Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

İHD Geri Çekilme Raporunu Açıkladı

İHD Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu raporunda geri çekilme, yeni kalekol yapımları, güvenlik barajları, koruculuk sistemi, köye dönüş çabaları ve mayınlı araziler hakkında bilgiler ve öneriler sıralanıyor.

İçerik Alınlık Resmi

İHD Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu raporunda geri çekilme, yeni kalekol yapımları, güvenlik barajları, koruculuk sistemi, köye dönüş çabaları ve mayınlı araziler hakkında bilgiler ve öneriler sıralanıyor.

İHD
İnsan Hakları Derneği (İHD) Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu, bölgede yaptığı incelemelerin ardından yayınladığı raporda, gözlemlerini “gerillanın geri çekilmesi”, “yeni kalekol yapımları”, “güvenlik barajları”, “koruculuk sistemi”, “köye dönüş çabaları” ve “mayınlı araziler” başlıklarıyla açıkladı.

Çözüm için atılması gereken adımları sıralayan İHD, kanunlarda ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, İnfaz Kanunu’nda ayrımcılık ifade eden hükümlerin ayıklanması, hasta mahpusların tahliye edilmesi, TMK’nın, ifade özgürlüğüne aykırı olan Atatürk aleyhine işlenen suçların, siyasi partiler  üzerindeki  Yargıtay  Başsavcılığı  denetiminin, seçim barajının  kaldırılması, kuruluş isimlerindeki “Türk” ifadesinin “Türkiye” olarak değiştirilmesi gibi önerilerde bulundu.

İHD Barış Sürecinde Çekilmeyi İzleme Komisyonu Raporu’ndan satırbaşları şöyle:

Geri çekilme

* Heronların ve savaş uçaklarının kritik bölgelerde uçması dışında geri çekilme sorunsuz gerçekleşti.

* Geri çekilme sürerken özellikle Hakkari-Şırnak bölgesinde gençlerin yoğun bir Ģekilde PKK’ye katıldıkları gözlemlendi.

Yeni karakol (kalekol) yapımları

* Her ne kadar devlet yetkilileri, yapımı devam eden yeni karakolların geçmişe dayanan bir proje olduğunu ileri sürseler de, karakolların yapım işi PKK militanlarının geri çekilme sürecine denk gelmesi hem halkta, hem de çekilen militanlarda ciddi kaygıların oluşmasına neden olmuştur.

* Hakkari merkez, ilçe, köy ve sınır boylarında TOKİ tarafından 189yapıldı; Şırnak’ta 10 karakol yapımı sürüyor; Dersim’de beşi kalekol, 16’sı mobil karakol ve 31’i askeri kule olmak üzere 52 askeri üssün 22’sinin yapımına başlandı.

“Güvenlik barajları”

* Barış sürecinin başlamasıyla baraj yapımlarının da başlaması Devletin bu barajlarla  uzun  vadede  aslında  bölgede  yeni güvenlik  politikalarıyla  çepeçevre  sarmak  istediği  izlenimi oluşturuyor. Dersim’de dört, Şırnak 11 güvenlik barajı yapımı devam ediyor.

Koruculuk sistemi

* Korucuların etkin olduğu bazı alanlarda gerek PKK militanlarının geri çekilmesini tehdit eden,  gerekse sivil halka yönelik bazı olumsuz gelişmelere tanıklık ettik.

* Korucuların pusulama yöntemiyle geçiş güzergahlarını tuttukları, bazı vatandaşları darp ettikleri ve köylere giriş çıkışları engelledikleri, kesimi yasak olan ormanlık alanlarda ağaç kestikleri görülmektedir.

* Yeni korucu kadroları açılmaya devam ediliyor ancak hükümetin atması gereken en önemli adımlardan birinin koruculuk sistemini bir an önce kaldırmak.

Köye dönüş çabaları

* Bölgedeki askeri hareketliliğin sürmesi ve koruculuk sisteminin devam etmesi nedeniyle köye geri dönüşler konusunda beklenen sonuç gerçekleşmemiş olsa da, kısmi dönüşler gerçekleşiyor.

* Korucular tarafından el konulan köyler ve araziler gerçek sahipleri tarafından alınamamaktadır.

Mayınlı araziler

* Bölgenin birçok alanında halen var olan mayınlı araziler, başta hayvancılık olmak üzere kırsal kesimde yaşayan  halkın  çalışmasını  engellemekte.

* Her yıl çok sayıda kişinin mayınlar ve patlayıcı maddeler yüzünden hayatını kaybederken, özellikle sınır hattına yakın bölgelerde mayın haritası bulunmuyor.

Kürt sorununun demokratik çözümünde atılması gereken demokratikleşme adımlarına dair önerilerini okumak için tıklayın. 

Kaynak: bianet

İlgili Dosyalar:

  1. İHD [JPG] [94.58K]
Share
İlgili Eğitim