Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Avrupa Komisyonu: Öneriler Eyleme Geçirilmeli

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Avrupa Komisyonu dün açıklanan “demokratikleşme paketi” ile ilgili açıklama yaptı.

İçerik Alınlık Resmi

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Avrupa Komisyonu dün açıklanan “demokratikleşme paketi” ile ilgili açıklama yaptı.

haber içerik fotoğraf
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı “demokrasi paketi” ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.

Pakette olumlu tekliflerin de bulunduğunu vurgulayan Oomen-Ruijten, azınlıkların durumu, seçim barajı ve siyasi partilerin finansmanı, Mor Gabriel Manastırı arazisinin iadesi, Kürtçe’nin statüsü gibi konulardaki düzenlemeleri olumlu buldu.

“Başbakan Erdoğan'ın kendisinin de söylediği gibi bu paketin Türkiye'deki tüm sorunlara karşılık vermesi mümkün değil. Bu sebeple bu fırsatı, gelecekteki reformların öneminin altını çizmek için değerlendirmek istiyorum” diye konuşan Oomen-Ruijten, her vatandaşın iyi yönetim, insan hakları, din ve inanç özgürlüklerinin koruma altına alınması, medya ve ifade özgürlüğünün garanti altına alınmasını hak ettiğini belirtti.

“Gerçekten demokratik, özgür ve çoğulcu bir toplumun ifade özgürlüğü ve bağımsız medyaya ihtiyacı vardır ve bu özgürlükleri güçlendirerek özgür ve kapsayıcı tartışma ortamı için kamusal ortamı garanti altına almada yargıya düşen büyük bir rol vardır.”

Avrupa Komisyonu’ndan açıklama

Avrupa’dan pakete gelen ilk tepki ise Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklama oldu:

"Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını dikkatle dinledik ve reformlar konusunda AB müktesebatının yol gösterici rolüne referans yapmasını memnuniyetle karşıladık. Reformlarla ilgili tam metnin açıklanmasını bekliyoruz ve ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

“Açıklanan önlemler birçok önemli unsur içeriyor. Bunlar arasında Türkçe dışında diğer dillerin kullanımı, Mor Gabriel Manastırı konusu gibi azınlık haklarında çeşitli ilerlemeler yer alıyor.

“TBMM’de temsiliyet konusundaki bazı kısıtlamaların kaldırılması ve siyasi partilere mali yardım imkanının artırılması gibi çoğulculuğu güçlendiren unsurlar mevcut. Ayrıca veri koruma konusunda bir yasa açıklanması, Türkiye-AB işbirliğini kolaylaştırması açısından olumlu olacak.

“AB olarak tüm bu konularda ilerleme sağlanmasını ve muhalefet partilerinin de tam olarak katılımının sağlanmasını görme konusunda sabırsızız. AB Komisyonu bu önerilerin somut eylemlere çevrilmesini yakından takip edecektir. Bu paket, AB Komisyonu’nun ilerleme raporunda da yer alacaktır." (EK/EKN)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber içerik fotoğraf [JPG] [28.62K]
Share
İlgili Eğitim