Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çocukları Cinsel İstismardan Korumak için Kampanya

Uluslararası Çocuk Merkezi Avrupa Konseyi ile birlikte çocukların cinsel istismardan korunması için atılması gereken yasal adımların hayata geçirilmesini amaçlayan “Beşte Bir” kampanyasını başlatıyor.

İçerik Alınlık Resmi

Uluslararası Çocuk Merkezi Avrupa Konseyi ile birlikte çocukların cinsel istismardan korunması için atılması gereken yasal adımların hayata geçirilmesini amaçlayan “Beşte Bir” kampanyasını başlatıyor.

ayak izleri
Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM/ICC) Avrupa Konseyi ile birlikte çocukların cinsel istismardan korunması için atılması gereken yasal adımların hayata geçirilmesi yönünde bir kampanya başlatıyor.

Avrupa Konseyi’nin 2010’da çocuğa karşı cinsel şiddeti sonlandırmak düzenlediği kampanya adını Avrupa Konseyi’ni verilerinden alıyor: Beşte bir.

Bu veriler Avrupa’da her beş çocuktan birinin cinsel şiddetin herhangi bir biçiminin mağduru olduğunu ortaya koyuyor.

Şimdi Türkiye’de de başlatılan bu kampanya çocuklarda, ailelerde, toplumda duyarlılık yaratmayı ve olayların açıkça bildirimini sağlayıp suçluların cezalandırılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kampanyanın diğer hedefi de adalet sisteminin bu konuya özel ilgi ve öncelik vermesini sağlamak olarak belirlenmiş.

Herkese yönelik çağrı

Çocukların cinsel istismardan korunması için her düzeyde alınması gereken önlemlerin Lanzarote Sözleşmesi’nde gösterildiğini ve Türkiye’nin de bu sözleşmeye taraf olduğunu belirten UÇM, yetkilileri çocuk korumaya dair Türkiye’nin uluslararası yasal yükümlülükleri yerine getirmeye çağırıyor.

UÇM’nin bu çerçevede dikkate alınmasını istediği noktalar şöyle:

* Çocuğa yönelik cinsel istismar ve sömürüyü önlemek için anne-babaları, çocuğa bakmakla yükümlü kişileri ve bu yolla çocukları bilgilendirip çocuğun güven içinde bir hayat sürmesini sağlanması,

* Yerel yönetimlerin Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Anlaşma imzalayarak çocuk cinsel istismar ve sömürüsü konusunda önleme ve koruma çalışmalarını desteklemeleri.    

* Başta Türk Ceza Kanunu olmak üzere tüm yasal mevzuatın Lanzarote Sözleşmesi hükümleri esas alınarak gözden geçirilmesini ve çocukları etkili yasal korumasını sağlayacak şekilde güçlendirilmesi,

* Çocuk cinsel sömürüsünün sınırları asan boyutlarını göz önüne alarak Türkiye’nin zaten imzalamış olduğu Siber Suçlara Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve İnsan Ticaretine Karşı Eyleme Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni bir an önce onaylanması ve uygulanması

* Çocukların hak sahipleri olarak haklarını doğrudan kullanmalarını sağlayacak Çocuk Haklarına dair Sözleşmenin Başvuru Usulüne İlişkin İhtiyari Protokol’ün bir an önce onaylanması.

Lanzorente Sözleşmesi

İki yıl boyunca sürecek “Beşte bir” kampanyası referansını Avrupa Konseyi’nin 2007’de onayladığı Cinsel İstismar ve Sömürüye Karşı Çocukların Korunmasına dair Avrupa Sözleşmesi’nden (Lanzorete Sözleşmesi) alıyor.

Türkiye bu sözleşmeyi 2010’da onayladı.

Kampanyanın yürütülmesinde UNICEF, Çocuğa Karşı Şiddetin Önlenmesi STK Ağı, Çocukların Ticari Cinsel Sömürüsü ile Mücadele STK Ağı ve YASADER de ortaklar arasında yer alıyor.

Kaynak: bianet

İlgili Dosyalar:

  1. ayak izleri [JPG] [202.48K]
Share
İlgili Eğitim