Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Engelli Adayın Yoksa, Oy da Yok"

Yerel seçimlerde Manisa'daki engelliler kararlı; hangi partiden olduğu önemli değil; "Engelli Adayın Yoksa, Oy da Yok" diyorlar. Biri AKP, biri CHP üyesi iki görme engelli aday anlattı.

İçerik Alınlık Resmi

Yerel seçimlerde Manisa'daki engelliler kararlı; hangi partiden olduğu önemli değil; "Engelli Adayın Yoksa, Oy da Yok" diyorlar. Biri AKP, biri CHP üyesi iki görme engelli aday anlattı.

Biri AKP, biri CHP üyesi.

Siyaseten farklı partideler ama seçimlere birlikte hazırlanıyorlar.

Çünkü ikisi de görme engelli.

Aynı sokaklarda yürü(yemi)yor, aynı merdivenleri çık(a)mıyor, aynı otobüslere bin(e)miyorlar.

Farklı siyasi partilerin kapısından girseler de aynı sokaklarda aynı engellerle boğuşuyorlar

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyesi Hüseyin Pehlivan, Manisa Kent Konseyi Engelliler Meclisi yönetim genel kurulu üyesi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi Serhat Kayın, CHP Kırkağaç İlçe Teşkilatı’nda basın ve halkla ilişkilerden sorumlu.

İkisi de şeker hastalığı nedeniyle yakın zamanda gözlerini kaybetti. İkisi de Altı Nokta Körler Derneği'nde çalışıyor.

Memleketin bu kadar kutuplaştığı bir dönemde yerel seçimler yaklaşırken 100 bine yakın engellinin yaşadığı Manisa'daki engelli dernekleri Manisa Engelliler Dayanışma Platformu'nu oluşturdu.

Ve  “Engelli adayın yoksa, oy da yok” kampanyası başlattı.

Hedef Manisa'nın 16 ilçesinde hangi partiden, siyasi görüşten olursa olsun 16 engelliyi belediye meclisi üyesi çıkartmak.

Pehlivan ve Kayın da kendi partilerinden meclis üyesi adayı. bianet'e anlattılar.

"CHP'liyle AKP'linin aynı şeyi konuşması tuhaf görünüyor"

İki ayrı kutupta görülen AKP ve CHP'den üyesiniz. Ve birlikte mücadele ediyorsunuz?

H.P: Biz engelliyiz. Bizim birinci çizgimiz hayattaki zihinsel bedensel olgularımızın tam olmayışı. Bunun dışında ideolojik bir kavga peşinde değiliz. Bizim derdimiz insanca yaşamak. Bir CHP'li ile benim aynı şeyi konuşmam görünürde akla mantığa sığmıyor. Kılıçdaroğlu ile Recep Tayyip Erdoğan’ı yan yana getirip muhabbet ettirebilir misiniz? Olmaz. Ama biz her yerde ederiz. Siyaset konuşurken elbette gerilim olacaktır ama bizim amacımız engellilere hizmet etmek, yaşama koşullarını geliştirmek.

S.K: Genellikle oy birliğiyle geçen yasalara baktığınızda engellilerle ilgili. Özürlü ibaresinin kaldırılıp engelli kelimesinin kullanılmasıyla ilgili yasa tasarısında diğer partiler de oy verdi. Biz daha eşit yaşamayı beceremezken kalkıp da neden sen camiye gidiyorsun diye sorma lüksümüz yok.

"Artık bizden hesap sorulsun"

Neden adaysınız? Neden 16 ilçede de bir engelli olsun istiyorsunuz?

S.K: Biz temsil edilmediğimiz yerlerde kendimizi yarım hissediyoruz. Mesela ilçede yapılabilecek bir düzenlemeyi bizim bakış açımızla görmek çok farklı bir şey. Orada 20 tane meclis üyesi toplanıp kendilerince karar alabilirler ama biz 21. kişi olarak orada olursak gerekli uyarıları yaparız. Olaylara engelliler açısından bakabiliriz.

H.P: Biz Türkiye’nin yüzde 10’uyuz. Ama hiçbir mecliste bu yüzde 10’u yakalayamadık. A ya da B partisi önemli değil, hiçbiri buna ön ayak olmadı. Bizim çabamız bu kesimi de temsil edip engellilerin var olduğunu hatırlatmak. Biz hesap sormaktan kurtulalım, bize hesap sorulsun.

"Bir ilçe iyi bir ilçe kötü"

Manisa engelliler açısından nasıl bir şehir?

H.P: Manisa bir İzmir veya İstanbul değil. Manisa’nın merkezi ne çok iyi, ne çok kötü. Birçok belediye rampaları bedensel engelliler için gerçekleştirilmiş görülüyor. Bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ama yetersiz. Ancak derneklerin çabasıyla uyumlu hale getirilmeye çalışılıyor.

S.K: Benim yaşadığım Kırkağaç Belediyesi AKP’nin. Belediye engelli yollarını gayet güzel yaptı. Ancak Akhisar da AKP Belediyesi olmasına rağmen en önemli yer olan Tahirün Caddesi’nde ben bu önlemleri göremiyorum. CHP'li Salihli Belediyesi'nde engellilerin erişilebilirliğine uygun engelli parkı var.  Manisa’da tek.

"Engellileri sosyalleştirecek parklar lazım"

Vaatleriniz neler?

H.P: AKP İstanbul’daki projelerinin çoğunu biz engelliler olarak takdirle karşılıyoruz. 153 diye bir numaraları var buradan engelli sorunlarını dinliyorlar. Buna benzer uygulamaları A partisi B partisi C partisi olarak hep beraber yapmalı.

S.K: Bir engellinin yaşadığı en büyük problem sosyalleşmek. Çalışanlarının engelli olduğu içerisinde kafesi olacak engellilerin kullanımına elverişli park yapılsın. Buralara tiyatro, müzik, spor gibi alanlar dâhil edilsin. Bu tip alanlar belediye bünyesinde açılacak bir birimle organize edilebilir. Böylelikle o insanlar toplum içine daha rahat karışır. Sosyalleşerek eve kapanmak zorunda kalmazlar. Mecliste Engelli Komisyonları kurup aktif hale getirmemiz lazım. Buradaki talepleri başkanın dinlemesini sağlamamız lazım. Belediyenin bu birimi vardı ama kapısı kapalıydı.

Nilay Vardar, bianet

Share
İlgili Eğitim