Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

7 İlde Nefret Cinayetlerine Protesto

Kuşadası'nda öldürülen Dora Özer için yedi ilde düzenlenen eylemlerde, transfobik cinayetlere ve devletin LGBT'lere yönelik baskıcı tutumlarına tepki gösterildi, Gezi direnişinde hayatını kaybedenler anıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Kuşadası'nda öldürülen Dora Özer için yedi ilde düzenlenen eylemlerde, transfobik cinayetlere ve devletin LGBT'lere yönelik baskıcı tutumlarına tepki gösterildi, Gezi direnişinde hayatını kaybedenler anıldı.

dora eylem foto
Kuşadası'nda öldürülen Dora Özer’in anısına, Cuma günü Türkiye’nin yedi ilinde eşzamanlı eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünden başlayan ve daha önce Taksim Tramvay Durağı’nda biteceği açıklanmış olan yürüyüş, polis nedeniyle Tünel Meydan’a “Susma haykır, translar vardır”, “Katil devlet hesap verecek”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Nefret öldürüyor, devlet bunu görmüyor”, "Baskı, şiddet ahlaksa biz ahlaksızız", “Translar artık susmayacak” sloganlarıyla gerçekleştirildi.

Gezi direnşinde hayatını kaybedenlerin anıldığı ve devam etmekte olan, aileleri tarafından öldürülen Ahmet Yıldız ve R.Ç. davalarının hatırlatıldığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün burada toplumsal muhalefet, sosyalistler, feministler, çevreciler, siyasal partiler, heteroseksüeller, annelerimiz, kardeşlerimiz, komşularımız ve dostlarımızla karşınızdayız. Gözümüzü dört açtık ve yüzde yüz iradeyiz. Yaşanan her saldırının ardından daha da güçlenerek, palazlanarak geleceğiz, sistematikleşen devlet ve polis şiddetinize direnmeye devam edeceğiz. AKP hükümetinin bize yönelik şiddeti körüklediğinin farkındayız. Meclis kürsülerinden bizleri hasta, sapkın ve yozlaşmanın sonucu üremiş yaratıklar olarak hedef gösterdiğinizi biliyor ve bu söylemlerinizi lanetliyoruz.”

"Trans cinayetleri politiktir"

Eylemlerin Ankara ayağına BDP Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Tuncel, “barış toplumun her alanında olmalı ve tabii ki transların da daha eşitlikçi, özgürlükçü, ayrımcılığa uğramadıkları bir hayat içinde yaşaması gerekiyor” dedi.

Queer Adana ve Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi’nin çağrısıyla Atatürk Parkı’nda 50 kişinin katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.

Eskişehir’de Adalar Migros önünde MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu’nun çağrısıyla yüründü. Ali İsmail Korkmaz’ın da anıldığı yürüyüşte, “Kolluk kuvvetleri ve yargı birimlerinin seks işçileri ve trans kadınlara yönelik önyargılı ve ayrımcı tutumuyla mücadele edilmeli; trans seks işçisi katillerine ‘haksız tahrik’ veya ‘iyi hal’ gerekçeleriyle verilen ceza indirimleri derhal son bulmalıdır” denildi.

Mersin LGBT Topluluğu 7 Renk, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Binası’nda yaptığı basın açıklamasında “Dora gibi yüzlercesi bu coğrafyada devletin sistematik şiddetine karşı can veriyor. Çünkü bizler, erkek şiddetinin, küfürün, ayrımcılığın, ötekileştirmenin bir yaşam şekli biçildiği insanlarız” denildi.

İzmir’de Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBT Derneği adına yapılan basın açıklamasında Demet Yanardağ, a”rdı ardına yaşanan cinayetlerin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz; sırf travesti ya da transeksüel olduğumuz için öldürülüyoruz, evlerimizden atılıyoruz, ekonomik olarak sömürülüyoruz, şiddete uğruyoruz, katillerimiz, faillerimiz bulunmuyor ya da emniyet ilgilenmek istemiyor” dedi.

Diyarbakır’da ise Sümerpark'ta yapılan basın açıklamasında Keskesor LGBT aktivisti Şinow Başarır, Türkçe ve Kürtçe okuduğu metinde, "Homofobi ve transfobi öldürür dedik yıllarca, zira eşcinsel, biseksüel ve trans bireylere yönelen saldırılar her geçen gün devam etmekte. Bırakın nefret cinayetlerinin faillerinin tutuklanmasını, katillerin yakalanmış olması bile başka nefret suçlarının işlenmeyeceği anlamına gelmedi, bundan sonra da gelmeyecektir" diye konuştu.
2002’den bu yana Türkiye'de en az 70 trans kadın öldürüldü.

* Bu haber KaosGL web sitesinden derlendi.

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. dora eylem foto [JPG] [41.43K]
Share
İlgili Eğitim