Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

72 Aylık Adımı, Hayat Boyu Travma Nedeni

Uyum eğitimi kapsamında 1. sınıflar ve okul öncesi öğrenciler için ilk ders zili bugün çalacak. Gündem Çocuk Derneği: “60-72 aylıklarda Bakanlık yumuşamaya gitti ama geri adım atmadı, görev velilere düşüyor; ufak çocuğu okul öncesine gönderin"

İçerik Alınlık Resmi

Uyum eğitimi kapsamında 1. sınıflar ve okul öncesi öğrenciler için ilk ders zili bugün çalacak. Gündem Çocuk Derneği: “60-72 aylıklarda Bakanlık yumuşamaya gitti ama geri adım atmadı, görev velilere düşüyor; ufak çocuğu okul öncesine gönderin"

haber içerik görsel
İlköğretim 1. sınıf ve okul öncesi öğrencileri için ilk zil bugün çalacak. Yüz binlerce çocuk okul yolunu tutacak. Gündem Çocuk Derneği ise çocukların 72 aydan önce 1. sınıflara gönderilmemesi amacıyla velilere bir kez daha çağrıda bulundu.
2013-2014 eğitim-öğretim döneminde ilköğretim 1. sınıf ve okul öncesi çocuklar için okula uyum eğitimi amacıyla ilk ders zili bugün çalacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2006-2007 eğitim öğretim döneminde başlatılan uyum eğitimi programı bu sene 5. defa uygulanacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre okul öncesi eğtiim kurumlarına 223 bin 97, ilkokul 1. sınıfa ise 1 milyon 200 bin 165 öğrenci kaydoldu. Ancak bu sayılar 60-72 ay arasında çocuklarını 1. sınıfa ya da okul öncesine gönderecek velilerin tercihine göre netlik kazanacak.

'BAKANLIK GERİ ADIM ATMADI'

Gündem Çocuk Derneği'nden Mehmet Onur Yılmaz ise minikler için başlayacak yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Biz 4+4+4 düzenlemesinin yasalaştığı andan itibaren 72 aylık altı çocukların 1. sınıfa başlatılmaması için velilere çağrıda bulunuyoruz. Bakanlık uygulamada yumuşamaya gitti, ancak geri adım atmadı. Burada bu sene görev bir kez daha velilere düşüyor. 60-72 ay arasında bulunan çocukların okulda yaşayacağı travma hayatlarının geri kalanında peşini bırakmayacak. Okuma yazma öğrenilememesi çocukta ilerleyen yıllarda kendini eksik ve başarısız hissetme psikolojisine neden olacaktır” diye konuştu.
***

‘Alışma döneminde çocuğun yanında olun'

Rehberlİk uzmanı Hakan Baykal okula alışma dönemi için velileri uyardı:
»Çocuğunuzun içindeki korkuları yenmesi için sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olun.
»Agresif tutumlar geliştirmeyin.
»Okula gitmesi için cesaretlendirin. Okula gitmek istemediğinde açık ve anlaşılır konuşarak, sebebini öğrenmeye çalışın.
»Birkaç günden fazla onunla derse girmeyin.
»Her zaman çocuğunuza yanında olabileceğiniz hissini verin.
»Korku ve tedirginlik 2 haftayı geçerse destek almayı ihmal etmeyin.
»Okul sonrası çocuğunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin.

***

Veli Der: Bakanlık suç işliyor

Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) Başkanı Nihat Güneş, yeni eğitim öğretim yılına sorunlarlarla başlandığını kaydederek 72 aylık altı çocukların okuma yazmaya tabii tutulmasının olumsuz sonuçlarını gösterdiğini belirtti. Güneş, "Çocukların büyük çoğunluğu okumayı sökemedi ve bir travma yaşadı. Milli Eğitim Bakanlığı 'pedagojik olmadığını itiraf ettiği' bu uygulamayı bu yıl da sürdürüyor. Eğer sonuçlarını tahmin edemediğiniz bir eyleme girerseniz hata yapmış olursunuz. Ancak olumsuz sonuçlarını gördüğünüz bir hatayı bilinçli bir şekilde tekrarlarsanız suç işlemiş olursunuz. Bakanlık suç işlemektedir" dedi.

Kaynak: Birgün

İlgili Dosyalar:

  1. haber içerik görsel [JPG] [25.46K]
Share
İlgili Eğitim