Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin AB Süreci Hızlandırılmalı

AB 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nu değerlendiren KAGİDER kadın istihdamının arttırılması için Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin hızlandırılmasını istedi. KAGİDER bu doğrultuda sekiz talepte bulundu.

İçerik Alınlık Resmi

AB 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nu değerlendiren KAGİDER kadın istihdamının arttırılması için Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin hızlandırılmasını istedi. KAGİDER bu doğrultuda sekiz talepte bulundu.

haber fotoğraf
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) yüzde 30'larda olan kadın istihdamını AB 2020 hedefleri doğrultusunda yüzde 75'lere çıkartmak için Türkiye ve Avrupa Birliği'ni (AB) üyelik sürecini hızlandırmaya çağırdı.

KAGİDER, AB İlerleme Raporu'nu toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakların üzerinde değerlendiriyor, bu çerçevede AB ve Türkiye'den şu taleplerde bulunuyor.

Çocuk bakım hizmetleri ve erkeklere babalık izni

* Çalışan kadınların çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasında yaşadığı problemler ortadan kaldırılmalı.

* Erkekler için babalık izni konusundaki çalışmalar hızlandırılmalı.

* Eşit işe eşit ücret prensibi uygulanmalı, bu konuda aydınlatıcı kampanyalar yapılmalı.

Kamu politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliği

* Demokratikleşme süreci çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerle ilgili AB müktesebatının 23 ve 24. başlıkları açılmalı ve çalışmalar bu yönde AB nezdinde ve ilgili makamlarca hızlandırılmalı.

* Tüm kamu politikalarının içine toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılmalı, toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme vesilesiyle tüm kamu politikaları şekillendirilmeli ve yasalar zihniyet engelinden arındırılarak yaygınlaştırılmalı.

* Kadınların siyasette ve kamuda yüksek mevkilerde temsilini arttıran çalışmalar yapılmalı. KAGİDER bu konuda kamu ve özel sektör ile ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak destek olmayı hedefliyor.

Seçimlerde yüzde elli kadın temsili ve kadın kotası

* AB nezdinde yönetim kurullarında kadın kotasıyla ilgili yasa getirilmesi konusundaki süreçler doğrultusunda Türkiye'de somut adımlar atılmalı.

* 2014 yılının AB'de ve Türkiye'de seçim yılı olması sebebiyle AB sürecinin yavaşlamaması bu zaman zarfında atılacak adımların hızlandırılması adına tüm paydaşları birlikte çalışmalı, seçimlerde kadın temsilinin yüzde 50 olması için AB ve Türkiye siyaseti sürdürülür ve etkili çalışmalar yapmalı.
KAGİDER'in derlediği AB 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nda toplumsal cinsiyet eşitliği alanında gözlemlenen gelişmelere buradan ulaşabilirsiniz. (EA)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [5.95K]
Share
İlgili Eğitim