Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kadınlar Türkiye'de Barış Arzusunu Dile Getirdi

Bir film festivali ve tartışma Antalya'daki kadınlara barışa duyulan ihtiyaçla ilgili fikirlerini dile getirme olanağı sundu.

İçerik Alınlık Resmi

Bir film festivali ve tartışma Antalya'daki kadınlara barışa duyulan ihtiyaçla ilgili fikirlerini dile getirme olanağı sundu.

haber fotoğraf
Antalya'da düzenlenen kadınlara yönelik bir film festivali, katılımcılara kadınlara yönelik şiddete son verme mücadelesindeki dayanışmalarını pekiştirme ve Kürt barış sürecine olan bağlılıklarını değerlendirme olanağı sundu.

14 Eylül'de gün boyu süren etkinlik, Barış için Kadın Girişimi adlı STK ve kadın sinemacı ve aktivistlerinden oluşan bir örgüt olan Filmmor Kadın Kooperatifi sponsorluğunda gerçekleşti. 100'den fazla kadının yer aldığı grup, gün boyunca film ve belgeseller izledi ve Türkiye'de kadınların karşılaştığı sorunları tartıştı. Bazı katılımcılar, kadınların barış süreciyle ilgili görüşleri yönlendirmede etkili olabileceğini öne sürmekle birlikte, militan tutumlara sarılan kadın ve erkekler olduğunu kabul etti.

Filmmor ve Barış için Kadın Girişimi, Diyarbakır ve Van da dahil olmak üzere başka şehirlerde de benzer etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Ancak organizatörler, sadece Kürt nüfusun yoğun olduğu doğu illeri değil, nüfusun tamamına ulaşmanın önemli olduğunu söylüyor.

Filmmor üyesi sinema yönetmeni Melek Özman SES Türkiye'ye yaptığı açıklamada, "Ben, barış sürecinin daha fazla kadınla konuşmamız gereken bir şey olduğunu düşünüyorum." diyerek şöyle devam etti: "... Önceliğimiz batı illeri, çünkü batı illerinde yaşayan kadınların barış hakkında konuşması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Özman, Filmmor ve diğer örgütlerin kadınlara yönelik şiddetle ilgili farkındalığı artırmak ve daha fazla kadını barış süreci hakkında konuşma konusunda cesaretlendirmek adına yaptığı çalışmalar sonucunda son on yıldır ilerleme belirtileri gördüğünü de sözlerine ekledi.

Özman, "Filmmor, farklı şehirlerdeki kadın örgütleriyle konuşmaya başladı." diyerek şöyle devam etti: "Kadınlara yönelik şiddet hakkında kolayca konuşabildiğimizi gördüm, ama barış hakkında konuşmaya başlayınca, kadın sayısı azalıyor. Ama 10 yıl önce kadınlara yönelik şiddet hakkında konuştuğumuzda da durum aynıydı."

59 yaşındaki Nigar Duru Antalya'da doğmuş ve öğretmenlik kariyeri boyunca birçok defa taşınmış. Artık emekli olup deniz kenarındaki şehrine dönmüş ve orada, Türkiye'nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) duyulan hoşnutsuzluk da dahil olmak üzere barış süreci önündeki bazı engelleri görmüş.

SES Türkiye'ye konuşan Duru, "Antalya'daki kadınların çoğu milliyetçiliğe inanıyor. Bu yüzden de barıştan uzak duruyorlar." diyerek şöyle devam etti: "Ancak Antalya'daki kadınlar barıştan yana. Barış sürecinin ilerlemesini destekliyoruz. Antalya'da insanlar genelde AKP karşıtıdır. Bu da barış sürecinin önündeki başka bir engel. İnsanlar, AKP barış dediği için barışı desteklemiyor." dedi.

Dört yıl önce Çorum'dan Antalya'ya taşınan 22 yaşındaki Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Gurbet Kabadayı, hükümeti barış sürecine daha fazla bağlılık göstermeye çağırdı.

SES Türkiye'ye konuşan Kabadayı, "AKP hükümetinin barış sürecini yeterince iyi yönetmediğine inanıyorum." diyerek şöyle devam etti: "Kürt tarafı adım attı, ama hükümet hâlâ dişe dokunur bir şey yapmıyor ... Kürt halkının barış yolunda adım attığını düşünüyorum. Türkiye'deki hükümetin de barış yolunda adım attığını görmek istiyorum."

Akdeniz Üniversitesi Kentleşme ve Çevre Bölümü öğretim üyesi Gülser Özturanlı, 60, Antalya'yı "çok zor bir şehir" olarak nitelendirdi.

SES Türkiye'ye konuşan Özturanlı, "Antalya'da çok sayıda Kürt ve yabancı göçmen bulunuyor." diyerek şöyle devam etti: "Antalya'da öldürülen kadın sayısı çok yüksek. Bu sayı da savaştan bağımsız değil. Bu yüzden savaş veya barış konuşmaları Antalya üzerinde etki yaratıyor. Bu yüzden de Antalya'nın barış için büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum."

Özturanlı, her iki tarafın da barış sürecini daha açık şekilde tartıştığını görmek istediğini sözlerine ekledi.

Öğretim üyesi, "Bence, barış Antalya'da doğru şekilde açıklanırsa, barışı destekleyen insan sayısı artar." dedi.

Kaynak: Ses Türkiye

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [20.97K]
Share
İlgili Eğitim