Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

“Tutuklu Gazetecileri, Avukatları, Sendikacıları Serbest Bırakın”

FIDH Başkanı seçilen İranlı hak savunucusu Karim Lahidji’nin Türkiye’ye ilk mesajı “Keyfi olarak tutuklanan ve uzun süredir tutuklu yargılanan gazetecileri, avukatları ve sendikacıları serbest bırakın” oldu.

İçerik Alınlık Resmi

FIDH Başkanı seçilen İranlı hak savunucusu Karim Lahidji’nin Türkiye’ye ilk mesajı “Keyfi olarak tutuklanan ve uzun süredir tutuklu yargılanan gazetecileri, avukatları ve sendikacıları serbest bırakın” oldu.

FIDH LOGO
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun (FIDH) İstanbul’da düzenlenen 38. Kongre’siyle yeni başkanı seçildi. İranlı insan hakları savunucusu ve avukat Karim Lahidji dünkü seçimde FIDH Başkanı oldu.

Karim Lahidji, Tunuslu insan hakları savunucusu Souheyr Belhassen’in altı yıldan beri yürüttüğü başkanlık görevini devraldı.

Oylama, FIDH’in 38. Kongresini gerçekleştirdiği İstanbul’da, FIDH üyesi dernek ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı, federasyonun üç yıllık çalışma planının yapıldığı toplantının sonunda gerçekleştirildi.

FIDH başkanlığı için iki aday yarıştı: FIDH Başkan Yardımcısı ve İran İnsan Hakları Savunma Derneği Başkanı Lahidji ile FIDH Genel Sekreteri ve CCAJAR üyesi Luis Guillermo Perez Casas. Lahidji’nin kazandığı seçimle FIDH’in tarihinde ilk kez İranlı bir başkanı oldu.

“Muharrem Erbey halen hapiste”

Lahidji seçildikten sonra şu açıklamayı yaptı:

“Oylarınızla FIDH başkanı olarak seçilmek büyük bir onur. İlk mesajım dünyada keyfi olarak tutuklu olan bütün insan hakları savunucularına; bu arkadaşlarımızın keyfi tutukluluk durumunun sona ermesine ve serbest bırakılmalarına, onların iade-i itibar ve şartsız tahliyelerine kadar mücadelemizi devam ettireceğiz.”

“İki arkadaşımızın adını özellikle anmak isterim. FIDH üyesi dostlarımız Belarus’da tutuklu bulunan Ales Bialiatski ve Bahreyn’de tutuklu bulunan Nabeel Rajab her an aklımızda.”

“Ayrıca Türkiye Hükümetine çağrımızı da yenilemek isterim. Keyfi olarak tutuklanan ve uzun süredir tutuklu yargılanan gazetecileri, avukatları ve sendikacıları serbest bırakın.”

“Üyemiz İnsan Hakları Derneği’nin Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey 2009 yılından bu yana, Kürt yurttaşların maruz kaldığı hak ihlallerini açığa çıkarttığı için hapiste.”

“Kadınların hakları dünyanın pek çok ülkesinde tehdit altında. Mücadelemizin kalbinde şimdiye dek olmadığı kadar hakların evrenselliği olacak, ihlallerin takipçisi olacağız.”

Karim Lahidji kimdir?

1940’ta Tahran’da doğdu, 1965’te Tahran Barosu’ndan avukatlık lisansını aldı ve 100’e yakın politik davada, Şah rejimine karşı olan tutukluların dosyalarını üstlendi. İslam rejimiyle birlikte, askeri, sivil ve İslâmi mahkemeler önünde rejim karşıtlarını savundu.

İran Hukukçular Derneği, İran İnsan Hakları ve Özgürlükler Derneği ve İran Politik Tutuklular Komitesi’nin kurucu üyelerindendir. Bu üç örgüt de 1981’de İslam rejimi tarafından kapatıldı.

İnsan hakları alanındaki çalışmalarından ötürü ciddi tehditlerle karşı karşıya kalan Lahidji 1982’de Fransa’ya sığınmak zorunda kaldı ve 1983’te, halen başkanlığını yürüttüğü İran İnsan Hakları Derneği’ni (LDDHI) kurdu.

1997’de Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun (FIDH) başkan yardımcısı oldu.

Lahidji, 1990’da Human Rights Watch ödülüne lâyık görüldü, hukuk üzerine iki kitap ve yüzlerce makalenin yazarıdır.

Yusuf Alataş Başkan Yardımcısı seçildi

FIDH, 38. Kongresinde üye sayısını 164’ten 178’e çıkarttı. Kongre aynı zamanda, teklif edilen 26 kararı onayladı. Bu kararlar arasında Mali, Suriye, Malezya, Küba, Rusya ve Türkiye ile ilgili teklifler bulunuyor.

Koltuğunu devreden Souheyr Belhassen, FIDH’in Onursal Başkanı olarak atandı.

FIDH seçimi şöyle sonuçlandı:

Başkan: Karim Lahidji

Başkan Yardımcıları: Ales Bialiatski, Belarus, 4 Ağustos 2011’den beri Belarus’ta tutuklu., yeniden seçildi. Yusuf Alataş, Türkiye; Ezzedine Al Asbahi, Yemen; Dimitris Christopoulos, Yunanistan; Noeline Blackwell, İrlanda; Katie Gallagher, ABD; Tolekan İsmailova, Kırgızistan; Shawan Jabarin, Filistin; Dismas Kitenge Senga, Kongo Demokratik Cumhuriyeti; Elsie Monge, Ekvator; Sheila Muwanga, Kenya; Rosemarie R. Trajano, Filipinler; Drissa Traoré, Fildişi Sahilleri; Paulina Vega Gonzalez, Meksika; Zohra Yusuf, Pakistan.

Genel Sekreterler: Dan Van Don Donck, Belçika; Debbie Stotard, Burma; Paul Nsapu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti; Amina Bouyach, Fas; Pierre Esperance, Haiti.

KAOS GL de üye oldu

FIDH’e şu dernekler üye oldu:

Güney Afrika, Lawyers for Human Rights (LHR)
Angola, Associação Justiça, Paz e Democracia (AJPD)
Senegal, Ligue Sénégalaise des Droits Humains (LSDH)
Honduras, Comité de Familiares de Detenidos-Desaparecidos en Honduras
Çin, China Labour Bulletin (CLB)
Kazakistan, Kazakistan İnternational Bureau for Human Rights and Rule of Law
Moldova, Promo-LEX
Özbekistan, Association internationale de défense des droits de l'Homme (Club des cœurs ardents)
Tacikistan, Tajik “Bureau on Human Rights and Rule of Law” (BHR)
Türkiye, KAOS GL
Mısır, Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR)
Körfez Ülkeleri, Gulf Center for Human Rights (GCHR)
Kuveyt, Human Line Organisation
Lübnan, Centre Libanais des Droits Humains (CLDH)
Libya, Human Rights Association for Recording and Documenting War Crimes and Crimes Against Humanity
Filistin, Al Mezan Centre for Human Rights
Syria, Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM)
Tunus, Doustourna
Tunus, Forum tunisien pour les droits économiques et sociaux (FTDES) (AS)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. FIDH LOGO [JPG] [9.84K]
Share
İlgili Eğitim