Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Biraz da Romanları dinleyelim"

Uluslararası Romanlarla Dayanışma Etkinlikleri çerçevesinde 5-6 Ekim’de İstanbul’da müzikal bir program, film gösterimi ve söyleşilerden oluşan bir program düzenliyoruz.

İçerik Alınlık Resmi

Uluslararası Romanlarla Dayanışma Etkinlikleri çerçevesinde 5-6 Ekim’de İstanbul’da müzikal bir program, film gösterimi ve söyleşilerden oluşan bir program düzenliyoruz.

Söz konusu etkinlik, Avrupa’nın 15 ülkesinde eş zamanlı olarak düzenlenecek uluslararası bir programın parçası olacak. Etkinliklerin amacı, Avrupa ve Türkiye’de Romanlara yönelik ayrımcılık konusunda farkındalık yaratmak ve konuya dikkat çekmek.

Nitekim son günlerde medyada bir yandan Fransa ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde Romanlara yönelik ciddi ayrımcılık pratiklerine dair haberler yer alırken, Türkiye’de hükümetin yeni açılım paketinde Romanların durumunda iyileştirme sağlayacak düzenlemeler olacağına dair bilgiler geliyor.

Bununla birlikte yoksulluk, konut sorunu, işsizlik, eğitim sorunu, ayrımcılık ve sosyal yaşama katılım gibi Romanların günlük sorunları ise sürüyor.

Yakın zamanda Romanlara yönelik İznik’te yaşanan linç girişimleri, Bursa’da yetkililerin hazırladığı ve Romanları bir “tehdit” ve “risk” olarak gösteren, alışılagelmiş ön yargıları ve devletin soruna bakış açısını yansıtan rapor; aynı günlerde Çanakkale’de bir okulda Roman çocukların tecrit edilerek, ayrımcılığa uğradığı haberi, sorunun medyaya yansıyan kısmı.

Oysa bunlar Romanların Türkiye’de her gün yaşadıkları sorunların çok küçük bir kesiti.

Bu nedenle artık “Biraz da Romanları Dinleyelim” diyor ve Romanlara yönelik ayrımcılığa “Dur” demek için, Roman sivil toplum kuruluşları ile birlikte insan hakları dernekleri temsilcileri ve katılımcılarını, tüm ayrımcılık karşıtlarını, kısacası insan haklarına duyarlı herkesi “Uluslararası Romanlarla Dayanışma Etkinlikleri”ne katılmaya davet ediyoruz.

Program:

5 Ekim 2013, Cumartesi, saat 17.00: Film gösterimi ve söyleşi
Yer: Bağlam Yayıncılık salonu
Adres: Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı, No: 8, Kat: 2, Galatasaray – Beyoğlu / İstanbul
Tel: (0212) 244 41 60

6 Ekim 2013, Pazar, saat 14.00 – 16.00: Müzikal etkinlik (Flash-mob) ve basın açıklaması
Yer: Tünel Meydanı, İstiklal Caddesi, Beyoğlu – İstanbul

Düzenleyen:
Sıfır Ayrımcılık Derneği
Sosyal Değişim Derneği

Destekleyen:
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi

Sponsor:
Net Copy Center

Share
İlgili Eğitim