İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Eğitim ve Araştırma Birimi ile Gençlik Çalışmaları Birimi ortaklığında yürütülen Şebeke: Gençlerin Katılımı Projesi; Türkiye’de Gençlerin Katılımı temalı bir saha araştırması düzenledi.
4-5 Mayıs 2013’te saha araştırması yapılan çalışma kapsamında tüm Türkiye’de 18 – 24 arası 2.508 genç ile görüşüldü. Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi aracılığı ile yapılan araştırmanın bir infografiği yayınlandı. Araştırma çarpıcı sonuçlar içeriyor:
Örgütlü genç daha aktif yurttaş:
Araştırmaya göre; Gençlerin yüzde 9’u siyasi partiye üye iken yüzde 27’si bir STK’ya veya üniversite kulübüne üye olarak örğütlenmiş durumda.
Her hangi bir STK’ya üye olanların yüzde 44’ü öğrenci topluluklarına üye. Gençler kendi akranlarıyla beraber olmayı veya hiyerarşinin daha düşük olduğu STK’ları tercih ediyor. Üniversitelerde örgütlenme özgürlüğünün önemi bu bulguyla daha da pekişiyor.
Gençler sivil toplum kuruluşu üyesi iseler, internette toplumsal bir sorunla ilgili mesaj atma olasılıkları yüzde 15’ten yüzde 36’ya, bir toplu yürüyüş, gösteri veya protestoya katılma olasılıkları yüzde 7’den yüzde 23’e çıkıyor.
Araştırma aynı zamanda, üniversitedelerdeki örğütlenmelerin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor ve “Üniversitelerde örgütlenme özgürlüğü toplumsal ve siyasal katılımın sağlanması için son derece önemlidir.” diyor.
Kamu ve STKlar Gençlere Ulaşamıyor:
Araştırma’daki diğer bir çarpıcı konu ise Gençlerin kamu ile ilişkileri ile ilgili. Sonuçlara göre; her 100 gençten sadece 10’u bir kamu kuruluşu ile her hangi bir sorununu paylaşdığı ortaya çıkıyor.
İş aramaya dair sorular da kamunun gençlere hizmet ulaştırmada yetersiz kaldığını gösteriyor. Gençlerin yüzde 71’i akraba / aile / eş – dost aracılığı ile iş bulabildiğini söylerken sadece yüzde 3’ü kamu desteği (İşkur vs.) iş bulabildiğini belirtiyor.
Aynı zamanda, Sivil toplum kuruluşları ve / veya gençlik değişimleri aracılığı ile yurtdışna çıkan gençlere bakıldığında, her 100 gençten sadece 1’nin bu fırsatlardan yararlanabildiği görülüyor.
Gençler Özgür Değil:
Araştırma bir yandan gençlerin maddi olarak ailelerine bağımlı olduğunu (gençlerin yüzde 50.1’i ailem ile bağım kopsa bir gün bile idare edemem diyor) ortaya koyarken, diğer bir yandan da her dört gençten birinin cep telefonunun ailesi tarafından karıştırıldığını gösteriyor.
Ayrıca, genç kadınların yüzde 43’ünün giyim kuşamına müdahale olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Yeşil Gazete