 0024 2080 5471 86

EUR Hesabı IBAN No: TR41 0006 4000 0024 2080 5471 72

Share
İlgili Eğitim