Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

“Şiddet Her Gün Daha Ölümcül Oluyor”

Umut Vakfı 2013’ün ilk beş ayındaki silahlı olay sayısının geçen seneye oranla yüzde 12 arttığını bildirdi. Vakfın açıklamasına göre intihar olaylarındaki artış eğilimi de sürüyor.

İçerik Alınlık Resmi

Umut Vakfı 2013’ün ilk beş ayındaki silahlı olay sayısının geçen seneye oranla yüzde 12 arttığını bildirdi. Vakfın açıklamasına göre intihar olaylarındaki artış eğilimi de sürüyor.

Umut Vakfı bu yılın ilk beş ayında medyaya yansıyan bireysel silahlı vaka sayısında geçen yıla göre yüzde 12 artış olduğunu açıkladı. Ölüm olaylarındaki artış ise yüzde 15.

Vakfın verdiği bilgilere göre Haziran 2013’e kadar medyada yer alan 644 bireysel silahlı vakada 742 ölüm, 120 yaralama olmak üzere 862 mağdur bulunuyor.

Şiddetin Türkiye’de her geçen gün daha da “ölümcül” hale geldiğinin altını çizen Umut Vakfı ülkedeki genel eğilimin değişmediğine işaret ediyor.

“Silahları kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için ediniyoruz diyenler en çok yakınlarına silah doğrultuyorlar: yüzde 44.

“Öfke kontrolü konusunda hep sınıfta kalıyoruz, olayların büyük kısmı tartışma üzerine yaşanıyor: yüzde 53.

İntiharlar artıyor

Vakfın tespitlerinden biri de Türkiye’de intihar olaylarının artış eğilimin sürdüğü yönünde: 2011’de yüzde 9, 2012’de yüzde 14, 2013’te yüzde 16.

“Bu durum silah ruhsatlandırmasında ne kadar titiz bir psikolojik muayeneye ihtiyacımız olduğuna işaret ediyor aslında.”

Vakfın verilerine göre, bireysel silahlı olayların yüzde 45 gibi büyük çoğunluğu tabancalar ile işleniyor. Tabancaların en fazla konuştuğu yer, sokak çatışmalarına da konu olan alacak-verecek davaları ve kan davaları.

Denetimler arttırılmalı

Umut Vakfı'nın bu tablo karşısında dikkat çektiği noktalardan biri de sınır güvenliğinin yetersizliği.

“Vakalarda ele geçirilen silahların yüzde 85’i ruhsatsızdır. Bu zafiyet, artık iki yıldır sokak ortasında hiç kimseden çekinmeksizin silahlarını konuşma cesaretine sahip faillerden belli olmaktadır.

“Sınırda yakalamak mümkün değilse, ülke içinde denetimler arttırılabilir.”

Açıklamada denetimlerin eksik olduğu vurgulanırken emniyet kemerleri gibi konularda yapılan denetimlerin neden silahlar için de yapılmadığı soruldu.

“Emniyet kemerine bakarken torpidoda, bagajda, ya da sürücü koltuğunun altında duran silahlar var mı acaba diye de bir bakılsa nasıl olur acaba?

İlgili Dosyalar:

  1. umut vakfı [JPG] [82.62K]
Share
İlgili Eğitim