Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mutfak ve Gardırop da Bir Direniş Alanıdır

Dünya Vegan Günü için Kadıköy’de yapılan yürüyüşte veganlık, türcülük ve veganlığın gezegen ile çevreye etkisi hakkında bilgi verildi, “Mutfak ve gardırop da bir direniş alanıdır” vurgusu yapıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Dünya Vegan Günü için Kadıköy’de yapılan yürüyüşte veganlık, türcülük ve veganlığın gezegen ile çevreye etkisi hakkında bilgi verildi, “Mutfak ve gardırop da bir direniş alanıdır” vurgusu yapıldı.

haber fotoğraf
Gezi Parkı Vegan Forumu olan Diren Vegan’ın çağrısıyla 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Kadıköy’de bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Vegan Özgürlük Hareketi, Vegan Sözlük, Vegan Yaşam Kulübü/Vegan Sosyalizm, Yeryüzü ve Hayvan Aktivistleri de katıldı.

Mutfak ve gardrobun tıpkı sokaklar gibi bir direniş alanı olduğunu savunan aktivistler, rahatlıkla sürdürdükleri vegan yaşamın uygulanabilirliği ve gereklilik sebepleri hakkında taşıdıkları pankart ve dövizler, dağıttıkları bildiriler, söyledikleri şarkılar ve sloganlarla bilgi verdiler.

Yürüyüşte “Ağaca, hayvana, gezegene, özgürlük”, “Hayvan yenen devrim, devrim değildir”, ”Devlet sistem erkek şiddet mezbahalardan yükseliyor”, Mutlu inek yok, katliam var! Katliam varsa direniş var” sloganları atıldı.

“Gezegeni ve hissedebilir canlıları sömüren ve yıkıma uğratan türcü politikalara ve pratiklere karşı mücadele sürüyor, bu daha başlangıç” diyen veganlar “Mutfak ve gardırop da bir direniş alanıdır” diyerek herkesi vegan olmaya davet etti.

Veganlık nedir?

Yapılan basın açıklamasında veganlık ve türcülük hakkında bilgi verilirken, vegan olmanın iklim ve gezegenle ilişkisi vurgulandı:

* Vegan olmak, hayvan sömürüsünü hayatlarımızdan çıkarma pratiğidir;

* Hayvansal et, hayvansal süt, yumurta, bal gibi yiyecekleri tüketmeyiz,

* Yün, kürk, deri, ipek gibi malzemelerden yapılan giysileri satın almayız,

*Hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen ürünleri boykot ederiz,

* Hayvanların eğlence malzemesi haline getirildiği sirk, yunus parkı, hayvanat bahçesi gibi yerleri protesto ederiz.

Türcülük nedir?

* İnsan menfaatlerinin diğer tüm hissedebilir canlıların menfaatlerinin önünde tutulması olarak tanımlanan ideolojiye türcülük ismi verilir.

*Türcülük, tıpkı ırkçılık, cinsiyetçilik, heteronormativizm gibi bir ayrımcılık biçimidir.

*Bu ayrımcı pratiğe dahil olmamak içinse vegan olmak gerekir.”

Veganlığın iklime ve gezegene etkisi

* Vegan olmak iklimi ve gezegeni korur.

*Geçtiğimiz ay yayınlanan Uluslararası İklim Araştırmaları (IPCC) raporu, eğer iklim değişikliğini durdurmak için bugünden harekete geçmezsek gezegeni büyük felaketlerin beklediğini söylüyor. Rapora göre, iklim değişikliğine sebep olan sera gazlarının yüzde 14,5’inden hayvansal ürünlerin üretiminde yer alan pratikler sorumlu.

*Yağmur ormanlarında her saniye bir futbol sahası kadar alanda ağaçlar, 257 hamburger üretimine denk düşen et miktarı için yok ediliyor. Bu ürünleri tüketerek sadece hayvanları değil gezegenimizi de yok ederiz.

* Gıda ve su adaletini sağlar. Bugün dünya üzerinde yer alan ekili alanların çok büyük bir kısmında hayvan yemi üretiliyor. 1 kilo hayvansal et üretmek için 6 kilo tahıl ve tonlarca su harcanıyor. 1 milyara yakın insan yeterli beslenemezken, dünyada üretilen tahılın yüzde 60’a yakını çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılıyor.

* Vegan olmak sağlıklıdır.Hayvansal yiyeceklere göre çok daha sağlıklı bir bedene sahip olmanın yanı sıra, şiddetsiz bir yaşam ruhunuzu da hafifletecektir. (BK)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [14.51K]
Share
İlgili Eğitim