Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Açlık Grevine Giren Çocuklarla STK'lar Görüşmeli

CİSST’ten Zafer Kıraç sadece Sincan Cezaevi’nden İstanbul’a gönderilen çocukların değil, Ankara ve İzmir’dekilerin de açlık grevine gireceklerini söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

CİSST’ten Zafer Kıraç sadece Sincan Cezaevi’nden İstanbul’a gönderilen çocukların değil, Ankara ve İzmir’dekilerin de açlık grevine gireceklerini söyledi.

haber fotoğraf
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden (CİSST) Zafer Kıraç Sincan Cezaevi’nde darp edilip işkence gören çocuklardan sadece İstanbul’a gönderilenlerin açlık grevine gireceğini basına yansıdığını, ancak İzmir’e gönderilen ve Ankara’da kalanların da açlık grevine girmeyi düşündüğünü söyledi ve İstanbul’daki çocuklarla görüşmek için girişimde bulunduklarını açıkladı.

Kıraç’ın verdiği bilgilere göre, Ankara’da darp edilen 12 çocuğun dördü İstanbul Maltepe Cezaevi’ne, üçü İzmir Şakran Cezaevi’ne gönderildi. Biri tahliye edildi, dördü Ankara Sincan’da kaldı.

“Sincan'daki üç çocuğun yakında mahkemeleri var, tahliye olabilirler. Bu durumda kalan tek çocuğu mutlaka takip etmek gerekir.

“İzmir’dekiler geldiklerinde çok taciz olmadığını ama kaba davranıldığını söylemişler. Avukatlarına göre İzmir’dekiler de Ankara’dakiler de İstanbul’dakiler de açlık grevine girme konusunda kararlıymış.”

Görüş izni

Kıraç açlık grevinden vazgeçirmek için insan hakları örgütleri ve baron çocuk hakları merkezinden katılacak kişilerle Maltepe’deki dört çocukla görüşmek için izin istediklerini söylüyor.

“İzin çıkarsa açlık grevi yerine sorunlarının çözüleceğini garanti eden bir görüşme gerçekleşebilir.”

Hiçbiri hükümlü değil

Yaşları 15-17 arasındak, hepsi tutuklu 11 çocuğun çoğu son dönemde Hakkari ve Mardin’de tutuklanarak Sincan’a gönderildi, aralarında Pozantı’dan gelenler de var.Hepsi tutuklu, hiçbiri hükümlü değil.”

''Cezaya dönüşen uzun tutukluluk cezaya dönüşüyor, çocuklar üzerinde çok ciddi yaralar açıyor.

“Çocuklar karşı cinsle tanışması, anne babayla görüşmesi, akranlarıyla daha çok vakit geçirmesi, fiziksel altivitelerde bulunması gereken bir yaştalar. Bu dönemi hapishanede kapalı geçirmek inanılmaz sorunlar yaratacak.”

Tutuklu hak yoksunu

Kıraç, cezaevlerindeki bugün itibarıyla 1978 çocuktan 1554'ünün tutuklu olduğunu söylüyor. tutuklu ve hükümlü çocuklar arasındaki ''hak'' farklarını hatırlatıyor; ''hükümlü okula, kurslara, işe, aileleriyle görüşmeye gidebilirler, vs... Ama bu uzun tutukluğa maruz kalanlar bu haklardan da yoksun.

“Tutuklu çocuğun görüş hakkı yetişkinler gibi ayda dört defadır, üçü kapalı, biri açık görüştür. Çocuklar camın arkasındadır ve kapalı görüşlerde ailelerine dokunamazlar.”

Cezaevine siviller gitsin

Kıraç Adalet Bakanlığı’ndaki uzmanlar, psikologlar ve çocuklara yönelik hak temelli sivil toplum örgütleriyle biraraya gelerek çalışma çağrısını yineliyor.

“Adalet Bakanlığı müfettişlerini göndermesin yine Maltepe’ye, bir işe yaramıyor. Meclis Komisyonu da gitsin, milletvekilleri de gitsin ama asıl sivil insanların, çocuk alanındaki hak örgütü temsilcilerinin gitmesi lazım.

“Son Meclis raporunda bir cezaevi için spor salonu var diyor. Var da kullanılıyor mu, nasıl kullanılıyor; çocuklara bu salonu nasıl kullandıkları, haftada kaç gün çıktıkları sorulmuyor.

“Bunları sormayı akıl eden, bu noktaları kurcalayan sivil toplum işte.” (YY)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [8.75K]
Share
İlgili Eğitim